Συγκινητικό είναι το ενδιαφέρον πολλών εθελοντών που έσπευσαν και χθες και σήμερα να βοηθήσουν τον Ζιφιό, την τραυματισμένη και την εξασθενημένη ραμφοφάλαινα που βρήκε στα αβαθή αρχικά σε ακτή της Βουλιαγμένης Αττικής και στη συνέχεια στον Φλοίσβο, στην παραλία ΕΔΕΜ, ενώ σήμερα εμφανίστηκε κοντά σε βραχώδη ακτή της Σαλαμίνας στα Σελήνια.
Το ζώο τελικά σήμερα κολύμπησε εκ νέου σε βαθύτερα νερά στον Σαρωνικό Κόλπο και απομακρύνθηκε από τις ακτές εντούτοις οι επιστήμονες αναμένουν το αν θα τα καταφέρει. Φυσικά από χθες γίνονται διαρκώς εκκλήσεις από τους επιστήμονες να μην πλησιάζουν το ζώο προκειμένου να φωτογραφηθούν μαζί του όσοι σπεύδουν την περιοχή. Οι ειδικοί ζήτησαν να αφήσουμε το ζώο στην ησυχία του καθώς υποφέρει.
Παρά το γεγονός ότι στην επαφή μας με τέτοιου είδους άγρια ζώα χρειάζεται να φοράμε γάντια - για να μη μεταδώσουμε ασθένειες στα θηλαστικά καθώς αυτό θα έχει συνέπειες σε σημαντικό ποσοστό το πληθυσμού τους - είδαμε εθελοντές να φιλούν το ζώο, να το χαϊδεύουν με γυμνά χέρια προφανώς λόγω και άγνοιας αλλά και για να βγουν τα κατάλληλα στιγμιότυπα...
Ας μη ξεχνάμε ότι το ζώο είναι άρρωστο γι' αυτό και βγήκε στα ρηχά, είχε γύρω του πλήθος ανθρώπων, που ίσως έβλεπε για πρώτη φορά στη ζωή του το είδος μας - καθώς οι Ζιφιοί ζουν σε πολύ μεγάλα βάθη - και όλα αυτά τα δεδομένα είναι αρκετά για την πρόκληση περαιτέρω στρες σ' έναν ασθενή μήκους πέντε μέτρων.
Δεν ξέρουμε καν αν το τραγούδι βοήθησε το κήτος, αυτό μόνο οι ειδικοί θα μας το πουν. Ο Μιχάλης Γλυνάτσης υπεύθυνος υποβρύχιων δράσεων της περιβαλλοντικής οργάνωσης «All For Blue», που συμμετείχε χθες στη φροντίδα του Ζιφιού και επισήμανε τα εξής με ανάρτηση του στο facebook για όσα βίωσε: «Καλημέρα σε όλους. Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω κάποιες εικόνες και συναισθήματα όσο καλύτερα μπορώ, γιατί είναι κάποιες στιγμές, που αν τις μοιραζόμαστε πραγματικά πιστεύω ότι ο κόσμος γίνεται καλύτερος, καθώς αλλάζει η αντίληψη που έχουμε για το τι συμβαίνει γύρω μας!
Χθες το μεσημέρι με πήρε τηλέφωνο η Κατερίνα Τοπούζογλου και μου ζήτησε να επανδρώσω μια μικρή αποστολή, για να βοηθήσουμε την φάλαινα που είχε προσαράξει στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου. Χωρίς δεύτερη σκέψη άδειασα το πρόγραμμα μου και πήγα σπίτι να ετοιμαστώ για την αποστολή. Καθώς φέτος δεν είχα προγραμματίσει δραστηριότητες κατάδυσης κατά την παραμονή μου στην Αθήνα, δεν είχα τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά είχα μόνο μία στολή πάχους 1 χιλιοστού.
Ετοίμασα λοιπόν τον σάκο μου με τα απαραίτητα και συναντήθηκα με την ομάδα (Κατερίνα, Τάνια, Αμαλία και τον Αχιλλέα) στην παραλία και ετοιμαστήκαμε για να μπούμε στο νερό. Στην παραλία υπήρχαν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούσαν το ζώο, μαζί με ομάδες διάσωσης, το λιμενικό και τα κανάλια που επέλεξαν να καλύψουν το γεγονός.
Ήταν μια γκρί φάλαινα πέντε μέτρων η οποία είχε πολλά άτομα γύρω της και ήταν εμφανώς αγχωμένη. Όταν ήρθε η σειρά μας να αλλάξουμε την προηγούμενη βάρδια διασωστών και μπήκαμε στο νερό, το οποίο είχε θερμοκρασία 13-14 βαθμών, καταλάβαμε ότι θα δυσκολευτούμε πολύ λόγω θερμοκρασίας και λόγω του όγκου του ζώου.
Το ζώο ανέπνεε με μόλις 3 αναπνοές το λεπτό (που ήταν πολύ λίγες). Με τις οδηγίες της Κατερίνας αρχίσαμε να το χαϊδεύουμε σε συγκεκριμένα σημεία και σιγά σιγά άρχισε να χαλαρώνει. Από εκεί που ήταν βραχωμένο, σιγά σιγά μας άφησε να το πάμε λίγο πιο βαθιά.
Τότε η Κατερίνα είπε στην Τάνια να του τραγουδήσει. Η Τάνια ξεκίνησε να τραγουδάει μπαλάντες όπως του John Lennon, της Elsa το Let it go και πολλά πολλά άλλα, με μια πραγματικά μαγευτική φωνή.
Το κήτος άρχισε να ανταποκρίνεται στο τραγούδι της Τάνιας, να ανασαίνει με καλύτερο ρυθμό και χαλάρωσε τόσο που μας άφησε να το πάμε βόλτα.
Με πολλές απαλές κινήσεις αρχίσαμε να κάνουμε κύκλους και να κολυμπάμε μικρές αποστάσεις μαζί του. Βάζαμε τα πόδια μας κάτω από την κοιλιά του για να είμαστε σίγουροι ότι δεν είχε βραχώσει, για να μην ταλαιπωρείται και το χαιδεύαμε συνεχώς.
Όταν μπήκαμε στο νερό ήταν 17:00 και ήταν μέρα. Σιγά σιγά η ώρα πέρασε, ο ήλιος έδυε, ο ουρανός άρχισε να αλλάζει χρώματα και το μπλέ-γαλάζιο έδωσε την θέση του στο πορτοκαλί και στο μωβ ροζ πάνω από τα βουνά της Σαλαμίνας.
Είχαμε ήδη συμπληρώσει 1 ώρα στο νερό και όλοι είχαμε αρχίσει να κρυώνουμε πολύ, αλλά όλοι κοιταζόμασταν στα μάτια και κανείς δεν ήθελε να αφήσει την θέση του. Είμασταν όλοι εκεί και ζούσαμε μια μοναδική στιγμή σαν ομάδα και ο ένας έδινε παρηγοριά στον άλλον με την παρουσία του. Όλοι ελέγχαμε τους εαυτούς μας με τους δείκτες της υποθερμίας και συνεχίσαμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούσαμε για το ζωάκι.
Η Τάνια κάποια στιγμή δεν άντεχε άλλο να τραγουδήσει και βγήκε έξω με εμφανή τα συμπτώματα της υποθερμίας. Την ακολούθησε η Αμαλία και μετά βγήκαμε και οι υπόλοιποι για να αναλάβει η επόμενη βάρδια. Η φάλαινα πια δεν ήταν σε καλή κατάσταση και έπρεπε να μεταφερθεί στα ανοιχτά.
Όταν βγήκαμε, είμασταν όλοι ξεπαγιασμένοι και κοκκαλωμένοι, αλλά με μια βαθιά αίσθηση ικανοποίησης για την ομάδα μας και για αυτό που είχαμε κάνει. Το κρύο, τα χρώματα πάνω από το κεφάλι μας, η απερίγραπτη επαφή με το μεγάλο θηλαστικό, η μαγευτική φωνή της Τάνιας, η μη λεκτική επικοινωνία που είχαμε όλοι μεταξύ μας και η ικανότητα να απομονώσουμε τους εαυτούς μας απο όλους τους θεατές, συνέθεσε μια απερίγραπτη εμπειρία και ένα μοναδικό βίωμα που κάθε φορά που το φέρνω στο μυαλό μου ανατριχιάζω.
Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Κατερίνα στην Τάνια στην Αμαλίτσα και στον Αχιλλέα που ήταν μέρος αυτής της απίστευτης εμπειρίας και ευχαριστώ πραγματικά την All For Blue που είμαι μέλος της. Καλημέρα και καλό ΣΚ σε όλους σας. Katerina R. Topouzoglou Tania Drakou Amalia Fragkedaki».
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης της νεαρής ραμφοφάλαινας (Ziphius cavirostris). Χθες βράδυ σκάφη του Λιμενικού Σώματος οδήγησαν τη μικρή φάλαινα σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από την ακτή του Παλαιού Φαλήρου, μετά τη διαπίστωση των κτηνιάτρων ότι είχε αποκαταστήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την πλευστότητα της και έδειχνε διάθεση να βγει στα ανοιχτά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το σκάφος τη συνόδευε για να την προστατεύσει από ενδεχόμενη σύγκρουση με διερχόμενα σκάφη.
Ωστόσο τα ξημερώματα η φάλαινα κατευθύνθηκε ανατολικά της Σαλαμίνας και από τις 10 το πρωί βρίσκεται σε βραχώδη περιοχή στον όρμο Σελήνια.
Στο σημείο βρίσκεται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δύτες του λιμενικού σώματος και της Lifeguard Hellas, ενώ εξειδικευμένοι κτηνίατροι χορήγησαν στο θηλαστικό ειδική φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά, κορτιζόνη, παυσίπονα).
Η κατάσταση της υγείας του θαλάσσιου κήτους παραμένει σταθερή, αλλά κρίσιμη.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: "Το θηλαστικό έδειξε να αντιδρά καλά στη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε χθες, αλλά το γεγονός ότι επιστρέφει σήμερα στα ρηχά δεν είναι ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι πρόκειται για είδος που ζει σε μεγάλα βάθη. Παρέχουμε κάθε δυνατή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη νεαρή ραμφοφάλαινα. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Λιμενικό, εθελοντές των ΜΚΟ, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Νατάσας Κομνηνού. Ανάλογα με την πορεία της υγείας του ζώου και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περιοχή θα αποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειες μας"».
Στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας (Ε.Φ.Ε.) στο Κορωπί παραμένει για νοσηλεία ο άρρωστος και τραυματισμένος σκύλος που επί δύο μήνες αναζητούσαν οι εθελοντές του…
Την προσοχή των οδηγών οχημάτων και όχι μόνο εφιστά ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ καθώς χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά και όχι μόνο χελιδόνια…