Στηρίξτε μας

Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - δεν τις αγγίζουμε ούτε τις ταΐζουμε

21 Μαΐου 2021 23:19
Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - δεν τις αγγίζουμε ούτε τις ταΐζουμε

Με ανακοίνωση του και φέτος ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» καταγγέλλει τη βλαβερή πρακτική ταΐσματος των θαλάσσιων χελωνών και εξηγεί ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι άγρια ζώα, είδη υπό προστασία, και δεν πρέπει να τις πλησιάζουμε για να τις αγγίξουμε ή για να φωτογραφηθούμε μαζί τους.

Αν βρεθούμε κοντά σε θαλάσσια χελώνα κρατάμε απόσταση ασφαλείας από το ζώο και για να μην το εξοικειώσουμε με το είδος μας και για να αποφύγουμε την πιθανότητα να μας δαγκώσει. Παρεμβαίνουμε - ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών για τον σωστό χειρισμό του - μόνο αν το ζώο είναι τραυματισμένο.

Ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» τονίζει τα εξής: «Κάθε φορά που ξεχνάμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες ανήκουν στην άγρια ζωή, μπορεί να το θυμηθούμε εμείς ή κάποιος άλλος συνάνθρωπός μας με δυσάρεστο τρόπο. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει την τύχη να συναντήσει μια χελώνα στη θάλασσα ίσως προσπαθήσει να την πλησιάσει κολυμπώντας για να την αγγίξει, ή ακόμη χειρότερα, να της ρίξει τροφή.

Οι αντιδράσεις των πανάρχαιων αυτών ζώων όμως δεν μοιάζουν με αυτές των κατοικίδιων. Μια χελώνα μπορεί να σε καταδιώξει στη θάλασσα για να σε απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο. Επίσης, αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να σε πλησιάσει και να σε δαγκώσει.

Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν παρατηρηθεί άνθρωποι να ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες; "Πριν κάποια χρόνια, τα καλοκαίρια του 2016-2017, το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε τουρίστες στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου, που είναι περιοχή προστασίας της φύσης λόγω της θαλάσσιας χελώνας" απαντά η Νικολέττα Σιδηροπούλου, Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ.

"Ευτυχώς το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών της περιοχής και εμείς τους επισκέπτες και δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο από το 2018 και μετά" συνεχίζει.

ZakynhtosCarettaNtomata2017 To τάισμα ειδικά και με ακατάλληλη τροφή έχει επιπτώσεις και στην υγεία και στην συμπεριφορά των άγριων ζώων.

Σε όλα τα λιμάνια συμβαίνει να ρίχνουν οι ψαράδες μη εμπορεύσιμα αλιεύματα πίσω στη θάλασσα όταν "ξεψαρίζουν" την ψαριά τους και αν τύχει και υπάρχουν κάποιες "μόνιμες" χελώνες εκεί κοντά επωφελούνται. Όμως πληθαίνουν οι πληροφορίες που φτάνουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ και υποδεικνύουν ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων ή μπαρ σε διάφορες περιοχές, επιδίδονται σε συστηματικό τάισμα θαλάσσιων χελωνών στη θάλασσα για να τις επιδεικνύουν στους πελάτες τους.

Τον Μάρτιο του 2020 είδαμε στην εκπομπή του γνωστού σεφ Άκη Πετρετζίκη (Akis’ Food Tour), για τη Μάνη, τον ιδιοκτήτη ταβέρνας στο Λιμένι να καμαρώνει ότι ταΐζει τις 4 θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται στην περιοχή με υπολείμματα ψαριών, χταποδιών & καλαμαριών, καθημερινά τον τελευταίο χρόνο. Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον 40 περιστατικά δαγκώματος λουομένων το καλοκαίρι του 2019 και 170 περιστατικά τους θερινούς μήνες του 2020, που επιβεβαιώθηκαν από το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

LimeniCarettaPinakida

Ο άνθρωπος είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος και για τις θαλάσσιες χελώνες...

Φέτος, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ζήτησε τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουομένων στην περιοχή. "Εξηγήσαμε λοιπόν ότι στις περιοχές που μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, αντιμετωπίζει τους λουόμενους αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στην περιοχή διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από κει" λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων.

Η απόρριψη νεκρών οργανισμών και υπολειμμάτων τροφής στη θάλασσα δεν επιτρέπεται, πολύ δε περισσότερο όταν αποτελεί όχληση σε προστατευόμενα είδη. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι συνήθως ταΐζουν τις χελώνες με τροφή ακατάλληλη για τον οργανισμό τους (όπως τομάτες, φρούτα κ.α.) ή δίνουν υπολείμματα θαλάσσιων οργανισμών σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ότι πρέπει και τους προκαλούν προβλήματα. «Αρμόδιες αρχές για την επιβολή του νόμου στις περιπτώσεις αυτές είναι οι αστυνομικές αρχές και τα Λιμεναρχεία» συμπληρώνει η Παναγιώτα.

Η γνώση για τους θαλάσσιους οργανισμούς και η ενημέρωση μπορούν να βοηθήσουν στο να αναπτυχθεί περισσότερος σεβασμός προς τη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Άνθρωποι και χελώνες "μπορούμε να ζήσουμε μαζί" όπως είναι και το σύνθημα των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983.».

Διαβάστε επίσης:

Ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο για να τις βλέπουν τουρίστες & εκθέτουν τις Caretta caretta σε κίνδυνο

Απαγορεύεται να ταΐζουμε θαλάσσιες χελώνες, η εξοικείωση άγριων ζώων με τους ανθρώπους τα σκοτώνει!

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.