Τήνος: Γάτες δολοφονημένες με φόλες στην Κώμη
Μέσω facebook και στην ομάδα «Φιλόζωοι Τήνου» η Ιωάννα Παπασταθοπούλου έκανε γνωστό στις 21 Ιανουαρίου ότι στην περιοχή Κώμη στο νησί της Τήνου γάτες δολοφονήθηκαν…
Την κακοποίηση αγελάδων στα Δύο Χωριά έκανε γνωστή μέσω facebook η Έλλη Γερογιαννοπούλου που στην ομάδα «Φιλόζωοι Τήνου» δημοσίευσε νωρίτερα τις φωτογραφίες των ζώων, τα οποία κινούνται στη μέση του δρόμου με τα οχήματα να περνούν ανάμεσα τους...
Ο κίνδυνος ατυχήματος ολοφάνερος όπως και η κακοποίηση των αγελάδων με την απόλυτη ανοχή της τοπικής κοινωνίας...
Οι αγελάδες όπως βλέπετε είναι με δεμένα τα πόδια με τη γνωστή και παράνομη παστούρα που στις Κυκλάδες και στην Τήνο εφαρμόζεται παρά τη σχετική απαγόρευση. Από τους ντόπιους κανείς και αυτή τη φορά (φοβερή σύμπτωση!) δεν γνώριζε σε ποιον ανήκουν τα ζώα που κακοποιούνται.
Η κα Γερογιαννοπούλου επισήμανε τα εξής: «Σήμερα το απόγευμα έξω από την ταβέρνα "δυο χωρια". Επικοινώνησα με την αστυνομία αλλά δεν κατάφεραν να τις βρουν. Αν κάποιος γνωρίζει τον ιδιοκτήτη ας επικοινωνήσει με το αστυνομικό τμήμα.».
Τι πραγματικά κάνει η παστούρα στο ζώο;
Το www.zoosos.gr είναι μάλλον ο μόνος ενημερωτικός ιστότοπος που εδώ και μια δεκαετία αναδεικνύει – μεταξύ άλλων – και το πόσο μεγάλο μαρτύριο είναι για τα ζώα το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των άκρων των ζώων ή και του κεφαλιού με τα πόδια τους.
Αυτό είναι το είδος δεσίματος (παστούρωμα, μπαστούρωμα, πεδούκλωμα, περδούκλι, διπούτσα) που εδώ και αιώνες γίνεται στα ζώα εκτροφής και εργασίας (γαϊδούρια, μουλάρια, αγελάδες, κατσίκια, αρνιά, γουρούνια κ.ά.)...
Τι ορίζει η νομοθεσία
Από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2021 ισχύει ο νόμος 4830/2021 ο οποίος στην παράγραφο 1 στο άρθρο 24 απαγορεύει το παστούρωμα όλων των ειδών των ζώων και κατατάσσει αυτή την παράνομη πρακτική στις κακοποιήσεις, ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας.
Για το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των άκρων των ζώων ή και του κεφαλιού με τα πόδια ώστε να μην μπορούν να απομακρυνθούν από τους χώρους βόσκησης και τις ιδιοκτησίες των κτηνοτρόφων αναφέρονται τα εξής: «(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη».
Το διοικητικό πρόστιμο (άρθρο 35 διοικητικές κυρώσεις) - πέραν της ποινικής δίωξης (σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος ανάλογα με τον βαθμό κακοποίησης) και της απόφασης που θα ορίσει το δικαστήριο - για το παστούρωμα ορίζεται από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ για κάθε ζώο (ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος).
«Παραδοσιακή» κακοποίηση ώστε να μην πληρώνουν βοσκούς για την επιτήρηση των ζώων
Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις επιπτώσεις αυτής της πρακτικής στα ζώα, πόσο υποφέρουν από τις πληγές, τη δυσκολία στην κίνηση, και τον εξαναγκασμό του να ζουν διαρκώς σκυμμένα.
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη όσο και «παραδοσιακή» - κυρίως στις Κυκλάδες - μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα διαβιούν έτσι μέχρι να πεθάνουν και φυσικά διαρκώς υποφέρουν με τα πόδια τους πάντα δεμένα.
Τα ατυχήματα αναρίθμητα και οι βασανιστές – κτηνοτρόφοι συχνά ατιμώρητοι με τις πλάτες της τοπικής κοινωνίας που θεωρεί αυτή τη μεταχείριση των ζώων ως απολύτως νόμιμη και φυσιολογική, ενώ δεν είναι. Φυσικά η παστούρα τους βολεύει γιατί οι κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες θέλουν να έχουν ζώα χωρίς όμως να πληρώνουν κάποιον να τα επιτηρεί κατά τη βόσκηση ή γιατί δεν θέλουν να φτιάχνουν περιφράξεις στις στάνες τους.
Η χώρα μας και ως διεθνής τουριστικός προορισμός εκτίθεται συχνά και από τέτοια περιστατικά - και οι καταγγελίες από τους τουρίστες είναι εξαιρετικά πολλές. Οι ντόπιοι κατά κύριο λόγω σιωπούν, καλύπτουν τους δράστες και όχι σπάνιες απειλούν τους αυτόπτες μάρτυρες και καταγγέλλοντες. Δυστυχώς συχνά ούτε οι αρμόδιοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας, κάνουν αυτό που οφείλουν και αυτό για το οποίο αμείβονται.
Ο Δήμος Τήνου υποστηρίζει ακόμα αυτούς που κακοποιούν τα ζώα τους;
Στις 29 Νοεμβρίου του 2016 το ψήφισμα συμπαράστασης προς τους κτηνοτρόφους που κακοποιούν τα ζώα τους από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου (αρ. απόφασης 233/2016) για το πέδικλο ανέφερε τα εξής απαράδεκτα:
«Αποφασίζει ομόφωνα την έκδοση του κατωτέρω ψηφίσματος: "Μια ακόμα απτή απόδειξη της άγνοιας της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου, της οριζόντιας εφαρμογής μέτρων και περιφρόνησης της έννοιας της νησιωτικότητας, αποτελούν διατάξεις του Νόμου 4235/2014. Έννοιας της νησιωτικότητας που παρότι έχει Συνταγματική κατοχύρωση (άρθρο 101) και αντίστοιχη Ευρωπαϊκή με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας (άρθρο 173) στην πράξη δεν έχει περιεχόμενο.
Η οριζόντια εφαρμογή των διατάξεων του προαναφερομένου νομοθετήματος είναι για τα νησιά μας, λίαν επιεικώς, εκτός πραγματικότητας. Ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος και η διαμόρφωση του αναγλύφου σε αναβαθμίδες, που δίνουν και τη δυνατότητα καλλιέργειας του εδάφους, καθώς και ο μικρός αριθμός των εκτρεφόμενων παραγωγικών ζώων, καθιστά ανεφάρμοστες τις ισχύουσες διατάξεις.
Η μακραίωνη προσπάθεια διαμόρφωσης του αναγλύφου της Τήνου καθώς και τα ιδιαίτερης προσαρμογής κτίσματα για την εκτροφή και διατήρηση των παραγωγικών ζώων, καταγράφηκε εύγλωττα από τον Κορνήλιο Καστοριάδη, που είχε χαρακτηρίσει το νησί μας ως «χειροποίητο» και είχε ως τόπο διαμονής κατά τον ελεύθερο χρόνο του.
Τα παραγωγικά ζώα στην Τήνο, μικρού αριθμού ανά παραγωγό, παραμένουν εντός των μικρών κτημάτων που οριοθετούνται με ξηρολιθιές και εμποδίζονται να μετακινούνται σε άλλα γειτονικά κτήματα με πέδικλα δηλαδή με το δέσιμο των ποδιών τους της ίδιας πλευράς (1 η 2 πέδικλα κατά περίπτωση) με σχοινί. Μια συνήθεια προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες δοκιμασμένη εκατοντάδες χρόνια. Σε καμιά περίπτωση το πεδίκλωμα αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί, κακή ή βάναυση μεταχείριση. Μόνο τους περιοδεύοντες δήθεν οικολογούντες ενοχλούν οι οποίοι προβαίνουν σε καταγγελίες και στην πραγματικότητα διαστρέφουν και παραποιούν τις πραγματικές έννοιες της επιστήμης της οικολογίας.
Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση κάλυψης περιπτώσεων που το πέδικλο εφαρμόζεται λανθασμένα και καταλήγει όντως σε κακομεταχείριση του ζώου.
Η εφαρμογή των διατάξεων της προαναφερθείσας νομοθεσίας θα οδηγήσει στην σταδιακή υποχώρηση και εν τέλει τον αφανισμό της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής (πρωτογενή τομέα) που αποτελεί τον ένα από τους δύο πυλώνες ανάπτυξης (μαζί με τον τουριστικό κλάδο) των νησιών. Ουσιαστικά θα οδηγήσουμε τα νησιά μας στην οικονομική και ακόμα μεγαλύτερη δημογραφική κατάρρευση.
Ζητούμε λοιπόν την ορθή ερμηνεία και προσαρμογή των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, γεγονός που είναι γενική απαίτηση των κατοίκων και πρωτευόντως των γεωργοκτηνοτρόφων της Τήνου, όπως εκφράζεται με το υπ’ αριθ. 79/10.11.2016 έγγραφο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου και το υπ’ αριθ. έγγραφο 211/3.10.2016 του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αναδασώσεων Τήνου "Οι Φίλοι του Πράσινου".
