Η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «Fur Free Europe» μετά την επιτυχημένη εκστρατεία της για την κατάργηση των κλουβιών στα ζώα εκτροφή καλεί φέτος όλους νοιάζονται να υπογράψουν ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) – αφού θα έχει στα χέρια της ένα εκατομμύριο υπογραφές πολιτών – να συζητήσει και τελικά να απαγορεύσει στα κράτη μέλη της και να εκτρέφουν γουνοφόρα ζώα και να εμπορεύονται προϊόντα γούνας από εκτρεφόμενα είδη.
Στην Ελλάδα η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία μέλος της Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «Fur Free Europe» τονίζει τα εξής: «Τα ζώα στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων ζουν σε συνθήκες αυστηρού εγκλεισμού, σε μικρά γυμνά κλουβιά τοποθετημένα σε σειρές την μία επάνω από την άλλη. Υποφέρουν από αυτοακρωτηριασμό, μολυσμένα τραύματα, απουσία άκρων και κανιβαλισμό. Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων αντιβαίνει ακόμη και στην πιο βασική έννοια της ευζωίας των ζώων.
Η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «Fur Free Europe» καλεί την ΕΕ να:
Απαγορεύσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων
Απαγορεύσει τα προϊόντα γούνας από εκτρεφόμενα ζώα στην ευρωπαϊκή αγορά
Πάρε μέρος στη δημιουργία της ιστορίας! Ενέργησε άμεσα προσθέτοντας το όνομα σου στην Πρωτοβουλία. Αυτό δεν είναι ένα απλό αίτημα. Μόλις συγκεντρώσουμε 1 εκατομμύριο επικυρωμένες υπογραφές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να απαντήσει και να αναλάβει δράση.
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ
FUR FREE EUROPE (ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΓΟΥΝΕΣ)
Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων αποτελεί εγγενώς βάναυση πρακτική και απορρίπτεται ευρέως από τους πολίτες της ΕΕ.
Είναι αδύνατον να διασφαλιστεί η καλή μεταχείριση των ζώων στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Κανένα ζώο δεν θα έπρεπε να ζει σε κλωβούς· επομένως, η εκτροφή εγγενών άγριων ειδών σε κλωβούς μπορεί να οριστεί μόνο ως απολύτως βάναυση πρακτική.
Η εκτροφή και η θανάτωση ζώων με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή γούνας είναι ηθικά απαράδεκτες.
Σημαντικός αριθμός εστιών του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν έχουν καταδείξει τους κινδύνους για την κτηνιατρική και τη δημόσια υγεία που συνδέονται με την παραγωγή γούνας.
Η ύπαρξη απαγορεύσεων παραγωγής για την προμήθεια προϊόντων γούνας από εκτροφεία σε ορισμένα κράτη μέλη επιφέρει στρεβλωτικές επιπτώσεις στην αγορά. Αυτό ευνοεί τους εμπόρους των κρατών μελών στα οποία δεν υπάρχει απαγόρευση παραγωγής και λειτουργεί εις βάρος των χωρών της ΕΕ στις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί πλήρεις απαγορεύσεις.
Η διάθεση προϊόντων γούνας στην εσωτερική αγορά σε αρκετά εδάφη και δικαιοδοσίες έχει ήδη απαγορευθεί. Αυτή η απαγόρευση περιλαμβάνει τη γούνα από σκύλους και γάτες εντός της ΕΕ.
Βασιζόμενοι στις εκκλήσεις πολλών κρατών μελών εμείς, οι πολίτες της ΕΕ, καλούμε την Επιτροπή να απαγορεύσει διά νόμου, σε ολόκληρη την Ένωση, τα εξής:
— εκτροφή και θανάτωση ζώων με αποκλειστικό ή κύριο σκοπό την παραγωγή γούνας. — διάθεση γούνας από εκτρεφόμενα ζώα, καθώς και προϊόντων που περιέχουν αυτό το είδος γούνας στην αγορά της ΕΕ.».
Η δημοσιογράφος του www.zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου μίλησε στις 12 Οκτωβρίου 2018 στην έδρα της Κομισιόν στην Αθήνα καθώς εκεί παρουσιάστηκε η ενημερωτική εκστρατεία «Τέλος στα Κλουβιά» που διοργάνωσε η Μ.Κ.Ο. «Compassion in World Farming» (C.I.W.F.). Σε αυτή την εκδήλωση αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος ζώων τον 21ο αιώνα στη χώρα μας καθώς τον Αύγουστο του 2015 περισσότερα από 33.000 μινκ βρήκαν φρικτό θάνατο από ασιτία μέσα στα κλουβιά τους στη Γαλατινή Κοζάνης, καθώς ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ήρθε σε σύγκρουση με την εταιρία που του προμήθευε τις ζωοτροφές.
Εκείνοι που δεν νοιάζονται για τους πεινασμένους ανθρώπους θα ενδιαφερθούν για τα πεινασμένα αδέσποτα; Αυτή η ερώτηση προκύπτει αβίαστα όταν βλέπουμε υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες – οι οποίοι έβαλαν πλάτη στη μνημονιακή συγκυβέρνηση και υπερψήφισαν νόμους που οδήγησαν εκατομμύρια κατοίκους αυτού του τόπου στη φτώχεια και την εξαθλίωση – να «τάζουν λαγούς με πετραχήλια» στην κυριολεξία για τ’ αδέσποτα.
Το Δ.Σ. του Φιλοζωικού - Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ΚΟρινθία ΠΡοστασία Αστικής Πανίδας» (Κο.Πρ.Α.Π.) με ανακοίνωση του σήμερα τονίζει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Κορινθίων (και ειδικά συγκεκριμένος αντιδήμαρχος με λαμπρή καριέρα) σκοπεύει να μεθοδεύσει περισυλλογή αδέσποτων ζώων από το κέντρο της Κορίνθου και όχι μόνο.
Έκκληση για τη φιλοξενία και τη μεταφορά σκυλιών που απομακρύνθηκαν ώστε να μην κινδυνεύσουν από τη φωτιά που καίει την περιοχή των Αφιδνών Αττικής απευθύνουν…