Μεγάλο αγκίστρι μήκους δώδεκα εκατοστών βρέθηκε στον οισοφάγο της θαλάσσιας χελώνας που ξεβράστηκε νεκρή κοντά στο Καλό Νερό της Κυπαρισσίας. Η χελώνα είχε καταπιεί το αγκίστρι μαζί με το δόλωμα και πέθανε, αφού προφανώς ταλαιπωρήθηκε για αρκετές μέρες προσπαθώντας απεγνωσμένα να απελευθερωθεί. Η ζημιά που εντοπίστηκε στον οισοφάγο της ήταν πολύ μεγάλη.
Πάνω από δώδεκα χελώνες έχουν ήδη βρεθεί νεκρές φέτος στις παραλίες της Τριφυλίας στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Στις περισσότερες από αυτές δεν βρέθηκαν εξωτερικά τραύματα, κι αυτό είναι ένδειξη, πως η αιτία θανάτου είναι πνιγμός από εμπλοκή σε δίχτυα ή κατάποση πλαστικών, ή εσωτερικά τραύματα και πνιγμός από παραγάδι.
Η εξειδικευμένη κτηνίατρος και για πολλά χρόνια εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Celine Campana, προχώρησε σε νεκροψία της συγκεκριμένης χελώνας για να εξακριβώσει την αιτία θανάτου της.
Έγινε γρήγορα προφανές ότι την ζημιά την είχε κάνει το αγκίστρι. Μετά την καταγραφή του περιστατικού από το Λιμενικό και την νεκροψία, ο Δήμος Τριφυλίας προχώρησε σε υγειονομική ταφή της άτυχης χελώνας.
Η θηλυκή χελώνα βρισκόταν στην περιοχή για να αφήσει τα αβγά της στις παραλίες του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, που μετά την Ζάκυνθο είναι η δεύτερη περιοχή σε αριθμό φωλιών θαλάσσιας χελώνας, περιοχή στην Μεσόγειο Θάλασσα.
Η αλιεία με μηχανότρατες και παραγάδια, αλλά και η μεγάλη πυκνότητα πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα αποτελούν σημαντικότατη απειλή για όλα τα είδη χελωνών και αυτές είναι οι αιτίες για τη μείωση των πληθυσμών τους.
Τόσο για τις μηχανότρατες, όσο και για τα παραγάδια, έχουν αναπτυχθεί αλιευτικά εργαλεία, που περιορίζουν τη ζημιά, την οποία υφίστανται γίνεται οι θαλάσσιες χελώνες και άλλα θαλάσσια ζώα. Η εξάπλωση της χρήσης τους όμως και η σωστή παρακολούθηση και εφαρμογή των οδηγιών στις περιοχές, όπου επιτρέπεται η αλιεία, είναι σημαντικές μακροπρόθεσμες ενέργειες που απαιτούν τον συντονισμό της Πολιτείας, αλλά και την στενή συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.
O ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει από το 1984 πρόγραμμα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, ενώ στοιχεία για εκθαλασσώσεις νεκρών και τραυματισμένων χελωνών συλλέγονται από όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το Λιμενικό.
Και τα δύο χρησιμοποιούνται και από τη Διεθνή Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN) για την παρακολούθηση της κατάστασης των πληθυσμών της καρέτα – καρέτα στη Μεσόγειο.
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Κατάπιε το δόλωμα μαζί με το τεράστιο αγκίστρι
Παγίδες θανάτου για τα θαλασσοπούλια τα αλιευτικά εργαλεία
Έσωσαν τον κύκνο που είχε καταπιεί πετονιά
Καβάλα: 70 θαλασσοπούλια πνίγηκαν στα δίχτυα του ψαρά
Γλίτωσε από το αγκίστρι, τη… «δάγκωσε» η Olympic Air
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr