Σκύλος δηλητηριάστηκε από φόλα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης
Την προσοχή των φιλόζωων εφιστά η κτηνίατρος Χρύσα Ζάχαρη καθώς ένα σκυλί δηλητηριάστηκε από φόλα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και στην οδό Υψηλάντου και παλεύει για…
Εξαθλιωμένες αγελάδες, που ζουν δεμένες από τα πόδια και το κεφάλι βρίσκονται παντού στη Κω, και σε αυτό το νησί των Δωδεκανήσων, ενώ κάποια από τα ζώα τα οποία ζουν έτσι για όσο αντέξουν, αφού μένουν συχνά χωρίς τροφή και νερό, τελικά ακρωτηριάζονται από τις πληγές τις οποίες προκαλούν στα άκρα τους τα σφιχτά δεμένα σχοινιά.
Το ζώο έχει χάσει το κάτω μέρος του ποδιού του και στέκεται μετά βίας στα τρία άκρα.
Η Νομική Πελεκάνου που επισκέφθηκε το νησί πρόσφατα και εντόπισε τα ζώα εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι ήρθε σε επαφή με τον κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής ο οποίος είναι αρμόδιος για τα παραγωγικά ζώα του νησιού. Του περιέγραψε την κατάσταση, που και ο ίδιος πολύ καλά γνωρίζει, και της απάντησε ότι «είναι μια παγιωμένη νοοτροπία και δεν μπορεί να τους βάλει όλους φυλακή» ενώ την προέτρεψε να απευθυνθεί στο δήμο.
Η ενήλικη αγελάδα είναι σκελετωμένη!
Σύμφωνα με την κα Πελεκάνου οι αγελάδες είναι δεμένες σε χωράφια που δεν ανήκουν καν στους βασανιστές των ζώων, στα οποία συνήθως δεν υπάρχει ίχνος τροφής μόνο κάποια ξερά χόρτα και αγκάθια, ούτε νερό, ούτε καν κάποια σκιά. Οι κτηνοτρόφοι όποτε το θυμούνται περνούν για να επιτηρήσουν τα ζώα που βασανίζουν και να αφήσουν αν το θυμηθούν έναν κουβά με νερό… Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με την ακρωτηριασμένη αγελάδα που της λείπει όλη η οπλή.
Τα ζώα μένουν για μέρες χωρίς νερό...
Το ζώο αναγκάζεται να σταθεροποιήσει το τεράστιο βάρος του σε τρία πόδια κάτι που για την φυσιολογία και την ανατομία του είναι ένα ακόμα μαρτύριο… Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν με την ανοχή των αρχών (Αστυνομία, Δήμος, Κτηνιατρική) τόσο στο νησί της Κω αλλά και παντού στην Ελλάδα και αυτές οι εικόνες θα πρέπει να κάνουν τους ντόπιους να ντρέπονται.
Τι είναι το παστούρωμα (μπαστούρωμα ή πεδίκλωμα)
Οι κτηνοτρόφοι και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στα νησιά συνηθίζουν να δένουν το κεφάλι των ζώων με το μπροστινό τους πόδι ώστε π.χ. οι αγελάδες, οι κατσίκες να μην μπορούν να φτάσουν με το στόμα τους χόρτα, καρπούς δέντρων ή φύλλα που δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος.
Συχνά δένουν τα πόδια της ίδιας πλευράς του ζώου μεταξύ τους ώστε αυτό να μην μπορεί να διανύσει γρήγορα μεγάλη απόσταση, να μην μπορεί να πηδήξει μια περίφραξη, να μην μπορεί απομακρυνθεί από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσει καταστρέφοντας καλλιέργειες.
Αυτό το είδος δεσίματος (μπαστούρωμα, πεδούκλωμα, περδούκλι) που εδώ και αιώνες γίνεται στα ζώα εκτροφής (αγελάδες, κατσίκια, αρνιά, γουρούνια κ.ά.) είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης και η νομοθεσία το απαγορεύει γιατί συνιστά κακοποίηση.
Ο πόνος που νιώθουν σε όλο τους το κορμί όσα ζώα ζουν έτσι δεμένα - συνήθως όσο διαρκεί και ο βίος τους - είναι σίγουρα πολύ έντονος, αφού ποτέ δεν μπορούν να τεντωθούν, να σηκώσουν το κεφάλι τους ή να μείνουν σε φυσιολογική στάση και θέση.
Οι άνθρωποι αν αναγκαστούν να μείνουν για κάποιες ώρες - ούτε καν για μέρες - με το κεφάλι δεμένο και σκυμμένο αναγκαστικά μόνο προς τα κάτω είναι βέβαιο ότι θα υποφέρουν. Γι’ αυτό ακριβώς αναρωτιόμαστε γιατί δεν θέλουν να αντιληφθούν πόσο υποφέρουν αυτά τα πλάσματα, αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι και τα ζώα νιώθουν τον πόνο και την ταλαιπωρία όπως ακριβώς και εμείς.
Αν τα λεγόμενα «βαρελόσκυλα» είναι μια μορφή κακοποίησης των ζώων, που φυλάνε τα κοπάδια, μια ακόμα άλλη πτυχή είναι το βασανιστήριο, που υφίστανται δεμένα τα περισσότερα παραγωγικά ή ζώα εργασίας στην Ελλάδα, πριν σφαγιαστούν σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία ή πριν τελειώσει ο κοπιώδης βίος τους.
Το πόδι κατσίκας λίγο πριν το ακρωτηριάσει κτηνίατρος στη Σύρο καθώς η παστούρα προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη.
Ο βηματισμός των ζώων είναι εξαιρετικά μικρός σε έκταση και βασανιστικός. Τα ζωντανά συχνά πέφτουν χάνοντας την ισορροπία τους και ειδικά στα μουλάρια και τα γαϊδούρια αυτό οδηγεί μια ώρα αρχύτερα στο θάνατο αφού τα τραύματα τους σπανίως τυγχάνουν φροντίδας. Τα σημάδια στους αστραγάλους των ζώων είναι μόνιμα και εμφανή, και τα συγκεκριμένα σημεία συχνά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού ή της αλυσίδας.
Γάιδαρος με δεμένα τα πόδια στην Πάρο.
Το παστούρωμα (μπαστούρωμα ή πεδίκλωμα) είναι μια ακόμα συμβατική μέθοδος κακοποίησης των παραγωγικών ζώων. Εκείνων των ζώων, που οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν, να βόσκουν έτσι, για να παράγουν πιο γευστικό γάλα και για να έχουν πιο γευστικό κρέας, ώστε εκείνοι να βγάλουν τα χρήματα, που χρειάζονται χωρίς να ξοδέψουν για να κατασκευάσουν περιφράξεις ή για να μην χρειάζεται να τα επιτηρούν.
Διαβάστε επίσης:
Καταγγείλτε το «παστούρωμα» των ζώων που γίνεται κυρίως στα νησιά!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
δεν υπάρχει σωτηρία για αυτά τα πλάσματα...τώρα στο νησί που έχει τόσες βροχοπτώσεις τα ζώα αυτά είναι εκτεθειμένα στη βροχή και στο κρύο!! ντροπή για τους κατοίκους της κω...ντρέπομαι που μένω εδώ!