Δεν επιτρέπεται να μην ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Παραγωγικά/Κτηνοτροφικά Ζώα ας βάλουμε ως άμεσο στόχο την κατάργηση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και την μείωση της κατανάλωσης…
Με αφορμή το σοβαρότατο περιστατικό μαζικής θανάτωσης αρπακτικών νεκροφάγων πουλιών στα Στενά του Νέστου στις αρχές του 2012, αλλά και την αύξηση της γενικότερης ανησυχίας μετά τη δηλητηρίαση μίας αρκούδας στις Πρέσπες και ενός ασπροπάρη στα Μετέωρα λίγο αργότερα, δημιουργήθηκε από περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. και Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών μία Εθνική Ομάδα Εργασίας για την αντιμετώπιση της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα.Μετά την ανεπαρκή αντίδραση των αρμόδιων υπηρεσιών στο περιστατικό του Νέστου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη η οποία και οδήγησε στην οργάνωση μιας ειδικής συνάντησης στις 14 Δεκεμβρίου 2012 στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης στην Αθήνα για την συζήτηση και ανάλυση του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών εκπρόσωποι από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας, τον Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) και το Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, ενώ εντυπωσίασε η απουσία των αντίστοιχων υπηρεσιών του Υ.ΠΕ.Κ.Α. (Ειδική Γραμματεία Δασών, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Από την πλευρά της αυτή η Εθνική Ομάδα Εργασίας παρουσίασε το πρόβλημα και ένα γενικότερο πλαίσιο προτάσεων για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Αυτό περιλαμβάνει:
-Την ανάγκη αναγνώρισής του ως βασικό κίνδυνο για την δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα σε εθνικό επίπεδο και το σχεδιασμό μίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπισής του.
-Τη βελτίωση του νομικού πλαισίου με τη σύνδεση διαφορετικών τομεακών πολιτικών, τόσο σε σχέση με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, όσο και σε σχέση με την παραγωγική διαδικασία, τη χρήση χημικών προϊόντων αλλά και τη διαχείρισή τους.
-Τη δημιουργία ενός κοινού πρωτοκόλλου καταγραφής των περιστατικών των δηλητηριάσεων και μίας κοινής βάσης δεδομένων σε εθνικό επίπεδο.
-Την οργάνωση της παροχής πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων, διαχείρισης των πτωμάτων, πραγματοποίησης των απαραίτητων νεκροψιών, κτηνιατρικών ελέγχων και τοξικολογικών αναλύσεων και της αποτελεσματικής απομάκρυνσής του από την ύπαιθρο.
-Την ενίσχυση της φύλαξης στην ελληνική ύπαιθρο.
-Τη βελτίωση των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούν τα είδη της άγριας πανίδας στις παραγωγικές διαδικασίες μέσα από την υλοποίηση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
-Τη βελτίωση του συστήματος αποζημιώσεων του ΕΛ.Γ.Α. στις περιπτώσεις ζημιών από τα είδη της άγριας πανίδας και την ένταξη μέτρων προστασίας του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις και το Ελληνικός Ποιμενικός Σκύλος στα μέτρα ενεργητικής προστασίας.
-Τη βελτίωση της διαχείρισης των βιοτόπων για την άγρια πανίδα με την αύξηση τροφικών διαθέσιμων για τα νεκροφάγα αρπακτικά (επανεισαγωγή οπληφόρων, δημιουργία δικτύου οργανωμένων ταϊστρών κ.ά.).
-Τη βελτίωση του μηχανισμού ορθολογικής διαχείρισης του φυτοφαρμάκων για την οποία προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
-Την παράλληλη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού ως μία ενιαία εθνική στρατηγική.
Διαβάστε επίσης:
Διεθνείς διαστάσεις έχει το περιβαλλοντικό έγκλημα στα στενά του Νέστου!
Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr