Η ΑΝΙΜΑ, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, καθησυχάζει όλους εκείνους που ανησυχούν όταν βλέπουν αλεπούδες ακόμα και σε κεντρικά σημεία των πόλεων - ή απαιτούν την απομάκρυνση τους - και εξηγεί ότι η παρουσία των άγριων ζώων σε πολυσύχναστες περιοχές είναι κάτι το φυσιολογικό αφού ο άνθρωπος δεν έχει αφήσει στα άγρια κανένα περιθώριο. Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: «Αλεπούδες στην πόλη (γίναμε Ευρώπη)
Τους τελευταίους μήνες έκπληκτοι Αθηναίοι, αλλά και κάτοικοι επαρχιακών πόλεων της χώρας, έρχονται "πρόσωπο με πρόσωπο" με μια αλεπού εκεί όπου δεν θα περίμεναν να τους συμβεί κάτι παρόμοιο, μέσα στην πόλη.
Οι Ευρωπαίοι συνάνθρωποί μας βέβαια δεν εκπλήσσονται πλέον με κάτι τέτοια, μιας και οι αλεπούδες έχουν εποικίσει τις μητροπόλεις της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια.
Οι αλεπούδες είναι ευφυέστατα και ιδιαίτερα προσαρμοστικά ζώα, και οι πόλεις μας τους παρέχουν πλέον ασφάλεια και εύκολο φαγητό: τα άφθονα ποντίκια, τα σκουπίδια και οι τροφές για δεσποζόμενα και αδέσποτα εξασφαλίζουν σίγουρη επιβίωση. Οι κίνδυνοι από τα αυτοκίνητα υπάρχουν και στη επαρχία και οι περισσότεροι σκύλοι δεν ασχολούνται μαζί τους.
Ανεβάζουμε αυτό το θέμα γιατί η ΑΝΙΜΑ δέχεται πολλά τηλεφωνήματα, αρκετά όχι και τόσο ευγενικά, από ανθρώπους που είτε ανησυχούν για τις αλεπούδες είτε για τα παιδιά τους, τις γάτες ή τα σκυλιά τους. Θέλουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε στους ανησυχούντες και στους λοιπούς ενδιαφερόμενους ότι:
-Οι αλεπούδες είναι μεν φορείς της λύσσας, γενικώς, όπως και οι νυχτερίδες, ειδικώς όμως δεν έχουμε κανένα κρούσμα λύσσας κάτω από τη Θεσσαλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Να έχετε εμβολιασμένα τα σκυλιά σας έτσι κι αλλιώς.
-Μπορούν να φάνε μικρά γατάκια, τις μεγάλες γάτες δεν τις καταφέρνουν, συνήθως γίνονται φίλοι και τρώνε όλοι μαζί.
-Παιδάκια δεν τρώνε, ούτε γιαγιάδες.
-Δεν κινδυνεύουν περισσότερο στην πόλη από ό,τι στο βουνό (δεν έχει και κυνήγι).
-Όταν είναι υγιείς δεν πιάνονται (έχουμε προσπαθήσει) εκτός κι αν εγκλωβιστούν κάπου.
-Συχνά είναι άρρωστες (με ψώρα) και επειδή αυτό τις εξαντλεί, τότε πιάνονται σχετικά εύκολα. Έχουμε πιάσει αρκετές και εμείς αλλά και φιλοζωικές κ.λ.π και τις έχουμε θεραπεύσει. Χρειαζόμαστε μια φωτογραφία του ζώου. Μερικές φορές μπορεί να δοθεί φάρμακο μαζί με την τροφή.
-Τέλος, καλώς ή κακώς, θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι δεν υπάρχει ένα τείχος ανάμεσα στα άγρια και τα ήμερα. Αλεπούδες στην Αθήνα, λύκοι στα Μέγαρα, λαφιάτες στα Εξάρχεια, δεντρογαλιές στην Καλλιθέα, νυχτερίδες παντού. Και φυσικά, κοτσύφια, ψαρόνια, γεράκια.... Αν σκεφτείτε τί έχουμε κάνει στο σπίτι τους, τα προβλήματα που προκαλούν στο δικό μας είναι πταίσματα.
Ψυχραιμία λοιπόν.
Οι φωτογραφίες είναι δικές μας, πολιτών που μας έχουν στείλει, αλιευμένες από το FB (ελπίζουμε να μην είναι πρόβλημα) και από τον Guardian, το Evening and Standars και το MyLondon, οι τέσσερεις πρώτες.».
Φωτογραφία: Αλεπού στο Μέγαρο του ΟΤΕ στη λ. Κηφισίας στο Μαρούσι Αττικής τον Οκτώβριο του 2018.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr