Το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) καταγγέλλουν τρεις φιλοζωικοί φορείς της χώρας καθώς απάλλαξε τις Περιφέρειες από την ευθύνη (που είχαν έως τώρα) και ουσιαστικά το κόστος περισυλλογής και φροντίδας των ανεπιτήρητων ιπποειδών, που δεν έχουν μικροτσίπ, με αποτέλεσμα φιλόζωοι οι οποίοι νοιάζονται γι' αυτά τα πλάσματα να επιβαρύνονται με τα αβάσταχτα κόστη φροντίδας αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών τα οποία εντοπίζονται παρατημένα και είναι συνήθως και κακοποιημένα και αποτελούν κίνδυνο για τους εποχούμενους.
Στην κοινή επιστολή τους η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.) και η Φιλοζωική Ομοσπονδία Ελλάδος γι' αυτήν την στοχευμένη υπουργική απόφαση και τα προβλήματα τα οποία προκαλεί, επισημαίνει τα εξής:
«Με Υπουργική Απόφαση, απαλλάσσονται οι Περιφέρειες από την ευθύνη για τα ανεπιτήρητα ήμερα ιπποειδή, εκτός εάν μπορεί να ταυτοποιηθεί ο ιδιοκτήτης (δηλαδή περίπου για το 5% των περιπτώσεων) !
Την αντίδρασή μας σε αυτή την αχαρακτήριστη απόφαση, εκφράσαμε με ανοιχτή επιστολή στον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΠΦΠΟ, ο ΕΣΠΙ και η ΦΟΕ.
Προς
- ΥΠΑΑΤ, υπόψιν Υφυπουργού, Κελετσή Σ.
- ΜΜΕ
Θέμα: Να τροποποιηθεί άμεσα η νέα Υπουργική απόφαση για τα ιπποειδή
Αξιότιμε κ Υπουργέ,
Οι φορείς που συνυπογράφουμε την παρούσα επιστολή, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για μια νέα Υπουργική Απόφαση που αφορά τα πολυβασανισμένα ιπποειδή της χώρας μας. Μια απόφαση την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Έβρου, Σταύρος Κελετσής, που θεωρητικά θα έπρεπε να μεριμνά για την προστασία και την ευζωία τους.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι πρότινος νομοθεσία (Υ.Π.726/107637/2022 - ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022), οι Περιφέρειες της χώρας ήταν υποχρεωμένες «να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών», δηλαδή των δεσποζόμενων ιπποειδών τα οποία «εντοπίζονται άνευ επιτήρησης, εκτός εγκατάστασης». Και με το επίθετο «δεσποζόμενο» εννοείτο το ιπποειδές το οποίο δεν είναι «άγριο» αλλά εκτρεφόμενο/αναπαραγώμενο από τον άνθρωπο. Με απλά λόγια, μέχρι χθες οι Περιφέρειες όφειλαν να περισυλλέγουν και να φροντίζουν όσα άλογα (εκτός από τις λίγες περιπτώσεις άγριων αλόγων), γαϊδούρια και μουλάρια βρίσκονταν μόνα τους ή σε αγέλες στο δρόμο.
◾️Στις 24 Οκτωβρίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τροποποίησε αυτή τη νομοθεσία (με το ΦΕΚ 6134/Β/24-10-2023). Πλέον οι Περιφέρειες της χώρας είναι υποχρεωμένες «να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών», για τα οποία «τεκμηριώνεται η ύπαρξη υπεύθυνου επιχείρησης αυτού», με απλά λόγια ιδιοκτήτη του ζώου. Και πώς τεκμηριώνεται αυτό; Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, είτε με την ύπαρξη μικροτσίπ στο ζώο είτε με «σχετική υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που φέρεται ως υπεύθυνος επιχείρησης του εν λόγω ιπποειδούς». Με απλά λόγια, οι Περιφέρειες της χώρας είναι πλέον υποχρεωμένες να μαζέψουν από το δρόμο όχι όλα τα ανεπιτήρητα αλλά μόνο ένα άλογο, γαϊδουράκι, μουλάρι που είτε θα είναι τσιπαρισμένο ,είτε ο ιδιοκτήτης του θα έχει δηλώσει ότι το έχασε.
◾️Τι θα συμβαίνει πλέον για το άλογο ή το γαϊδουράκι που κάποιος δεν έχει τσιπάρει (το 95% των περιπτώσεων στην Ελλάδα) και το βαρέθηκε, αρρώστησε, δεν μπορεί/ δεν θέλει να το συντηρήσει πλέον και θα το εγκαταλείπει στο δρόμο, χωρίς να φοβάται για τυχόν κυρώσεις (αφού το ζώο δεν θα έχει ηλεκτρονική σήμανση και αφού κανείς ποτέ δεν ξέρει σε ποιον ανήκουν τα «ατσιπάριστα» αδέσποτα ιπποειδή); Απολύτως τίποτα! Επαναλαμβάνουμε: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!
◾️Όπως αποφάσισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Περιφέρειες ΔΕΝ είναι υποχρεωμένες «να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση» εγκαταλειμμένων αλόγων και γαϊδουριών για τα οποία δεν μπορεί να «τεκμηριωθεί» σε ποιον ανήκουν. Αυτά θα λιμοκτονούν, θα αναπαράγονται, θα μπαίνουν στα χωράφια και στις καλλιέργειες, θα κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στους δρόμους, μέχρι να τα σκοτώσει κάποιο όχημα ή/και να σκοτώσουν κάποιον οδηγό ΙΧ ή δικύκλου που δεν θα προλάβει να φρενάρει όταν τα δει ξαφνικά μπροστά του σε κάποια στροφή του δρόμου;
◾️Αυτό είναι το μέλλον που τους επιφυλάσσει η νέα Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 6134/Β/24-10-2023) που υπέγραψε ο Υφυπουργός κ. Κελέτσης;
◾️Οι κάτωθι υπογράφοντες απευθύνουμε έκκληση σε κάθε φιλοζωικό σωματείο και ομοσπονδία αλλά και κάθε Έλληνα φιλόζωο πολίτη να αντιδράσει ΤΩΡΑ σε αυτή την αδιανόητη τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας! Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση αυτής της ανήκουστης απόφασης και την ξεκάθαρη νομοθετική δέσμευση ότι η «περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση» αφορά ΟΛΑ τα δεσποζόμενα (μη άγρια) ιπποειδή τα οποία βρίσκονται εγκαταλειμμένα. Το επιτάσσει η λογική. Το οφείλουμε στα περήφανα αυτά ζώα. Το απαιτεί η δημόσια ασφάλεια και η ασφάλεια των ζώων.
◾️Η αναφορά-απάντηση σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Με εκτίμηση,
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Πρόεδρος Άννα Τοσούνογλου,
Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών
Ο Αντιπρόεδρος Χελιώτης Αθανάσιος,
Φιλοζωική Ομοσπονδία Ελλάδος
Ο Πρόεδρος Σισμανίδης Κωνσταντίνος
Στη φωτογραφία μερικά από τα 100 περίπου ανεπιτήρητα άλογα στον Υμηττό που προσπαθούν να φροντίσουν εθελόντριες του Help Horses at Ymittos.».
Διαβάστε επίσης:
Οι Περιφέρειες αρμόδιες για περισυλλογή και φροντίδα των ανεπιτήρητων ιπποειδών με μικροτσίπ
Στυλίδα: Αδέσποτο γαϊδούρι πάνω στην εθνική οδό!
Λέσβος: Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου αδιαφόρησαν για το άρρωστο μουλάρι παρά την έκκληση
Λέσβος: Έγινε ευθανασία στο σκελετωμένο και γεμάτο καρκίνο άλογο (βίντεο)
Λέσβος: Έσωσαν άλογο που περιφερόταν επί 6 μήνες παστουρωμένο με δεμένα τα πόδια
Λέσβος: Βρήκαν άλογο με δεμένα τα πόδια με παστούρα στη μέση του δρόμου νύχτα
Λέσβος: Έκκληση για μεταφορά και φιλοξενία τραυματισμένου γαϊδουριού από την Καλλονή (βίντεο)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr