Οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών δηλητηρίασης ζώων με φόλες δίνουν οι Εθελοντές Πτολεμαΐδας. Αιτία τα πάρα πολλά περιστατικά με δηλητηριασμένα - κυρίως σκυλιά - που βρέθηκαν ακόμα και στο κέντρο της πόλης της Πτολεμαΐδας, αλλά και στο Μηλοχώρι, στην Αναρράχη, στην Καρδιά και σε άλλα χωριά του Δήμου Εορδαίας στο νομό Κοζάνης. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των δολοφονιών που έγιναν εκεί φυσικά από τους ντόπιους με δηλητηριασμένα δολώματα.
Οι Εθελοντές Πτολεμαΐδας μέσα από τη σελίδα τους στο facebook επισημαίνουν τα εξής: «Η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το Ν. 4039/2012. Οι άνθρωποι που τοποθετούν φόλες είναι επικίνδυνοι, κυρίως γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι διαπράττουν ένα έγκλημα και ότι εκθέτουν τους συμπολίτες τους και κυρίως τα παιδιά σε τεράστιο κίνδυνο.
Σκύλος δηλητηριάστηκε στην Αναρράχη στις 28 Φεβρουαρίου.
Η δηλητηρίαση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και οι παραβάτες διώκονται ποινικά, ενώ προβλέπεται και η επιβολή διοικητικών προστίμων. Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 έτη καθώς και με την καταβολή προστίμου που αγγίζει έως και τα 30.000 ευρώ.
Τα σκυλιά δηλητηριάστηκαν, το ένα στο κέντρο της πόλης της Πτολεμαΐδας στις 24 Φεβρουαρίου και την ίδια μέρα στις εργατικές κατοικίες στο χωριό Καρδιά. Κανένα από τα δύο δεν επέζησε...
Σε περίπτωση που γίνετε μάρτυρας δηλητηρίασης ή θανάτωσης ζώου από “φόλα” (δηλαδή κάθε είδους τροφή που περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες), οφείλετε να καταθέσετε μηνυτήρια αναφορά κατά του προσώπου που γνωρίζετε ή υποψιάζεστε πως τοποθέτησε την φόλα στην περιοχή (για παράδειγμα, μια ένδειξη είναι να υπήρξε απειλή κατά του ζώου στο παρελθόν, ή να υπήρξατε αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας την ώρα τοποθέτησης φόλας κ.ο.κ).
Η Ελένη Σαββουλίδου βρήκε τα πτώματα των σκυλιών στο Μηλοχώρι στον δρόμο προς Εμποριό στις 24 Φεβρουαρίου.
Πρώτο βήμα είναι να καλέσετε την αστυνομία και το Δήμο Εορδαίας ή το Φιλοζωικό Σωματείο και να αναφέρετε το περιστατικό. Δεύτερο βήμα είναι να συλλέξετε στοιχεία και συγκεκριμένα φωτογραφίες, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει φαγητό θα πρέπει προσεκτικά και αφού έχετε καλύψει τα χέρια σας να περισυλλέξετε το φαγητό και να το κλείσετε σε συσκευασία ώστε να σταλεί για έλεγχο σε τοξικολογική.
Τέλος, υποβάλετε ανώνυμα ή επώνυμα μηνυτήρια αναφορά. Η περισυλλογή των νεκρών ζώων γίνεται από το αρμόδιο τμήμα του δήμου
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ σε ζώα από γεωργικά φάρμακα
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ. ΤΟ ΖΩΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΠΑΣΜΟΥΣ, ΣΑΛΙΑ, ΤΡΕΜΟΥΛΟ, ΑΣΘΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΟΠΡΑΝΩΝ, ΚΩΜΑ.
ΕΝΕΡΓΟ ΑΝΘΡΑΚΑ (ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙ). Πωλειται στο φαρμακείο σε μορφή κάψουλας που την ανοίγετε και το περιεχόμενο το διαλύεται σε λίγο νερό. Με τη μεγάλη σύριγγα ρίχνετε το διάλυμα στο στόμα του ζώου. Για κάθε ζώο χρειάζονται 4-5 κάψουλες.
ΕΜΕΤΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ Ή ΕΝΕΣΙΜΕΣ ΑΜΠΟΥΛΕΣ.
Πωλούνται στα φαρμακεία. Αν δεν έχετε τέτοια εμετικά δοκιμάστε αλάτι ή σόδα σε χλιαρό νερό. Ρίχνετε με σύριγγα όσο περισσότερο από το διάλυμα στο στόμα του ζώου μέχρι να κάνει εμετό.
ΕΝΕΣΙΜΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ: SOLU CORTEF 500 mg. Πωλείται στα φαρμακεία. Σπάτε τη γυάλινη αμπούλα το τραβάτε στη σύριγγα, αφαιρείτε τον αέρα και κάνετε ενδομυϊκή ένεση στο μπούτι του ζώου (πάνω φαρδύ μέρος ποδιού).
ΑΤΡΟΠΙΝΗ: Πωλείται στα φαρμακεία σε αμπούλες πλαστικές ή γυάλινες. Είναι φτηνό. Προμηθευτείτε τουλάχιστον 10 αμπούλες.
κάνετε ενδομυϊκή ένεση... Αν οι σπασμοί δεν σταματήσουν, μετά μισή ώρα επαναλαμβάνετε με ένεση δύο ακόμη αμπουλών Ατροπίνης
Και αυτό δηλητηριάστηκε στο κέντρο της πόλης της Πτολεμαΐδας αλλά σώθηκε.
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ
Η μόνη άμεση αντιμετώπιση είναι το εμετικό διάλυμα.
Δυστυχώς σε τέτοια περίπτωση αργούν να φανούν τα συμπτώματα τα οποία είναι συνήθως αιμορραγίες από το στόμα, στιγματικές αιμορραγίες από το δέρμα, κυρίως του κεφαλιού, και τον πρωκτό. Μόλις αντιληφθείτε τέτοια συμπτώματα πρέπει να μεταφέρετε το ζώο σε κτηνίατρο. Το αντίδοτο είναι ενέσεις Βιταμίνης Κ.
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΓΥΑΛΙΑ
Κάνετε ένα διάλυμα νερού με ζάχαρη. Παίρνετε κομματάκια βαμβάκι, τα κάνετε μπαλίτσες, τα βρέχετε λίγο στο διάλυμα και τα βάζετε στο στόμα του ζώου κλείνοντας του ταυτόχρονα το στόμα μέχρι να τα καταπιεί.
Πολλά περιστατικά με ζώα που κακοποιούνται από ντόπιους στη Μύκονο είδαν το φως της δημοσιότητας και αυτό το καλοκαίρι κυρίως από τουρίστες που αναρτούσαν στα…