Την στήριξη του στην διοργάνωση της παράνομης έκθεσης με τα βαμμένα πρόβατα η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του υποστηρίζει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο της documenta 14 αδιαφορώντας ολοκληρωτικά για τη νομοθεσία (άρθρο 46 του νόμου 4235/2014) που απαγορεύει τη συμμετοχή ζώων σε θεάματα. Ενώ τονίζει μάλιστα, επί λέξει, το «πνευματικό ίδρυμα» ότι η βαφή των ζώων από τον καλλιτέχνη Aboubakar Fofana «έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση και προάγοντας τις ιδέες της φιλοζωίας, της αρμονικής σχέσης του ανθρώπου με τα ζώα» κάνοντας άλματα στην ακολουθία των λογικών σκέψεων…
Το να βάφεις ζωντανά ζώα προάγει την φιλοζωία λέει το Γεωπονικό...
Το Γεωπονικό Πανεπισήμιο Αθηνών στην ανακοίνωση του βγάζει ακόμα ένα αυθαίτερο συμπέρασμα επισημαίνοντας ότι: «Πιστεύουμε ότι η δημόσια συζήτηση που τυχόν προκαλέσει η συμμετοχή μας στην documenta 14 θα προβληματίσει και θα συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών εκτροφής των ζώων στην χώρα». Έτσι για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι πολλοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης στη χώρα μας γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τη νομοθεσία και τα δικαιώματα των ζώων, τα οποία αντιμετωπίζουν μόνο ως εργαλεία για κάθε χρήση...
Ολόκληρη η ανακοίνωση
Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως πνευματικό ίδρυμα και “πολίτης” της Αθήνας, γίνεται μέλος του δικτύου των φορέων της πόλης που συμμετέχουν στην documenta 14 με τίτλο “Μαθαίνοντας από την Αθήνα”.
Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο καλλιτέχνης από το Μάλι Aboubakar Fofana παρουσιάζει τη δράση Ka touba Farafina yé (Africa Blessing, 2017). Η δουλειά του Fofana αντανακλά τη συνειδητή του προσπάθεια να υπερασπιστεί και να διατηρήσει τις τεχνικές και τα υλικά του όσο και το περιβάλλον και τις ανθρώπινες φιλοσοφίες που τα ανέδειξαν. Για τον Fofana ο φυσικός κόσµος µαζί µε τις ανθρώπινες ικανότητες υπήρξε η αφετηρία µας και θα είναι το τέρµα µας.
Στην δράση περιλαμβάνεται η χρώση με φυτικό χρώμα 54 αρνιών από το ποίμνιο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης και οι επιμελητές της έκθεσης θα παρουσιάσουν και θα εξηγήσουν στο κοινό το έργο στις 29 Απριλίου 2017 (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα).
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βαφής η μεταχείριση των ζώων δεν επιφέρει μεγαλύτερο στρες από τις συνηθισμένες τακτικές που ακολουθούνται κατά την εκτροφή αγροτικών ζώων όπως πχ η κουρά, οι εμβολιασμοί κλπ. Τα ζώα εκτρέφονται στο Κτηνοτροφείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δηλαδή στο φυσικό τους χώρο εκτροφής, σύμφωνα με τους κανόνες καλής γεωργικής πρακτικής και ευζωίας με την φροντίδα του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Ιχθυοκαλλιεργιών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο Κτηνοτροφείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών διατηρείται εκτροφή αγελάδων και προβάτων με σκοπό την εκπαίδευση και την έρευνα των φοιτητών του Πανεπιστημίου καθώς και μελών παραγωγικών φορέων της χώρας. Επίσης, μαθητές δημοτικών σχολείων και σχολείων μέσης εκπαίδευσης (περίπου 10,000 ετησίως) επισκέπτεται καθημερινά το Κτηνοτροφείο και τα αγροτικά ζώα που διατηρούνται σε αυτό στο πλαίσιο εκπαιδευτικών περιπάτων και εκδρομών που πραγματοποιούν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η δράση του Aboubakar Fofana έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση και προάγοντας τις ιδέες της φιλοζωίας, της αρμονικής σχέσης του ανθρώπου με τα ζώα και της αειφορίας στην γεωργία και την κτηνοτροφία. Επομένως συνάδει με τους διδακτικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς στόχους και τις αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπαιδεύουμε για την ηθική διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα, για την ευζωία και τις καλές πρακτικές στην εκτροφή των παραγωγικών ζώων και για την σημασία τους στον κύκλο της ζωής. Επιπλέον ενθαρρύνουμε τις φιλοζωικές δράσεις των ομάδων της ακαδημαϊκής μας κοινότητας και συνεργαζόμαστε με φιλοζωικές οργανώσεις εκτός Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιστεύουμε ότι η δημόσια συζήτηση που τυχόν προκαλέσει η συμμετοχή μας στην documenta 14 θα προβληματίσει και θα συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών εκτροφής των ζώων στην χώρα.
“Μαθαίνοντας από την Αθήνα” στη documenta 14, πιστεύουμε τελικά, “Μαθαίνοντας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών”» καταλήγει η ανακοίνωση.
Αρχική φωτογραφία: Aboubakar Fofana, Ka touba Farafina yé (Ευλογία Αφρικής), 2017, πενήντα τέσσερα πρόβατα, η αφρικανική ήπειρος, λουλάκι, βοσκή, άνθρωποι, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα, documenta 14, φωτογραφία: Στάθης Μαμαλάκης.
Διαβάστε επίσης:
54 ζωντανά πρόβατα βαμμένα λουλακί εκτίθενται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο της «documenta 14»
Το Φεστιβάλ Αθηνών δεν απαγόρευσε παράσταση στην οποία κακοποιήθηκαν κόκορες για να μην λογοκρίνει τον καλλιτέχνη!
Ερώτηση στη Βουλή για την κακοποίηση ζώων σε παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών
Η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. διαψεύδει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Β. Θεοδωρόπουλο
«Παραθρησκευτικές οργανώσεις» χαρακτηρίζει όσους αγωνίζονται για να μην κακοποιούνται ζώα σε θεάματα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών
Το Φεστιβάλ Αθηνών φέρνει στην Ελλάδα παράσταση – τσίρκο με ζωντανούς κόκορες που φορούν αθλητικά παπούτσια…
Το Φεστιβάλ Αθηνών δεν θεωρεί κακό που κόκορες με αθλητικά παπούτσια συμμετέχουν σε παράσταση!
Άλογο ως ζωντανό έκθεμα στη Σχολή Καλών Τεχνών
Αναβλήθηκε η δίκη του ΑΝΤ1 για κακοποίηση ζώων στην εκπομπή της Ν. Μπουλέ
Καναρίνι ως ζωντανό έκθεμα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (βίντεο)
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης απομάκρυνε το πουλί – έκθεμα (βίντεο)
Γιατί χρησιμοποιούν σκύλο στην θεατρική παράσταση «Φάουστ»;
Απομάκρυναν τον σκύλο από την παράσταση «Φάουστ» μετά τα δημοσιεύματα μας
«ΤΑ ΝΕΑ» ψεύδονται και κατηγορούν τα φιλοζωικά σωματεία για τον σκύλο του «Φάουστ»
«Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών»: Δεν είναι υποσιτισμένος ο σκύλος του «Φάουστ»
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr