Θεσσαλονίκη: Στειρώσεις και εμβολιασμούς αδέσποτων διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Βόλβης
Οδηγίες στους δημότες για το πως μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για τη στείρωση αδέσποτων ζώων της γειτονιάς τους δίνει ο Δήμος Βόλβης καθώς το πρόγραμμα…
Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με εκπροσώπους φιλοζωικών φορέων οι οποίοι του έθεσαν το πρόβλημα που προκαλείται από τη μη έκδοση των πιστοποιητικών τα οποία καταχωρούνται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέγεται TRA.C.E.S. (Trade Control and Expert System) και είναι ο μόνος τρόπος ιχνηλασιμότητας των ζώων – που φέρουν μικροτσίπ – και στέλνονται στο εξωτερικό για υιοθεσία.
Στην ανακοίνωση του υπ. Εσωτερικών διαβάσουμε τα εξής στις 24 Οκτωβρίου: «Συνάντηση με εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων είχε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Συζητήθηκε η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ιχνηλασιμότητας (Traces), όσον αφορά στη μετακίνηση ζώων, που υιοθετούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H συνάντηση έγινε στις 22 Οκτωβρίου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια ανοικτής επιστολής (https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/epistoli/) προς την κυβέρνηση, την οποία συνυπέγραψαν 190 φιλοζωικά σωματεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ως εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων συμμετείχαν οι κυρίες Αρτεμισία Παπαγιαννοπούλου, Σοφία Τζονίκη, Ελισάβετ Ηλιάκη, Γαρυφαλλιά Γαλή και Βάλια Ορφανίδου.».
Ένα πρόβλημα με πρωταγωνιστή το ΥΠ.Α.Α.Τ.
Εδώ και μία 20ετία μαίνεται στην Ελλάδα ένας ατελείωτος «πόλεμος» μεταξύ των ζωοφιλικών φορέων. Από τη μία φιλοζωικά σωματεία, σύλλογοι, ενώσεις, Α.Μ.Κ.Ε., Μ.Κ.Ο., που δίνουν μάχη στον δρόμο κυριολεκτικά για να σώσουν ό,τι μπορούν από τον απίστευτο αριθμό αδέσποτων ζώων που ίσως και να ξεπερνά το 1.000.000 (σκυλιά και γάτες).
Από την άλλη, και ψευδεπίγραφα σωματεία - σφραγίδα τα οποία συνήθως επιδεικνύουν μηδενικό έργο, κατασυκοφαντούν και σέρνουν σε δικαστικούς αγώνες εκείνους, οι οποίοι θέλουν να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή ζωή στα αδέσποτα, γι’ αυτό και φροντίζουν και τα στείλουν στο εξωτερικό, αφού εδώ το ενδιαφέρον για τόσο μεγάλο αριθμό ζώων είναι μικρό.
Οι υιοθεσίες εκτός Ελλάδος, σε χώρες της Ε.E., η αιτία της αντιδικίας. Οι υιοθεσίες σε κράτη που δεν υπάρχουν αδέσποτα ζώα εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα το για να αποκτήσεις κατοικίδιο εκεί πρέπει να απευθυνθείς μόνο σε νόμιμο εκτροφέα και να φυσικά να χρυσοπληρώσεις για την αγορά του.
Σε αυτές τις χώρες ιδρύονται φιλοζωικά σωματεία ώστε να βοηθήσουν τα αδέσποτα από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ρουμανία κ.τ.λ. που και δεν είναι τόσο ουσιαστικά ανεπτυγμένες ή δεν έχουν θέσει ως προτεραιότητα τους το ζήτημα, ώστε να μπορούν να λύσουν το θέμα μόνες τους.
Εδώ και χρόνια τα σωματεία τα οποία ασχολούνται με τις υιοθεσίες εκτός ελληνικών συνόρων ζητούν να ελέγχονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) και να νομιμοποιήσουν το έργο τους.
Αρχίζουν να βγάζουν πιστοποιητικό το οποίο καταχωρείται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέγεται TRA.C.E.S. (Trade Control and Expert System) και αποτελεί μέσω του ελέγχου του μικροτσίπ τον μόνο τρόπο ιχνηλασιμότητας, ώστε κάθε ζώο που φεύγει από την Ελλάδα να ελέγχεται από το πανευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου.
Το ΥΠ.Α.Α.Τ. εδώ και χρόνια δεν παίρνει καμία θέση για να κλείσει οριστικά το θέμα. Ενώ δεν έχει βρει ακόμη τρόπο να λύσει το τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων που διογκώνεται από χρόνο σε χρόνο, βάζει εμπόδια στο έργο των εθελοντών αντί να συνεργαστεί με τα σωματεία και τις ομοσπονδίες οι οποίες εκ των πραγμάτων σηκώνουν στην πλάτη τους όλο το βάρος.
Από την ψήφιση του νόμου 4039/2012 έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί νόμιμα δημοτικά κυνοκομεία σε κάθε δήμο της χώρας. Σε αυτά τα 8 χρόνια που έχουν περάσει ελάχιστοι δήμοι προχώρησε σε δημιουργία και λειτουργία νόμιμου καταφυγίου. Στον αντίποδα υπάρχουν καταφύγια/κολαστήρια που συσσωρεύουν τα ζώα χωρίς καμιά προδιαγραφή (βλέπε Σπάρτη, Κομοτηνή, Κοζάνη, Πρέβεζα κ.τ.λ.) και εκεί τα ζώα παθαίνουν αβοήθητα. Ενώ οι αρμόδιοι κάνουν ό,τι δεν βλέπουν.
Και ποια είναι η σχέση μεταξύ καταφυγίων και έκδοση TRA.C.E.S.; Ο ελληνικός νόμος απαιτεί ο φορέας που ζητάει την έκδοση αυτού του εγγράφου να διαθέτει νόμιμο κυνοκομείο και να συνεργάζεται με τον αρμόδιο δήμο. Και συχνά ούτε οι δήμοι, ούτε οι φιλοζωικοί φορείς δεν έχουν τέτοια νόμιμη εγκατάσταση.
Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας έχουν πάρει εντολή από το ΥΠ.Α.Α.Τ. να σταματήσουν την έκδοση TRA.C.E.S. (π.χ. υπό τον φόβο του παράνομου εμπορίου αδέσποτων, των πειραμάτων σε σκυλιά και γάτες, των κτηνοβασιών σε οίκους ανοχής με ζώα κ.ά. ανυπόστατων ισχυρισμών) με αποτέλεσμα να παραμένουν στην Ελλάδα ζώα υιοθετημένα στο εξωτερικό, ενώ οι οικογένειές τους περιμένουν να τα παραλάβουν.
Τα ζώα φιλοξενούνται προσωρινά, με πολλή δυσκολία είτε σε σπίτια εθελοντών, είτε σε πρόχειρες εγκαταστάσεις μη αδειοδοτημένες και περιμένουν το πολυπόθητο έγγραφο για να πάνε στα σπίτια τους.
Αυτό συνεπάγεται ότι και τα ζώα αυτά διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες και οι εθελοντές δεν μπορούν να ανοίξουν την πόρτα τους στα επόμενα, που είναι στον δρόμο και αργοπεθαίνουν.
Όλα αυτά οι συναρμόδιες αρχές φυσικά και τα γνωρίζουν. Το ζήτημα είναι ποιος θα επιλύσει το πρόβλημα ειδικά τώρα που διαπιστώνουμε και «ανταγωνισμό» μεταξύ υπουργών οι οποίοι θέλουν να δείξουν πόσο φιλόζωοι είναι. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει υπέρ των αδέσποτων και το πολυπόθητο νομοσχέδιο το οποίο διαφημίζουν ποικιλοτρόπως οι συναρμόδιοι υπουργοί θα θέτει είναι αποτελεσματικό για το καλό των ζώων και για την προστασία τους.
Διαβάστε επίσης:
Υιοθεσίες αδέσποτων στο εξωτερικό: Αιτία αντιδικίας μεταξύ φιλοζωικών σωματείων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr