Καρδίτσα: Έκλεισε σε κούτα 9 κουτάβια ζωντανά και τα εγκατέλειψε (βίντεο)
Τα εννιά κουτάβια – που κάποιος αφού πρώτα άρπαξε από τη μάνα τους στη συνέχεια τα έκλεισε σε μια κούτα και τα εγκατέλειψε στην Καρδίτσα…
Στην εκπομπή «ΕΡΤ Ενημέρωση» και στον δημοσιογράφο Νίκο Αγγελίδη μίλησε σήμερα το πρωί η Ματίνα Ιωαννίδου πρόεδρος της Φιλοζωικής Νάξου αναφορικά με το θέμα το οποίο ανέδειξε το www.zoosos.gr με το παστουρωμένο πρόβατο, που με δεμένα και τα τέσσερα πόδια (για να μην μπορεί να κινηθεί) ήταν μαζί μ’ ένα άλογο για μέρες ζωντανό ντεκόρ στη φάτνη την οποία κατασκεύασε στο πνεύμα των ημερών (!) ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Πολιχνίου «Η Αγία Παρασκευή» πάνω σ’ ένα κεντρικό δρόμο στην περιοχή Καστράκι.
Οι φωτογραφίες που τράβηξε και μας έστειλε ο Γιάννης Ορφανός ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου είναι αδιάψευστος μάρτυρας της «φροντίδας» και της αγάπης που δείχνουν για τα ζώα οι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου πολιτιστικού μάλιστα συλλόγου οι οποίοι όχι μόνο τα έδεσαν εκεί για να «διακοσμήσουν» αλλά όταν ενημερώθηκαν ότι αυτό που κάνουν είναι κακοποίηση και παράνομο έφεραν πολλές αντιρρήσεις και τελικά απομάκρυναν τα ζώα από τον δρόμο μόλις χθες…
Έληξε το θέμα επισημαίνει ο Γιώργος Σαλτερής εκ μέρους του συλλόγου.
Μάλιστα ο σύλλογος στην ομάδα που έχει δημιουργήσει στο facebook διά στόματος του Γιώργου Σαλτερή θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει και επισημαίνει: «Το θέμα που προέκυψε, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ μας και της προέδρου της φιλοζωικής Νάξου θεωρούμε ότι έχει λήξει. Χρόνια Πολλά με υγεία και αγάπη σε όλο τον κόσμο».
Τα ζώα στη φάτνη στο Πολίχνι Νάξου στη στροφή του στρατοπέδου ήταν για μέρες έτσι.
Με αφορμή και αυτό το περιστατικό θα θέλαμε να θυμίσουμε πόσο βασανιστικό είναι το δέσιμο των ποδιών των ζώων - ή και το δέσιμο του κεφαλιού με τα πόδια - μια παράνομη πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας από τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς.
Τι είναι το παστούρωμα (μπαστούρωμα ή πεδίκλωμα)
Οι κτηνοτρόφοι σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας συνηθίζουν να δένουν το κεφάλι των ζώων με το μπροστινό τους πόδι ώστε π.χ. οι αγελάδες να μην μπορούν να φτάσουν με το στόμα τους χόρτα, καρπούς δέντρων ή φύλλα που δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος.
Αγελάδα στη Μάνη το 2007.
Αυτό το είδος δεσίματος που εδώ και αιώνες γίνεται στα ζώα εκτροφής (αγελάδες, κατσίκια, αρνιά κ.ά.) είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης και ο νόμος το απαγορεύει, όπως απαγορεύει και το παστούρωμα (μπαστούρωμα, πεδούκλωμα, περδούκλι) το δέσιμο των ποδιών των ζώων, ώστε αυτά να μην μπορούν να τρέξουν, να πηδήξουν μάντρες κ.ο.κ.
Το μαρτύριο αυτών των πλασμάτων κορυφώνεται όταν ο ιδιοκτήτης τους τα αναγκάζει να ζουν διαρκώς σκυμμένα. Ο πόνος, που νιώθουν σε όλο τους το κορμί όσα ζώα ζουν έτσι δεμένα έτσι είναι φριχτός, αφού ποτέ δεν μπορούν να τεντωθούν, να σηκώσουν το κεφάλι τους ή να μείνουν σε φυσιολογική στάση και θέση.
Αγελάδες στην Πάρο το 2012.
Οι άνθρωποι αν αναγκαστούν να μείνουν για ώρες - ούτε καν για μέρες - με το κεφάλι δεμένο και σκυμμένο αναγκαστικά μόνο προς τα κάτω υποφέρουν. Και αντιλαμβάνονται αμέσως ότι κάτι τέτοιο είναι για τους ίδιους βασανιστήριο.ωΓι’ αυτό ακριβώς αναρωτιόμαστε γιατί δεν καταλαβαίνουν πόσο υποφέρουν αυτά τα πλάσματα, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι και τα ζώα νιώθουν τον πόνο και την ταλαιπωρία όπως ακριβώς και εμείς.
Παστούρωμα – πεδούκλωμα
Αν τα λεγόμενα «βαρελόσκυλα» είναι μιας μορφής κακοποίηση ζώων, που φυλάνε τα κοπάδια, η άλλη πτυχή είναι το βασανιστήριο, που υφίστανται δεμένα τα περισσότερα παραγωγικά ή ζώα εργασίας στην Ελλάδα, πριν σφαγιαστούν σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία ή πριν τελειώσει ο κοπιώδης βίος τους.
Κτηνίατρος στη Σύρο το 2013 ακρωτηρίασε το πόδι της κατσίκας που σάπισε από την παστούρα.
Οι κτηνοτρόφοι μόλις τα ζώα απογαλακτιστούν τους δένουν, είτε τα δύο μπροστινά πόδια τους, είτε ένα μπροστινό και ένα πισινό (της ίδιας πλευράς), ώστε τα ζώα να μην μπορούν να τρέξουν, να απομακρυνθούν από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσουν καταστρέφοντας άλλες καλλιέργειες. Ο βηματισμός των ζώων είναι εξαιρετικά μικρός σε έκταση και βασανιστικός και τα ζωντανά συχνά πέφτουν χάνοντας την ισορροπία τους.
Κατσίκα παστουρωμένη στην Πάρο Αύγουστος 2012.
Μάλιστα συχνά δένουν και το κεφάλι του ζώου μαζί με τα μπροστινά του πόδια για να το έχει διαρκώς κατεβασμένο και να μην μπορεί να τρώει π.χ. καρπούς από δέντρα. Αυτό το μαρτύριο προκαλεί βασανιστικούς πόνους στην ραχοκοκαλιά του ζώου αφού ποτέ δεν μπορεί να τεντωθεί!
Αγελάδες δεμένες στα πόδια και το κεφάλι στα Μάρμαρα της Πάρου το 2012...
Γαϊδούρια, κατσίκια, αρνιά, γελάδια ακόμα γουρούνια παραμένουν έτσι δεμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου τους, συνήθως μέχρι την σφαγή. Τα σημάδια στους αστραγάλους των ζώων είναι μόνιμα και εμφανή, αφού τα συγκεκριμένα σημεία τελικά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού.
Είναι μια ακόμα συμβατική μέθοδος κακοποίησης των παραγωγικών ζώων. Εκείνων των ζώων, που οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν, να βόσκουν σχεδόν ελεύθερα με δεμένα τα πόδια, για να παράγουν πιο γευστικό γάλα και για να έχουν πιο γευστικό κρέας, ώστε εκείνοι να βγάλουν τα χρήματα, που χρειάζονται, χωρίς να ξοδέψουν για να φτιάξουν περιφράξεις ή για να μην χρειάζεται να τα επιτηρούν. Η ίδια βασανιστική μέθοδος δεσίματος εφαρμόζεται και σε γαϊδούρια και σε μουλάρια.
Διαβάστε επίσης:
Πρόβατο με δεμένα τα πόδια ζωντανό ντεκόρ μέσα στη φάτνη στο Καστράκι της Νάξου
Με δεμένα όλα τα πόδια και μια ξύλινη ράβδο στο λαιμό βασανίζει τις κατσίκες στην Νάξο
Η Π.Φ.Π.Ο. ζητάει εντατικούς ελέγχους για την κατάργηση του παστουρώματος των ζώων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr