Η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί τα θέματα της προστασίας των ζώων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συνεργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης που έκανε εργασίες ανάπλασης πεζοδρομίων στην οδό Αφροδίτης 24 άνοιξε τρύπα στο πεζοδρόμιο η οποία οδηγούσε σε υπόγειο κλειστό κατάστημα μέσα στο οποίο εγκλωβίστηκε μια γάτα με τα γατάκια της και δεν έκανε τίποτε για να σώσει τα ζώα. Αντιθέτως τα έχτισε!
Η αρχική διάνοιξη της τρύπας στις 14 Σεπτεμβρίου...
Φιλόζωοι ενημερώθηκαν από το γεγονός και ζήτησαν από τους εργάτες, που διόρθωναν τη βλάβη, τον αντιδήμαρχο, τον υπεύθυνο του συνεργείου να αφήσει ανοιχτή την τρύπα στο πεζοδρόμιο ώστε να βγει η γατομαμά με τα μωρά της καθώς όσο και αν προσπάθησαν δεν είχαν καταφέρει να βγάζουν τα ζώα από το υπόγειο του ακατοίκητου κτιρίου. Εντούτοις δεν εισακούστηκαν, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καραμπουρούνης.
Οι εργάτες αδιαφορώντας – αρχικά δήλωσαν ψευδώς ότι οι γάτες είχαν απεγκλωβιστεί όπως τους διαβεβαίωσε ο ιδιοκτήτης του υπογείου – με τον οποίο όπως αποδείχτηκε ποτέ δεν συνομίλησαν. Στη συνέχεια σφράγισαν τη μικρή τρύπα, που είχε ανοίξει ο Στέλιος Γερονυμάκης πριν από έναν μήνα - ώστε τα μωρά να μπορούν να διαφύγουν - και έχτισαν ζωντανά στο έδαφος τη γάτα με τα πέντε μωρά της.
Το νιαούρισμα των ζώων, που αργοπέθαιναν, κινητοποίησε και πάλι τους φιλόζωους οι οποίοι αναγκάστηκαν να καλέσουν την Αστυνομία την περασμένη Πέμπτη και πριν πάει το 100 επί τόπου όλοι οι εργαζόμενοι στο συνεργείο είχαν εξαφανιστεί.
Τελικά ο Στέλιος Γερονυμάκης, εκ των ιδρυτών της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης και Απεγκλωβισμού Ζώων, ξεκόλλησε στις 14 Σεπτεμβρίου τις πλάκες του πεζοδρομίου, έβγαλε με τα χέρια του το υγρό τσιμέντο και άνοιξε μια τρύπα για να διαφύγουν όσα ζώα ήταν ακόμα ζωντανά.
To νιαούρισμα των μωρών κάτω από το τσιμέντο ακούγεται στο βίντεο που λήφθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου...
Και πράγματι μετά από ώρες, τα ξημερώματα της 15ης Σεπτεμβρίου βγήκε πρώτα η μαμά και στη συνέχεια τα τρία από τα πέντε γατάκια της. Τα άλλα δύο πιθανότατα πέθαναν εκεί κολλημένα στο τσιμέντο καθώς άλλο νιαούρισμα δεν ακουγόταν πια.
Στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Καραμπουρούνη στο inthess.gr που έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τα μωρά και περίμενε μέχρι να τα δει να βγαίνουν μπορείτε να διαβάσετε το χρονικό της υπόθεσης, το οποίο αποδεικνύει την αδιαφορία πολλών για τη ζωή των ζώων...
Η ανακοίνωση του φιλοζωικού φορέα
Μέσω facebook ο φιλοζωικός φορέας επισήμανε τα εξής: «Στις 14 Σεπτεμβρίου η ομάδα μας δέχτηκε κλήση για απεγκλωβισμό γατο οικογένειας η οποία είχε τρυπώσει σε καταπακτή σε σημείο όπου είχε σκάψει συνεργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης κάνοντας έργα ανάπλασης του πεζοδρομίου. Αρχικά ανοίξαμε μία τρύπα στο καπάκι ώστε να μπορούν να διαφύγουν τα ζώα αλλά το συνεργείο ενώ είχε ενημερωθεί πως τα γατάκια ήτανε μέσα προχώρησε τις εργασίες και έριξαν από επάνω τσιμέντο και τις πλάκες πεζοδρομίου με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν μέσα τα γατάκια. Η ομάδα μας πήγε για δεύτερη φορά και ο Στελιος Γερονυμακης αφαίρεσε τις πλάκες αφήνοντας ανοιχτή μία έξοδο ώστε να μπορέσουν να βγουν τα γατακια όπως και έγινε.».
Με αφορμή τη φωτογραφία με τα γαϊδούρια στην Κίμωλο, τα οποία είναι δεμένα με τέτοιο τρόπο ώστε η ζωή τους να είναι μαρτύριο, αφού τα καθιστά σχεδόν ανάπηρα, έρχεται για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα το θέμα του «παστουρώματος» των ζώων.
Στον σταθμό των τρένων στη Θεσσαλονίκη κάποιος έδεσε μ’ ένα πλαστικό το ζώο που βλέπετε στη φωτογραφία. Μια γυναίκα που το εντόπισε του έβαλε τροφή και νερό αλλά δεν μπορούσε να το πάρει μαζί της. Αν το χάσατε θα το βρείτε εκεί, αν το ζώο είναι εγκαταλελειμμένο θα χρειαστεί εκείνον που θα το σώσει από τους κινδύνους του δρόμου.
Η Βάνα Ζέρβα, δικηγόρος και ενεργό μέλος του σωματείου «Παρέμβαση για τα Ζώα - Πρέβεζα» που δραστηριοποιείται στην περιοχή, εκφράζει την ικανοποίηση της για την καταδίκη ενός κυνηγού (που είναι καθηγητής στο επάγγελμα) οποίος είχε σκοτώσει με την καραμπίνα του έναν αδέσποτο σκύλο. Ο καθηγητής καταδικάστηκε με 10 μήνες φυλάκιση - με αναστολή - για τη δολοφονία του ζώου και την παράνομη οπλοχρησία.