Πρόγραμμα Φροντίδας Ιπποειδών σε Ύδρα, Κέα, Αίγινα από την Animal Action
Στην Ύδρα (17-19/10) στην Κέα (20/10) και στην Αίγινα (21/10) θα βρεθούν τα μέλη της Κινητής Κτηνιατρικής και Πεταλωτικής Ομάδας της Animal Action για να…
Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Δήμος Πάρου σχετικά με τις προθέσεις του να προχωρήσει τόσο στη δημιουργία καταφυγίου για τ’ αδέσποτα του νησιού αλλά και να ενημερώσει κατοίκους και επισκέπτες για τα δικαιώματα των ζώων, την προώθηση της φιλοζωίας και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι σε αυτά, είτε είναι αδέσποτα, είτε είναι ιδιόκτητα.
Άλλωστε δυστυχώς και σε αυτό το νησί των Κυκλάδων δεν είναι λίγα τα περιστατικά με μικρά γατάκια και σκυλάκια πεταμένα στα σκουπίδια, με αδέσποτα σκελετωμένα, με άλογα και γαϊδούρια δεμένα και αφημένα στον ήλιο, με ιδιόκτητα ζώα, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Ο Δήμος Πάρου αναφέρει γενικές οδηγίες για την εποπτεία των ζώων, στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, στις στειρώσεις, στην ευζωία, στον απαραίτητο εμβολιασμό και στην κτηνιατρική περίθαλψη.
Όμως κάνει και ένα λάθος. Δίνει λανθασμένες οδηγίες σχετικά με το τι ισχύει για τα σκυλιά στις ερημικές... παραλίες.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
«Ο Δήμος Πάρου προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων προγραμματίζει τη δημιουργία υποδομών και καταφυγίου, καθώς και την ενημέρωση, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει όλους τους πολίτες για την προώθηση της ζωοφιλίας, αλλά και για την υπεύθυνη διαχείριση των αδέσποτων.
Επίσης, στο πλαίσιο της υπεύθυνης εποπτείας των δεσποζόμενων ζώων και της προστασίας της δημόσιας υγείας, στο νέο κανονισμό καθαριότητας του Δήμου προβλέπονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες σκύλων που δεν συμμορφώνονται με αυτόν.
Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότερες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων:
1. Να δηλώνουν το σκύλο τους στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση του σχετικού αρχείου και να μεριμνούν για τη σήμανση και τη καταγραφή του μέσα σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων από τη γέννηση του.
2. Να μεριμνούν για την ευζωία του και την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέταση του, καθώς επίσης να εφοδιάζονται με βιβλιάριο υγείας του σκύλου.
3. Να μην εγκαταλείπουν αυτόν.
4. Να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος του και ιδιαίτερα των κοινόχρηστων χώρων.
5. Να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην προκαλείται οχληρία στο κοινό, καθώς και για τις συνθήκες διαβίωσης τους, ώστε να μην εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και ευημερία των πολιτών.
6. Οι κάτοχοι θηλυκών σκύλων οφείλουν να μεριμνούν για τη στείρωση τους εφόσον δεν επιθυμούν την αναπαραγωγή τους.
7. Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό.
Λόγω της τρεχούσης θερινής περιόδου ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τονίζεται ότι:
Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.2 ζ του άρθρου 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κυκλοφορία ζώων καθώς και η είσοδο τους στη θάλασσα σε χώρους λουομένων.
Στην ανωτέρω απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται παραλιακές τοποθεσίες (ερημικές ή μη) όπου δεν συχνάζουν λουόμενοι.
Για να πετύχει η προσπάθεια μας είναι επιβεβλημένη η συνεργασία μεταξύ Δήμου και Δημοτών.
Ο Αντιδήμαρχος Πάρου
Κουτσουράκης Παναγιώτης»
Τι πραγματικά λέει ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα
Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα (άρθρο 230), και η εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 μετά από σχετικό ερώτημα, που κατέθεσε στο αρμόδιο υπουργείο ο Μάνθος Αρμπελιάς ως ιδιώτης, προβλέπουν ότι:
«Το λούσιμο οικόσιτων ζώων στις Ελληνικές θάλασσες απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 230 παρ. 1ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένα σε χώρους λουομένων».
«Η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων».
«Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση».
«Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια, που να μην παρενοχλούνται αυτοί, προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση!».
Απολαύστε το μπάνιο σας και μην ενοχλείτε!
Επί της ουσίας κανένας εκπρόσωπος του Δήμου δεν μπορεί, να σας απαγορεύσει, να είστε στη θάλασσα με το ζώο σας (ούτε και το Λιμεναρχείο), αρκεί να βρίσκεστε σε μια πιο... ερημική παραλία.
Φυσικά πρέπει να το έχετε ασφαλισμένο (δηλαδή δεμένο) και σε κάποια λογική απόσταση από εκείνους, που δήλωσαν, ότι ενοχλούνται εντός ή εκτός νερού, αρκεί να πάτε στην παραλία πριν φτάσουν εκείνοι που δεν αγαπούν τα ζώα!
Πριν καταφθάσουν οι Νεοέλληνες, που μολύνουν θάλασσες και ακτές ανενόχλητοι. Πριν καταφθάσουν αυτοί, που ουρούν μέσα στη θάλασσα και αφοδεύουν πέριξ των παραλιών και κατά τα άλλα σιχαίνονται τα σκυλιά, τα οποία θεωρούν - λόγω άγνοιας και εγωισμού - φορείς ασθενειών!
Ας μη ξεχνάμε, ότι οι παραλίες είναι δημόσιοι χώροι. Την επόμενη φορά, που θα σας κάνουν παρατήρηση για τον σκύλο σας (δύσκολα βλέπεις γάτα να θέλει, να κάνει μπάνιο στη θάλασσα) απλά απομακρυνθείτε κατά μερικά μέτρα και να έχετε το ζώο δεμένο κοντά σας.
Κανείς δεν μπορεί να σας υποχρεώσει, να το βγάλετε από το νερό ή να φύγετε.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΝ βρέθηκαν γάτες στοιβαγμένες σε ψυγείο Πακιστανών στην Πάρο
Πάρος: Πέταξαν κούτα με κουτάβια στον κάδο σκουπιδιών
Χτυπάει επανειλημμένα τον πιο διάσημο σκύλο της Πάρου
Ποιος σκότωσε αυτά τα κουτάβια στην Πάρο;
Οι Παριανοί ξεφορτώνονται τα κουτάβια τους πετώντας τα στα σκουπίδια!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr