Μ’ ένα ακόμα βίντεο ευαισθητοποίησης η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης (Ζ.Ε.Η.) λέει το αυτονόητο ότι δηλαδή τα κατοικίδια ζώα μας, είναι σαν τα παιδιά μας, είναι μέλη της οικογένειας μας γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα εγκαταλείπουμε. Δεν πρέπει να παρατάμε στο δρόμο, αντιθέτως αν αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες για τη φροντίδα τους θα πρέπει να ζητάμε τη βοήθεια φίλων, συγγενών, γνωστών, άλλων φιλόζωων που μπορούν να καταλάβουν το αδιέξοδο μας, ώστε να καταφέρουμε να τα κρατήσουμε μαζί μας ασφαλή και υγιή.
Δείτε το βίντεο που δημιούργησε η Βάλια Ορφανίδου μέλος της Ζ.Ε.Η.
Η εγκατάλειψη ενός ζώου διώκεται ποινικά γιατί ο δράστης εκθέτει το κατοικίδιο, που καθιστά αδέσποτο, σε θανάσιμους κινδύνους.
Τι πρέπει να κάνει αν δείτε κάποιον να εγκαταλείπει το ζώο του
Αν γίνετε μάρτυρας εγκατάλειψης ζώου (είτε πρόκειται για κατοικίδια ή ακόμα και ιπποειδή) πρέπει να το καταγγείλετε στην Αστυνομία καθώς πρόκειται για ποινικό αδίκημα και διώκεται με νόμο από το 1981 – δηλαδή εδώ και 34 χρόνια – και πλέον στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Οι ποινές όπως τις ορίζει το άρθρο 47 του νόμου 4235/2014.
Ο νόμος 4235/2014 έχει επικαιροποιήσει τις ποινές του νόμου 1197/1981 σχετικά με αυτό το θέμα. Αυτή η μορφή κακοποίησης πλέον τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ. Αυτό ορίζει το άρθρο 47 του νόμου 4235/2014 που τροποποίησε μεταξύ άλλων το άρθρο 1 (και το άρθρο 8) του νόμου 1197/1981 που αναφέρει: «Όστις φονεύει, βασανίζει, κακοποιεί ζώα περί ων ο παρών νόμος ή εγκαταλείπει ταύτα έκθετα ή αδέσποτα τιμωρείται δια των εν άρθρ. 8 του παρόντος ποινών».
Διοικητικά πρόστιμα
300 ευρώ το διοικητικό πρόστιμο για την εγκατάλειψη.
Η νομοθεσία για την εγκατάλειψη ζώου – καθώς αποτελεί μορφή κακοποίησης αφού οδηγεί στον θάνατο – ορίζει και διοικητικό πρόστιμο από 300 ευρώ έως 30.000 ευρώ, το οποίο βεβαιώνει η Αστυνομία ανεξαρτήτως της ποινικής διαδικασίας.
30.000 ευρώ για κάθε ζώο που κακοποιείται ή θανατώνεται.
Η εγκατάλειψη είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης και το διοικητικό πρόστιμο είναι 30.000 ευρώ για κάθε ζώο που κακοποιείται.
Σύμφωνα με το newsletter, που στάλθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2011 από τη σελίδα υποστήριξης του Walter Bond, η ποινή, που επιβλήθηκε στον ακτιβιστή του Μετώπου Απελευθερωσης των Ζώων (ALF - Animal Liberation Front), για τους εμπρησμούς εκ μέρους του Animal Liberation Front στη Utah ήταν 87 μήνες, οι οποίοι θα προστεθούν στην ήδη επιβεβλημένη ποινή του και στο χρόνο που είναι φυλακισμένος. Αυτό σημαίνει πως συνολικά ο Walter έχει καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκισης για τις δράσεις του ως ο «Lone Wolf» του ALF.
Ο Νέγκρο, ο πιο διάσημος σκύλος της Πάρου, πέθανε την Πρωτοχρονιά. Το ζώο βρήκε νεκρό το πρωί της Τετάρτης μέσα στο κατάστημα της η Βίκυ Σάρρου. Τις τελευταίες μέρες ο Νέγκρο σταμάτησε να τρώει και οι εξετάσεις, που του έκανε η κτηνίατρος Ελένη Ρουσοχατζάκη έδειξαν ότι έχει πλέον κατεστραμμένο συκώτι και νεφρά.
Στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, απευθύνθηκε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) προτείνοντας άμεσα να πραγματοποιηθεί υπηρεσιακή σύσκεψη των αρμόδιων αρχών για το θέμα της κακοποίησης των ζώων στην Κρήτη γενικότερα και ειδικότερα για το «αίσχος» του νησιού δηλαδή τα «βαρελόσκυλα».
ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ
http://www.athensmagazine.gr/portal/athenstalk/195355