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό: 233/2016.
.…………………………………………………………………
Αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της ημερησίας διάταξης λύθηκε η συνεδρίαση.
Σε πίστωση των πιο πάνω συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται:
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Σίμος Ορφανός Πέτρος Κουσουνάδης Ιωάννης Σιώτος
ΤΑ ΜΕΛΗ
Αναστασία Δεληγιάννη
Κωνσταντίνος Ψάρρος
Φίλιππος Οριάνος
Ιάκωβος Απέργης
Ευγενία Αλοιμόνου
Κωνσταντίνος Ψάρρος
Λουκρητία Άνδροβικ
Γεώργιος Τζές
Παντελεήμων Αρμάος
Ειρήνη Βιδάλη
Παναγιώτης Κροντηράς
Αντώνιος Ξενόπουλος
Εμμανουήλ Λούβαρης
Ιωάννης Ζαλώνης
Νικόλαος Γκίζης
Γεώργιος Σανταμούρης
Ακριβές απόσπασμα
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Ιωάννης Σιώτος».
Διαβάστε επίσης:
Τήνος: Σχηματίζεται δικογραφία για κτηνοτρόφο που κακοποιεί αγελάδα με παστούρα (βίντεο)
Συνελήφθη κτηνοτρόφος στην Τήνο επειδή κακοποιούσε αγελάδες με παστούρα
Τήνος: Συστηματική κακοποίηση αγελάδων με παστούρα στο χωριό Βώλαξ (Βώλακας)
Ζώα δεμένα στα πόδια και το κεφάλι: Οι σύγχρονοι σκλάβοι μας και στην Τήνο (βίντεο)
Τήνος: Πρόβατα κακοποιούνται με παστούρα – Οι αρχές δεν τα βλέπουν;
Τήνος: Συνελήφθη άνδρας που κακοποιούσε άλογο – Το είχε δεμένο στον ήλιο για μέρες χωρίς νερό
Λέσβος: Πρόστιμο και δικογραφία σε βάρος άνδρα για κακοποίηση αγελάδας με παστούρα
Η αήθης σιωπή μιας ολόκληρης κοινωνίας
Θα βρει η Αστυνομία ποιος κακοποιεί αγελάδες και ταύρους στη Σέριφο; (Βίντεο)
Λέσβος: Πρόστιμο 1.000 € για την κακοποίηση αγελάδων με παστούρα
Αγελάδες με δεμένα τα πόδια όλη μέρα στον ήλιο χωρίς νερό στη Σέριφο (βίντεο)
Συνόδευε με το αγροτικό τις αλυσοδεμένες αγελάδες, που μετά βίας περπατούσαν στην Χρυσή Ακτή Πάρου
Στη Μύκονο η κακοποίηση ζώων και των αγελάδων με παστούρα είναι κανόνας
Ακόμα μια αγελάδα παστουρωμένη με δεμένα τα πόδια κακοποιείται στη Μύκονο (βίντεο)
Πάρος: Αγελάδες με δεμένα τα πόδια όλη μέρα στον ήλιο στην Παροικιά (βίντεο)
Αγελάδες δεμένες από το κεφάλι στη Νάξο
Σύρος: Αγελάδες και κατσίκες κακοποιούνται με δεμένα τα πόδια στο Κόμητο (βίντεο)
Θα βρει η Αστυνομία ποιος κακοποιεί έτσι τις αγελάδες στο Προάστιο Μεσσηνίας;
Πρόστιμο & δικογραφία για την περιφορά παστουρωμένου ταύρου στην Αγία Παρασκευή Λέσβου
Πάρος: Αγελάδα με δεμένα τα πόδια & το κεφάλι κακοποιείται συστηματικά από τον ιδιοκτήτη της
Και στο Σκουτάρι Λακωνίας κακοποιούν τις αγελάδες
Την κακοποίηση των αγελάδων από τους ντόπιους βλέπει και ο τουρίστας στην Πάρο (βίντεο)
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων: Το παστούρωμα είναι βαριάς μορφής κακοποίηση ζώου (βίντεο)
Βοήθησε να σταματήσει το παστούρωμα – Κάνε καταγγελία (βίντεο)
Κατήγγειλε το παστούρωμα των ζώων στη Πάρο και οι αρμόδιοι προσπαθούσαν να την αποτρέψουν! (Βίντεο)
Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Κακοποίηση το «παστούρωμα»
Καταγγείλτε το «παστούρωμα» των ζώων που γίνεται κυρίως στα νησιά!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr