Το άρθρο 46 και το άρθρο 47 του πολυνομοσχεδίου «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠ.Α.Α.Τ.» που ψηφίστηκε κατ’ άρθρο στις 27 Ιανουαρίου στη Βουλή προβλέπει μεγαλύτερες ποινές για όσους π.χ. κακοποιούν τα ζώα παθητικά (απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη, στέγη, τροφή και νερό) και πάει ένα βήμα παρακάτω το ζήτημα της προστασίας των αδέσποτων και όχι μόνο.
Μετά από τη συστηματική προσπάθεια και πίεση που ασκήθηκε στους αρμόδιους φορείς από φιλοζωικές ομοσπονδίες (με προεξάρχουσα την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία), συλλόγους και Μ.Κ.Ο. κάποιες από τις αλλαγές, που πλέον είναι νόμος του κράτους, συμβάλουν περαιτέρω ώστε λανθασμένες αντιλήψεις να παρακαμφθούν και να μην λειτουργούν εις βάρος των ζώων.
Το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. αλλά εδώ μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες 89 έως 102 τι συμπεριλαμβάνουν τα σχετικά άρθρα.
Συνοπτικά οι αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν και είναι προς το καλύτερο είναι οι εξής:
-Οι ποινές για την παθητική (ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης) κακοποίηση, να είναι ίδιες με την ενεργητική (π.χ. πνιγμό, πυροβολισμό κ.ο.κ.) και εξομοιώνονται οι ποινές του νόμου 1197/1981 με αυτές του 4039/2012.
-Η μη τήρηση των όσων ορίζει η «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς» 2017/1992, η οποία π.χ. απαγορεύει τους ακρωτηριασμούς για λόγους αισθητικής ποινικοποιείται.
-Είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση (τοποθέτηση τσιπ) και στους ποιμενικούς σκύλους. Θυμίζουμε ότι οι ιδιοκτήτες τσομπανόσκυλων είχαν εξαιρεθεί από αυτή την υποχρέωση στον νόμο 4039/2012.
-Η κατάργηση των αναχρονιστικών απόψεων για την ασθένεια της λεϊσμανίασης – που γιατρεύεται μετά από κατάλληλη θεραπεία – αν το ζώο δεν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της νόσου – και η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των Δήμων για κάλυψη των εξόδων θεραπείας.
-Αποσύρθηκε η πενταετής περίοδος χάριτος αναπαραγωγής των ακρωτηριασμένων σκύλων. Η απαγόρευση έχει άμεση ισχύ και πλέον απαγορεύεται και η εισαγωγή ακρωτηριασμένων ζώων. Ισχύει και η απαγόρευση εμπορίας ακρωτηριασμένος ζώων.
-Απαγορεύεται η υπαίθρια πώληση σκύλων και γατιών.
-Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων.
-Αντικαταστάθηκε ο κυνηγός στην Πενταμελή Επιτροπή, που κάθε Δήμος πρέπει να έχει, από την ειδικότητα του εκπαιδευτή σκύλων.
-Καταργήθηκε ο έλεγχος των διαβατηρίων των ζώων που μεταφέρονται στο εξωτερικό από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
-Οι σκύλοι βοηθείας ανεξαρτήτως μεγέθους μετακινούνται μαζί με τους συνοδούς τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς φίμωτρο και χωρίς κλουβί μεταφοράς.
-Απαιτείται άδεια εκτροφέα σε όσους πωλούν ζώα, ακόμη και στην περίπτωση κατοχής ενός και μόνο θηλυκού ζώου αναπαραγωγής, ακόμη και για ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών.
Διαβάστε επίσης:
Π.Φ.Π.Ο.: Τα θετικά και τα αρνητικά των τροπολογιών για τα ζώα συντροφιάς
Π.Φ.Π.Ο. προς Τσαυτάρη: Έλεγχος γεννήσεων και μη αλυσόδεση για να μην κακοποιούνται τα κατοικίδια
Με χιλιάδες αδέσποτα θα γεμίσει η χώρα ο υπουργός αφήνει ανεξέλεγκτες τις γεννήσεις
Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!
Π.Φ.Π.Ο.: Κυκλώματα εμπόρων, κυνηγών και κτηνιάτρων θέλουν τον ακρωτηριασμό των σκυλιών
Βουλευτής Ν.Δ. Κ. Κόλλιας: Είμαι υπέρ του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων!
Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς
Διαμαρτυρηθείτε για τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κόλλια που θέλει τον ακρωτηριασμό των σκυλιών
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Καθολική απαγόρευση των ακρωτηριασμών χωρίς καμιά εξαίρεση!
Τροπολογία του ΥΠ.Α.Α.Τ. επιτρέπει τις παραστάσεις με ζώα. Θα ψηφιστεί ο νόμος;
Και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λέει «όχι» στην επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους!
Tagged: 4039/2012 ,
4235/2014 ,
ΑΛΛΑΓΕΣ ,
ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ,
ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΟΥ ,
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΖΩΩΝ ,
ΔΛΟΦΟΝΙΑ ΖΩΟΥ ,
ΕΥΖΩΙΑ ,
ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ,
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ,
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ,
ΝΟΜΟΣ ,
ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ,
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ,
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΩΝ ,
ΠΦΠΟ ,
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ,
ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Good news, but who will Police it? The residents who care for animals MUST photograph and report all witnessed cases and ensure the Police do not ignore reports.
If enough fines are imposed it could pay for neutering strays and unemployed residents pets.