Σκελετωμένα αδέσποτα σκυλιά στην Αράχωβα Βοιωτίας
Έκκληση απευθύνει η Άννα Λέτσιου η οποία πριν από μερικές ημέρες επισκέφθηκε την Αράχωβα Βοιωτίας και στην περιοχή της Ρίτσας στον χώρο στάθμευσης βρήκε τυχαία…
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Η 22α Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων και είναι μάλλον ένα μη ουσιαστικό βήμα στον μακρύ δρόμο για την προστασία της φύσης και της ζωής, καθώς οι δολοφονίες ζώων κάθε είδους παντού στη χώρα είναι κυριολεκτικά χωρίς σταματημό.
Τα δηλητηριασμένα δολώματα δεν αποτελούν μάστιγα για τα ζώα είτε είναι αδέσποτα, είτε είναι οικόσιτα, είτε είναι άγρια μόνο στην Ελλάδα. Στις περισσότερες μεσογειακές χώρες έτσι εξοντώνονται ανεπιθύμητα ζώα και οι δράστες σχεδόν ποτέ δεν αναλογίζονται τις συνέπειες των πράξεων τους και τι σημαίνει δευτερογενής δηλητηρίαση.
Μπορεί η νομοθεσία να άλλαξε και η δολοφονία ζώου με φόλα να έγινε κακούργημα εντούτοις από μόνο του αυτό δεν έχει αποτέλεσμα. Το κράτος είναι συνήθως παρατηρητής.
Φέτος, συμπληρώνονται 12 χρόνια από το σοβαρότερο καταγεγραμμένο περιστατικό δηλητηρίασης, καθώς στις 19 Φεβρουαρίου 2012 οδηγήθηκε σε εξαφάνιση η αποικία του όρνιου και ο πληθυσμός του χρυσαετού στα Στενά του Νέστου!
Το συμβάν αυτό αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία της «Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα» που αποτελείται από την ΑΝΙΜΑ, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, την Καλλιστώ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το WWF Ελλάς.
H ομάδα συλλέγει δεδομένα για την έκταση του φαινομένου της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και στέλνει τεχνικές εκθέσεις, αναφορές και προτάσεις στην Πολιτεία.
Τα δείγματα των ιστών από τα δηλητηριασμένα πουλιά και τα νεκρά άλογα, που εντοπίστηκαν στην περιοχή των Κομνηνών του Κρωμνικού Ξάνθης τότε, έδειξαν ότι ο άγνωστος δράστης, που σκότωσε τα άγρια ζώα που δηλητηρίασε τα πτωματοφάγα πτηνά, χρησιμοποίησε το ισχυρό τοξικό εντομοκτόνο carbo furan, η χρήση του οποίου στο εξωτερικό απαγορεύεται.
Τα δηλητηριασμένα δολώματα συνήθως περιλαμβάνουν άκρως επικίνδυνες χημικές ουσίες. Εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα των οποίων η χρήση στην Ελλάδα απαγορεύεται ανιχνεύονται συχνά σε φόλες.
Δεν είναι λίγες φορές που τα δηλητηριασμένα ζώα έχουν δολοφονηθεί από υδροκυάνιο το οποίο είναι εξαιρετικά θανατηφόρο και δρα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Οι μικροί λευκοί κύλινδροι παραφίνης που μέσα τους έχουν υδροκυάνιο αγοράζονται μέσω διαδικτύου και φθάνουν στα χέρια των δραστών οι οποίοι τους σκορπίζουν οπουδήποτε. Τα ηλεκτρονικά ίχνη τέτοιων αγορών δεν απασχολούν τις διωκτικές αρχές.
Η μαζική δολοφονία αλεπούδων στην περιοχή Πευκνέας στα Μέγαρα Αττικής τον Μάιο του 2023 είναι χαρακτηριστική περίπτωση της χρήσης φολών με υδροκυάνιο και ο δράστης δεν βρέθηκε παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για εντοπισμό του DNA του.
Ας μην ξεχνάμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή και ενώ βρέθηκαν περισσότερες από 10 αλεπούδες δολοφονημένες οι αρχές και η Αστυνομία και το Δασαρχείο αρχικά αδιαφόρησαν επιδεικτικά παρά τις εκκλήσεις και έπρεπε οι εθελοντές να κινητοποιηθούν και για την περισυλλογή των νεκρών ζώων και για να συγκεντρώσουν προσεκτικά τις φόλες, που τα ζώα δεν είχαν προλάβει να φάνε.
Οι αρχές αναγκάστηκαν να ασχοληθούν όταν φιλοζωικοί φορείς όπως η ΑΝΙΜΑ τους εξέθεσε για την αδιαφορία τους και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο.
Τον περασμένο Ιανουάριο στο νησί της Κρήτης στον Γιούχτα Ηρακλείου εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής - για ακόμα μια φορά - κάποιος έριξε φόλες και έθεσε σε κίνδυνο τεράστιο αριθμό ζώων καθώς και τους γύπες, αφού εκεί είναι η ταΐστρα όπου εναποθέτονται τα νεκρά ζώα για να τραφούν τα όρνια, επειδή είναι πτωματοφάγα. Εντός του καταφυγίου στις 12 Ιανουαρίου 2024 βρέθηκαν από την Έκα, τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, 80 δηλητηριασμένα δολώματα αριθμός ρεκόρ.
Πριν από μερικές μέρες φιλόζωοι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για τις μαζικές δολοφονίες ζώων στο νησί της Λέσβου και στο Νεοχώρι Άρτας. Τα θύματα ήταν κυρίως αδέσποτα και οικόσιτα γατιά και σκυλιά που βρήκαν φρικτό θάνατο. Δεν υπάρχει μέρα κυριολεκτικά που να μη πληροφορηθούμε τη μαζική δολοφονία ζώων με φόλες.
Όπως πολλές φορές έχουμε πει αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς, σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», άνδρες και γυναίκες που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών ακόμα και περιστεριών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς).
Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι - φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους. Το κράτος σε όλα αυτά είναι συνήθως παρατηρητής και μάλλον του αρκεί η Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Διαβάστε επίσης:
Φόλες: Έγκλημα διαρκείας με αλυσιδωτές αντιδράσεις σε βάρος όλων των ζώων (βίντεο)
Φόλες, έγκλημα κατά συρροή (βίντεο)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr