Στηρίξτε μας

Τι είναι η τοξίκωση που παθαίνει από τη σοκολάτα ο σκύλος

3 Φεβρουαρίου 2015 12:51 | Χρηστικά
Τι είναι η τοξίκωση που παθαίνει από τη σοκολάτα ο σκύλος

Του Μανώλη Βορρίση* 

Σε κάθε σπίτι, ενδέχεται - ιδιαίτερα σ’ αυτά όπου μένουν παιδιά - να υπάρχει και σοκολάτα. Αν στο ίδιο σπίτι υπάρχουν και σκύλοι τότε είναι σημαντικό να διαβάσετε τις επόμενες γραμμές γιατί η άγνοια σκοτώνει.

Η σοκολάτα προέρχεται από την επεξεργασία των καρπών του Theobroma cacao. Tα τοξικά συστατικά, για τα κατοικίδια, που περιέχει είναι η  θεοβρωμίνη και η καφεΐνη.  Το κύριο τοξικό συστατικό είναι η θεοβρωμίνη επειδή περιέχεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από την καφεΐνη, αλλά και η τελευταία συμμετέχει στην εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων.

Η εμφάνιση συμπτωμάτων τοξίκωσης, που ποικίλουν από απλή γαστρεντερίτιδα μέχρι κώμα και θάνατο, εξαρτάται από την ποσότητα της σοκολάτας που καταναλώθηκε σε συνάρτηση με το βάρος του σκύλου. Όσο πιο μεγάλη περιεκτικότητα θεοβρωμίνης περιέχει η σοκολάτα και όσο πιο μικρό το σωματικό βάρος του σκύλου τότε αυξάνει η πιθανότητα τοξίκωσης.

Από τις σοκολάτες του εμπορίου η πιο αθώα θεωρείται η σοκολάτα γάλακτος, ακολουθεί η λευκή, η μαύρη και πιο ‘σκληρή’ θεωρείται η μαγειρική σοκολάτα. Τα μικρόσωμα σκυλιά είναι τα πιο ευαίσθητα.

Επειδή μερικά σκυλάκια καταναλώνουν τη σοκολάτα με το περιτύλιγμα (χαρτί ή αλουμίνιο) είναι συνήθως τυχερά και αποφεύγουν τα σοβαρά συμπτώματα επειδή μέρος της σοκολάτας καλύπτεται από το περιτύλιγμα και δεν υφίσταται πέψη και απορρόφηση. Τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά όταν από άγνοια ο ιδιοκτήτης ή τα μικρά παιδιά προσφέρουν στο κατοικίδιό τους σοκολάτα. Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι ενώ οι γάτες προστατεύονται από το γεγονός ότι στερούνται τη γεύση του γλυκού και στην πλειοψηφία τους την αποφεύγουν.

Σε περίπτωση που ο σκύλος σας καταναλώσει σοκολάτα προσπαθήστε να υπολογίσετε πόσα γραμμάρια σοκολάτας έφαγε και τι τύπου. Χρησιμοποιείστε το μετρητή επικινδυνότητας εμφάνισης συμπτωμάτων τοξίκωσης που μπορείτε να βρείτε εδώ και σε κάθε περίπτωση καλέστε τον κτηνίατρό σας ακόμα και αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να κατανοήσετε τον μετρητή.  Σε καμία περίπτωση ο μετρητής δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να δείτε τα ασφαλή όρια κατανάλωσης σοκολάτας για το σκύλο σας για να μπορείτε να του δίνεται.

Η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη προκαλούν διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος, διούρηση και  ταχυκαρδία. Συμπτώματα τοξίκωσης παρατηρούνται συνήθως 6-12 ώρες μετά την κατανάλωση. Πρώιμα συμπτώματα είναι η ανησυχία, αύξηση της κατανάλωσης νερού (πολυδιψία),  εμετός και διάρροια.  Σε σοβαρότερα περιστατικά παρατηρείται  έντονη ανησυχία, αταξία, τρέμουλο και επιληπτικές κρίσεις.  Καθώς τα συμπτώματα επιδεινώνονται παρατηρείται ταχυκαρδία, αρρυθμίες, γρήγορη αναπνοή, κυάνωση, υπέρταση, αύξηση θερμοκρασίας σώματος  και αργότερα υπόταση, βραδυκαρδία, κώμα και θάνατος.

Ακόμα και αν η δόση που καταναλώθηκε δεν προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα τοξίκωσης η υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε λίπος μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη φλεγμονή. Αντίδοτο δεν υπάρχει και η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Στο σκύλο μας δεν δίνουμε σοκολάτες ή γλυκά που να την περιέχουν και αν καταναλώσει κάτι τέτοιο καλούμε το συντομότερο δυνατό τον κτηνίατρο μας. Η έγκαιρη προσκόμιση στον κτηνίατρο σε ζώα που έχουν καταναλώσει υψηλή δόση και η πλύση στομάχου είναι συνήθως σωστικές. Η όψιμη προσκόμιση με την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων συνεπάγεται την νοσηλεία και σταθεροποίηση του ζώου.

*Ο Μανώλης Βορρίσης είναι κτηνίατρος στην Κτηνιατρική Κλινικής Κυκλάδων, συνεργάτης του www.zoosos.gr και στη Σύρο προσπαθεί με το προσωπικό του παράδειγμα να δείξει ποιος είναι ο ορθός τρόπος φροντίδας των αδέσποτων γατιών.

Διαβάστε επίσης:

Μια διαφήμιση για παιδιά εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή των σκυλιών (βίντεο)

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.