Στην παιδική χαρά που υπάρχει στο Πάρκο Καούδη Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη κάποιος εγκατέλειψε μια σκυλίτσα με τα τέσσερα κουτάβια της για να τα ξεφορτωθεί. Τα ζώα εντοπίστηκαν στις 3 Ιανουαρίου και φιλόζωοι έψαξαν να βρουν για όλα φιλοξενίες καθώς ηλικωμένες είχαν καλέσει το 100 ζητώντας η σκυλοοικογένεια να απομακρυνθεί από εκεί άμεσα.
Έβαλε τα ζώα σε φελιζόλ και τα παράτησε στην τσουλήθρα...
Η Στέλλα Ρίζου με ανάρτηση της στο facebook επισήμανε τα εξής: «Πάρκο Καούδη Μαρτίου Θεσσαλονίκης
Ε τώρα τι να πω ;...Ειι εσύ εξυπνακια , είχες κοντά σου το ζωάκι πόσο καιρό , ποιος ξέρει , κυνηγόσκυλο , ξεκάθαρα, φυσικά ΔΕΝ το στειρωσες γιατί είναι ενάντια στην φύση του ...ε;;;.ναι!!....φυσικά έμεινε έγκυος κ γέννησε 8 μωρά κ αφού τα κράτησες κ γίναν δύο μηνών ( περίπου ) κ παίζουν κ τρώνε σιγά σιγά ...σου ήρθε η φαεινη ιδέα να τα πάρεις μέσα στην νύχτα κ να πας να τα παρατήσεις μέσα σε ένα πάρκο .....κ μάλιστα που ; Μέσα στην παιδική χαρά !!! Έφτιαξες κ ένα σπιτάκι μέσα στην τσουλήθρα , πέταξες κ μια χούφτα κροκέτες κ εντάξει!!! Εεε;;....τι να σου πω ρε φυρα.....ωραία μυαλά!!!!! Κ τώρα τι γίνονται αυτά ρε διάνοια ;;;; ....
ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ
ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΌΛΟΥΣ».
Τι ορίζει η νομοθεσία για όσους θέλουν να παρατήσουν το ζώο τους ή πετούν νεογέννητα…
Η εγκατάλειψη ενήλικων ζώων διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος και σε βαθμό κακουργήματος όταν πρόκειται για νεογέννητα σκυλάκια ή γατάκια.
Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 9 ορίζει ότι μεταξύ των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη είναι να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Γι’ αυτόν που δεν μπορεί να φροντίσει άλλο το ζώο του στην παράγραφο ζ του ίδιου άρθρο ορίζεται ότι πληρώνοντας 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα μπορεί να το αφήσει στον δήμο του, αν και οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ακόμα ούτε υποδομές, ούτε προσωπικό, ούτε χρηματοδότηση για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ή των ανεπιθύμητων οικόσιτων σκυλιών και γατιών...
Το άρθρο 9 (παρ. ζ) αναφέρει τα εξής για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε αν δεν βλέπετε το ζώο ως μέλος της οικογένειας σας και θέλετε να το παρατήσετε: «Σε περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί, και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτήν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα.
Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα ή άλλο ζώο συντροφιάς. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου. Ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.».
Από 30.000 έως 50.000 ευρώ το διοικητικό πρόστιμο για κάθε νεογέννητο ζώο...
Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 24 για την κακοποίηση των ζώων επισημαίνει τα εξής: «(β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr