Στο παράρτημα του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) στο Ηράκλειο της Κρήτης απευθύνθηκε ένας κάτοικος της περιοχής του Άη Γιάννη που τραυμάτισε σοβαρά αλλά άθελα του μια χελώνα, η οποία ζούσε στην αυλή του, με το χορτοκοπτικό μηχάνημα. Στο ερπετό δόθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες και ευτυχώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχει τραυματιστεί η σπονδυλική του στήλη όμως ακόμα δε γνωρίζουμε αν έχει προκληθεί βλάβη σε κάποιο άλλο ζωτικό όργανο του.
Το χορτοκοπτικό έσπασε το καβούκι της χελώνας.
Από τις πληγές αφαιρέθηκαν τα ξένα σώματα (κλαδιά και χώματα) και στη συνέχεια οι υπεύθυνοι του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. τις κάλυψαν με αντιβίωση και με γάζες ενώ τις επόμενες μέρες θα την στείλουν στις εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα.
Αυτό το ατύχημα που προκλήθηκε από το χορτοκοπτικό μηχάνημα στο ζώο δείχνει το γιατί δεν πρέπει να έχουμε χελώνες στις αυλές μας.
Οι χελώνες είναι άγριος είδος ερπετού υπό προστασία. Στην Ελλάδα ενδημούν τρία είδη: η Κρασπεδοχελώνα (Testudo marginata), η Λειβαδοχελώνα - χελώνα του Χέρμαν (Testudo hermanni) και η Ελληνική χελώνα (Testudo graeca).
Μόνο στο νησί της Κρήτης δεν υπάρχει κανέναν από τα τρία είδη χελωνών, που συναντάμε την υπόλοιπη επικράτεια, και όσα ερπετά διαβιούν εκεί έχουν μεταφερθεί παρανόμως από άλλες περιοχές της χώρας.
Οι χερσαίες χελώνες συχνά καταλήγουν να ζουν ως κατοικίδια και αρκετοί είναι εκείνοι που τις κρατούν αιχμάλωτες σε μπαλκόνια και αυλές ενώ αυτό είναι παράνομο. Η «αγάπη» των ανθρώπων για τις χελώνες οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυτά τα πλάσματα δεν γαυγίζουν, όπως κάνουν τα «ενοχλητικά» σκυλιά, δεν χρειάζεται να τα πας βόλτα για να εκτονωθούν και δεν «λερώνουν» τόσο όπως άλλα είδη ζώων, ενώ χρειάζονται μικρή ποσότητα τροφής που κοστίζει λίγο.
Οι άνθρωποι λοιπόν τις αιχμαλωτίζουν στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων κυρίως για να τις βλέπουν τα παιδιά τους, να τρώνε φλούδες από αγγούρι, επειδή αυτό τους βολεύει...
Όμως και οι χελώνες είναι άγρια ζώα, που προστατεύονται από την νομοθεσία, και η αιχμαλωσία τους απαγορεύεται γι’ αυτό και διώκεται ποινικά η κατοχή τους.
Αν βρείτε χελώνα στην αυλή σας είναι σωστό να μεταφέρεται το ζώο σ’ ένα χωράφι (που δεν καλλιεργείται), κάπου εκτός του οικισμού, ώστε εκεί να ζήσει φυσιολογικά μακριά από τους ανθρώπους και τα οχήματα.
Οι χελώνες, που ζουν αιχμάλωτες, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας κυρίως λόγω της κακής τροφής την οποία τους παρέχουν οι άνθρωποι. Δεν είναι φυσικά λίγες οι περιπτώσεις που χελώνες τραυματίζονται θανάσιμα πέφτοντας από τα μπαλκόνια αφού ο μέσος Έλληνας εκεί θεωρεί το κατάλληλο σημείο διαβίωσης για ένα πλάσμα που πρέπει να ζει στους αγρούς!
Οι χελώνες συχνά στις αυλές δαγκώνονται από τα σκυλιά ή τις πατάνε τα αυτοκίνητα. Μια χελώνα που περιορίζεται να ζει σε μια αυλή τρώει χόρτα περιορισμένης ποικιλίας – σε σχέση με αγριόχορτα που θα έτρωγε αν ζούσε ελεύθερη στη φύση – και αυτό προκαλεί προβλήματα στην υγεία της.
Αν ζείτε στην Κρήτη και βρείτε χελώνα κρατήστε την και επικοινωνήστε με το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. ώστε να τους την παραδώσετε.
Άλλα σωματεία, σύλλογοι, κέντρα περίθαλψης ανά την Ελλάδα
Η άγνοια για τέτοιους είδους ζητήματα δημιουργεί προβλήματα, γι' αυτό αν βρείτε άγριο ζώο - το οποίο χρειάζεται βοήθεια - απευθυνθείτε:
- στο αρμόδιο Δασαρχείο.
- στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. (Αθήνα: 6979914851, Θεσσαλονίκη: 6978361682, Ηράκλειο Κρήτης: 6944460869, Πρέβεζα: 6937099240) της περιοχής σας.
- στην ΑΝΙΜΑ (Αθήνα: 2109510075, 6972664675).
- στον σύλλογο Δράση για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 6979914852).
- στο κέντρο περίθαλψης ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο (τηλ. 6944741616) ή σε κάποιο φιλοζωικό σωματείο και ζητήστε συμβουλές.
Τα άγρια ζώα δεν είναι κατοικίδια και είναι εγκληματικό να προσπαθούμε να τα εξημερώσουμε καθώς έτσι τα καταδικάζουμε σε ισόβια αιχμαλωσία.
Διαβάστε επίσης:
Είναι παράνομο να κρατάμε χελώνες αιχμάλωτες σε μπαλκόνια και αυλές
Οδηγίες φροντίδας για νεοσσούς, χελώνες και μωρά θηλαστικά
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr