Στηρίξτε μας

Υπαρκτό πρόβλημα η λύσσα και είμαστε ουσιαστικά απροετοίμαστοι! (Βίντεο)

30 Οκτωβρίου 2012 18:25 | Επικαιρότητα
Υπαρκτό πρόβλημα η λύσσα και είμαστε ουσιαστικά απροετοίμαστοι! (Βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με αφορμή την λυσσασμένη αλεπού, που εντοπίστηκε στο χωριό Παλαιόκαστρο Κοζάνης και θανατώθηκε από τους κατοίκους στις 15 Οκτωβρίου 2012, η Ελληνική Κτηνιατρική Υπηρεσία (Ε.Κ.Ε.) παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει για την ανάγκη πρόληψης της λύσσας αλλά και επαγρύπνησης καθώς πρέπει να περιοριστούν οι κινήσεις πανικού από ιδιώτες και φορείς εις βάρος των ζώων της άγριας και ήμερης πανίδας.Ειδικοί επιστήμονες εξήγησαν τι είναι η λύσσα, ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης της, ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης της νόσου, τα συμπτώματα αυτής στα ζώα και στον άνθρωπο. Ενώ έγινε αναφορά στα διεθνή στοιχεία που υπάρχουν και στο ιστορικό της ασθένειας στη χώρα μας.

Όμως αυτό που κυρίως προέκυψε είναι το πόσο εκτεθειμένη είναι η χώρα μας αφού καμιά Περιφέρεια και κανείς Δήμος δεν έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια σε ετήσιους αντιλυσσικούς εμβολιασμούς αδέσποτων (καθώς με αυτά συζούμε και συνυπάρχουμε) ώστε να περιορίσει την πιθανότητα επέκτασης της ασθένειας από την άγρια πανίδα, στην ήμερη και στη συνέχεια στον άνθρωπο.

Μαζικοί εμβολιασμοί για τα αδέσποτα της Κοζάνης;

Το σημαντικότερο από όσα ακούσαμε σήμερα και το οποίο σχετίζεται με τ' αδέσποτα το είπε ο Σπύρος Ντουντουνάκης, διευθυντής Υγείας των Ζώων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Ντουντουνάκης εξήγησε μετά από σχετικό ερώτημα και αφού τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα από το ΥΠ.Α.Α.Τ. το οποίο - επί της ουσίας - έδωσε οδηγίες βάσει ενός πρωτοκόλλου, που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι όλα τα αδέσποτα  της Κοζάνης και της γειτονικής Καστοριάς πρέπει «να συλλέγουν, να εμβολιαστούν, και μάλλον να απελευθερωθούν» από τους Δήμους… Αντιστοίχως πρέπει να εμβολιαστούν μαζικά και τα ιδιόκτητα γατιά σκυλιά (ποιμενικοί και κυνηγετικοί).

Αξίζει της προσοχής μας η πρόταση του αντιδημάρχου Αθηναίων, Άγγελου Αντωνόπουλου, ο οποίος απευθυνόμενος στην Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Ελλάδος (Π.Κ.Σ.), ζήτησε μόνο το εμβόλιο της λύσσας να γίνεται σε τιμή κόστους από τα μέλη του Π.Κ.Σ. εν είδει κοινωνικής προσφοράς εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης.

Η απάντηση που έλαβε ο αντιδήμαρχος ήταν, ότι ήδη οι κτηνίατροι προσφέρουν πολλά και έχουν ευαισθησίες, αφού κάνουν τόσες δωρεάν στειρώσεις…

Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία βοήθησε στη διασπορά της

Ο καθηγητής Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Βασίλης Κοντός, με γλαφυρό τρόπο τόνισε τις αναφορές που υπάρχουν για την ασθένεια από την αρχαιότητα (βλέπε «Ιλιάδα» του Ομήρου) και τους φόβους που αυτή συνοδεύει καθώς στο υποσυνείδητο του ελληνικού λαού και όχι άδικα υπάρχει ως μια φοβερή και θανατηφόρα αρρώστια. Ο κ. Κοντός εξήγησε ότι έως το 1996 εφησυχάζαμε, θεωρούσαμε πως είχαμε εκριζώσει την ασθένεια. «Αυτό είχε συμβεί, επειδή τα δάση μας κάηκαν, η αλεπού ήταν επικηρυγμένη και θανατωνόταν συστηματικά και όχι γιατί οι υπηρεσίες δούλεψαν!»

Σημείωσε δε ότι αυτά πρέπει να λέγονται «για να μην γινόμαστε ρεζίλι». Όμως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και οι μετακινήσεις των ζώων, που άλλαζαν γεώτοπους (για να σωθούν), ήταν η θρυαλλίδα, η αφορμή για τη διασπορά της λύσσας από τον Μέλανα Δρυμό, που είναι η κοιτίδα της προς στις γειτονικές χώρες και περιοχές. Γνωρίζαμε από τότε – όπως είπε ο καθηγητής – ότι κάθε χρόνο τα άγρια ζώα, που είναι η αποθήκη του παθογόνου παράγοντα μεταφέρουν την ασθένεια πιο κοντά στη χώρα μας κατά 30 χιλιόμετρα ανά έτος…

Οι γάτες κινδυνεύουν πολύ

Ο κ. Κοντός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αδέσποτες γάτες (φυσικά και οι ιδιόκτητες) πρέπει να εμβολιάζονται κατά της λύσσας καθώς ως νυχτόβια ζώα περιφέρονται και συναντούν αλεπούδες, οι οποίες είναι ο κύριος φορέας της ασθένειας στην Ελλάδα ενώ π.χ. η Τουρκία μαστίζεται από τη λύσσα, που φέρουν οι σκύλοι. Εξήγησε δε ότι η αλεπού ζει αρκετό χρονικό διάστημα, αν και νοσεί, και δεν πεθαίνει μέσα σε 10 μέρες, όπως συμβαίνει με τα σκυλιά.

Σημείωσε δε ότι στις γειτονικές χώρες, που πλήττονται κατά 70% από τη λύσσα τα περισσότερα περιστατικά προς τους ανθρώπους δεν προέρχονται από τα σκυλιά αλλά από άλλα είδη οικόσιτων ζώων, κυρίως τις γάτες, τις αγελάδες (τις οποίες χαρακτήρισε και ευαίσθητο εξαιρετικά και επικίνδυνο για τη μετάδοση της λύσσας ζώο), τα γουρούνια και τα μηρυκαστικά.

Το κρούσμα άργησε να εμφανιστεί

Συνεπώς το κρούσμα στην Κοζάνη (πολύ μέσα από τα σύνορα μας με την Π.Γ.Δ.Μ., τη Βουλγαρία ή την Τουρκία) σχεδόν άργησε να συμβεί. Ο κ. Κοντός χωρίς περιστροφές τόνισε, ότι ούτε το 2004 έγινε κάτι ουσιαστικό, αν και τότε περνούσαμε την περίοδο των παχιών αγελάδων. Πλέον σήμερα η διαχείριση της ασθένειας δεν αντιμετωπίζει εμπόδια μόνο λόγω της οικονομικής ένδειας αλλά και εξαιτίας της αλλαγής της πολιτικής αντίληψης, αφού η προσφορά των δημοσίων υπηρεσιών (Υγείας) προς τον πολίτη περιορίζεται δραστικά.

Ο κ. Κοντός αναφέρθηκε και στους δημοσιογράφους, που καλύπτουν θέματα Υγείας λέγοντας πως έχουν ταλαιπωρήσει πολύ τους πολίτες εξαιτίας της μη σωστής πληροφόρησης από τους γιατρούς. Είναι αναγκαίο να είναι σωστά ενημερωμένοι σημείωσε, ώστε να μην επαναληφθεί τώρα αυτό που έχει συμβεί με άλλες ιώσεις (γρίπη). Άλλωστε η λύσσα δεν μεταφέρεται με τον αέρα.

Ο κ. Κοντός επισήμανε ότι τα εμβόλια για τη λύσσα θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις ενδείξεις του κατασκευαστή του εμβολίου και όχι κάθε έτος, δεδομένου, ότι υπάρχουν νέας γενιάς εμβόλια πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ο ίδιος έφερε παραδείγματα σκύλων, των οποίων εξετάζει τα αντισώματά μετά τον υποχρεωτικό ετήσιο εμβολιασμό και τα βρίσκει υπερβολικά αυξημένα σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα!
 
Τρόποι μετάδοσης

Ο καθηγητής Ιολογίας και Ιογενών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης με τη σειρά του εξήγησε, ότι 15 είδη άγριων ζώων ζουν στην περιοχή πέριξ του Παλαιόκαστρου και αυτό κάνει την διασπορά πιο πιθανή. Όμως αν και η αλεπού, το τσακάλι, ο λύκος, το κουνάβι, η νυχτερίδα κ.ά. είναι οι κύριοι φορείς εντούτοις το άνθρωπος κολλάει την ασθένεια από τους σκύλους και τις γάτες κατά 90%, γιατί με αυτά τα είδη ζώων συναναστρέφεται.

Σημείωσε δε ότι εκεί απελευθερώθηκαν πέρυσι μέσα από τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων περίπου 5.000 μινκ, κάποια εκ των οποίων προσαρμόστηκαν στο φυσικό περιβάλλον και επομένως θα συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους στην διασπορά της λύσσας. Ο κ. Μπιλλίνης τόνισε πως ο άνθρωπος κινδυνεύει από το δάγκωμα ενός ζώου που έχει νοσήσει, αν ακουμπήσει το σάλιο του ζώου και έχει π.χ. εκδορές στα χέρια του ή αν τρίψει στη συνέχεια τα μάτια του, αφού ο ιός θα εισβάλλει στον οργανισμός από το βλεννογόνο.

Εξήγησε ότι υπάρχει η μανιακή εκδήλωση της ασθένειας στους σκύλους (το ζώο δαγκώνει και αυτόδαγκώνεται λόγω του κνησμού, έχει σπασμούς, έχει παράλυση των μυών κατάποσης – γι’ αυτό και τρέχουν τα σάλια του – και παράλυση των φωνητικών χορδών). Υπάρχει όμως και η καταθλιπτική εκδήλωση (το ζώο θέλει να κρύβεται σε σκοτεινά μέρη) και θεωρείται πιο επικίνδυνη επειδή δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή, γι’ αυτό και η μόλυνση των ανθρώπων από το ζώο τους γίνεται πιο πιθανή τότε.

Οι εμβολιασμοί η μόνη πρόληψη

Ο ιολόγος, διδάσκων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος τους Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε., Κωνσταντίνος Κυριάκης, αναφέρθηκε με έμφαση στην πρόληψη που επιτυγχάνεται μόνο με μαζικούς εμβολιασμούς, αφού πρόκειται για νόσημα θανατηφόρο για τον άνθρωπο 100%. Εξήγησε ότι η επιστημονική κοινότητα έχει στη διάθεση της εξαιρετικά αποτελεσματικά εργαλεία, εμπορικά διαθέσιμα εμβόλια. Το μόνο δίχτυ προστασίας των ανθρώπων από τον ιό είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των ζώων αδέσποτων, κατοικίδιων, οικόσιτων. Σημείωσε ότι τους εμβολιασμούς πρέπει να τους κάνουν μόνο κτηνίατροι οι οποίοι υποχρεωτικά πρέπει να κρατούν αρχείο εμβολιασμών κατά της λύσσας στα κτηνιατρεία τους και αυτό να είναι διαθέσιμο, αν χρειαστεί να ελεγχθεί το αν κάποιο λυσσύποπτο ζώο έχει νοσήσει.

Το εμβόλιο στον άνθρωπο λειτουργεί ακόμα και αν έχει ήδη νοσήσει

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Αθανάσιος Τσακρής, μας εξήγησε πως  ο ιός της λύσσας προκαλεί σοβαρή νευρική νόσο, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί είναι 100% θανατηφόρος μετά την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων.

Αντίθετα, είναι 100% ιάσιμη εφόσον ο ασθενής ξεκινήσει άμεσα αντιλυσσική αγωγή. Η αντιλυσσική αγωγή περιλαμβάνει εμβολιασμό σε τρεις δόσεις εντός ενός μήνα και κατά περίπτωση, τη χορήγηση αντιλυσσικού ορού. Ο άνθρωπος - όπως τόνισε - σε σχέση με τα ζώα είναι «τυχερός» καθώς ο χρόνος επώασης της ασθένειας διαρκεί δύο με τρεις μήνες μετά το δάγκωμα και αυτό ο χρόνος είναι αρκετός για να αντιμετωπιστεί ο ιός. Το εμβόλιο κατά της λύσσας στους ανθρώπους προστατεύει ακόμα και όταν τους γίνεται ενώ ήδη έχουν κολλήσει, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες ασθένειες. Το πόσο γρήγορα θα εμφανιστούν τα συμπτώματα εξαρτάται από το σημείο που έχει δαγκωθεί ο ασθενής. Τα χέρια και το πρόσωπο για παράδειγμα είναι κοντά στο νευρικό σύστημα και ο κίνδυνος της θανατηφόρου εγκεφαλίτιδας είναι πολύ μεγάλος και βάσει της βιβλιογραφίας. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, κεφαλαλγία, ατονία και μετά από 7 ημέρες ακολουθεί η λοίμωξη στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Πώς αντιμετωπίζουμε ένα δάγκωμα

Ο κ. Τσακρής εξήγησε για το πόσο σύνθετη είναι η ιατρική αντιμετώπιση της ασθένειας και έδωσε και κάποιες απλές οδηγίες. Αν μας δαγκώσει λυσσύποπτο ζώο πρέπει αμέσως να πλυθούμε πολύ καλά με νερό και σαπούνι για να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φορτίο βάζοντας βάμμα ιωδίου ή κάτι αντίστοιχο στη συνέχεια. Ακόμα και αν το τραύμα είναι μεγάλο θα πρέπει να αποφευχθεί να γίνουν σε αυτό ράμματα για να μην εγκλωβιστεί μέσα μας ο ιός. Ο γιατρός που αναλαμβάνει τον ασθενή πρέπει να φροντίσει να πάρει ένα πολύ καλό ιστορικό του ζώου και φυσικά να προχωρήσει στην αγωγή (δηλαδή στις τρεις δόσεις του εμβολίου και στον αντιλυσσικό ορό) ανάλογα με το αν το τραύμα είναι χαμηλής ή υψηλής επικινδυνότητας (αν έχει τρέξει αίμα από τη πληγή ή όχι).

Άλλοι παράγοντες, που ο γιατρός πρέπει να σταθμίσει πριν προχωρήσει στην αγωγή, σχετίζονται με το σημείο που έγινε το συμβάν (μεγάλες πόλεις ή παραμεθόριος), αν στην περιοχή έχει εντοπιστεί λυσσασμένο ζώο (αφού αυτό αυξάνει τις πιθανότητες), αν το ζώο είναι της άγριας πανίδας ή όχι, αν μοιάζει να έχει λύσσα (σάλια). Απαιτείται δε 15νθήμερη παρακολούθηση του ζώου αν αυτό παραμένει ζωντανό. Εάν όχι δείγμα μόνο από τον εγκέφαλο του αποστέλλεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, το μοναδικό ελεγμένο και αδειοδοτημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων  (Office Interational des Epizooties), που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή Αττικής για να εντοπιστεί από ποιο στέλεχος της ασθένειας νόσησε.

Όλα υπό έλεγχο λέει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Αν και η δημόσια διοίκηση είναι υπό διάλυση εντούτοις το ΥΠ.Α.Α.Τ. εκ μέρους του κ. Ντουντουνάκη δήλωσε έτοιμο να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Η βεβαιότητα του κ. Ντουντουνάκη βασίζεται στο γεγονός ότι οι οδηγίες έχουν δοθεί… Μας εξήγησε ότι αμέσως μετά την επιστημονική τεκμηρίωση του κρούσματος στις 19/10 η Ελλάδα ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων όπως άλλωστε ορίζει και το σχετικό πρωτόκολλο που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επί της ουσίας αυτή τη στιγμή η χώρα μας αναμένει την χρηματοδότηση του προγράμματος των μαζικών εμβολιασμών αλεπούδων (με δολώματα που θα περιέχουν το φάρμακο) που ΘΑ γίνουν το 2013. Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί κατά 75% τους εμβολιασμούς που θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης που θα εφαρμοστεί – όπως ακριβώς γίνεται και σε τρίτες γειτονικές μας χώρες, στις οποίες η λύσσα ενδημεί… Ο κ. Ντουντουνάκης εξήγησε ότι δεν χρειάζεται φόβος και πανικός και τόνισε – προσγειώνοντας μας στην πεζή πραγματικότητα – ότι το ΥΠ.Α.Α.Τ. θα κάνει ό,τι μπορεί «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του»…

Αν σκεφτεί κανείς ότι οι Ο.Τ.Α. έχουν να χρηματοδοτηθούν ήδη τρία χρόνια για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων (στειρώσεις, εμβόλια, σίτιση, περίθαλψη) αντιλαμβανόμαστε πόσο περιορισμένες είναι οι «δυνατότητες» του αρμόδιου υπουργείου. Είναι απολύτως σαφές ότι οι οδηγίες – κατευθύνσεις χωρίς πόρους και ενώ δεν έχει προηγηθεί συστηματική δουλειά, δηλαδή μαζικοί εμβολιασμοί (αδέσποτων) ζώων είναι μόνο αέρας κοπανιστός… Όταν ο κ. Ντουντουνάκης ρωτήθηκε γιατί οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν το 2013 εξήγησε ότι πρέπει να προηγηθεί διαγωνισμός σχετικά με το ποιος θα αναλάβει το έργο και πως όλα αυτά επειδή πια ελέγχονται απολύτως θέλουν χρόνο…

Οι κτηνίατροι έχουν δει τη λύσσα μόνο στα βιβλία

Η Αθηνά Τραχήλη πρόεδρος του Π.Κ.Σ. ανέφερε με τη σειρά της όχι ο σύλλογος τους έχει ενημερώσει τα μέλη του όχι όμως για να τα πανικοβάλλει. Καθώς είναι απολύτως φυσιολογικό οι κτηνίατροι να είναι μεταξύ των πρώτων που θα έρθουν αντιμέτωποι με την ασθένεια. Η κα Τραχήλη για το περιστατικό της Κοζάνης εξήγησε ότι η αλεπού δεν δάγκωσε κανένα άλλο ζώο (όπως λανθασμένα ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης) και πως ο κτηνίατρος Άγγελος Μάρκου πήρε τα κατάλληλα μέτρα και φρόντισε να σταλεί ο εγκέφαλος για εξέταση.

Κυνηγόσκυλα και ποιμενικοί σκύλοι εξαιρετικά εκτεθειμένοι

Η πρόεδρος του Π.Κ.Σ. σημείωσε ότι οι κτηνίατροι έχουν διαβάσει μόνο στα βιβλία για την αρρώστια και πως οι αδύναμοι κρίκοι είναι κυρίως τα ποιμενικά σκυλιά και τα κυνηγόσκυλα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν είναι εμβολιασμένα και έρχονται σε άμεση επαφή με την άγρια πανίδα. Τόνισε δε ότι ανοήτως πολλοί κυνηγοί δεν εμβολιάζουν τα ζώα τους για τη λύσσα επειδή θεωρούν πως τους δημιουργεί πρόβλημα στη όσφρηση! Κάτι, που όπως επανάλαβε, δεν ισχύει.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται από κτηνιάτρους και όχι από τους κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς ή άλλους ιδιώτες. Εξήγησε ότι αυτό το τονίζει όχι επειδή διέπεται από συνδικαλιστικό όφελος αλλά γιατί το εμβόλιο είναι βιολογικό προϊόν που πρέπει να εφαρμόζεται μετά από κλινική εξέταση. Σημείωσε δε προς τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών, που ήταν παρόντες, πως κάτι πρέπει να γίνει για τη νόμιμη διακίνηση κτηνιατρικών φαρμάκων καθώς λόγω κρίσης «δεν μπορούμε να θωρακίσουμε ούτε ανθρώπους ούτε ζώα».

Η κα Τραχήλη δεν παρέλειψε να τονίσει το πόσες (!) στειρώσεις (δεν καταλάβαμε αν εννοούσε δωρεάν, χαμηλού κόστους ή μη) κάνουν τα μέλη του Π.Κ.Σ. εδώ και χρόνια, αλλά και πρόσφατα μέσω του Δικτύου Εθελοντών Κτηνιάτρων,  που έχει συστήσει ο σύλλογος τους. Ανέφερε δε τι έπρεπε να έχουν κάνει οι δήμοι από το 2003 αποδεικνύοντας, ότι πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν γίνεται τίποτα από τους Ο.Τ.Α. και δεν έκαναν τίποτα οι αρμόδιοι, ούτε τότε που λεφτά υπήρχαν… Εντούτοις ο αριθμός των αδέσποτων συνεχίζει να αυξάνεται (λόγω των εγκαταλείψεων και των περιορισμένων στειρώσεων).

Επί της ουσίας τελείως απροετοίμαστοι  

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Hilton» σήμερα τέθηκαν ερωτήματα προς τους παρευρισκόμενους. Κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων έγινε κατανοητό, ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς υπερηφανεύονται ότι έχουν στείλει σε όλους τους συναρμόδιους οδηγίες επί του θέματος. Όλοι συμφωνούν με την ανάγκη σωστής ενημέρωσης αλλά πρόληψη δεν υπάρχει! Και δυστυχώς η λύσσα δεν αντιμετωπίζεται με δελτία Τύπου. Χρειάζεται εμβόλια και τα εμβόλια αγοράζονται με χρήματα.

Μια ορθή κατά την άποψη μας πρόταση κατατέθηκε από ιδιώτη κτηνίατρο, οποίος παρακολούθησε την σημερινή ενημέρωση και πρότεινε στον κ. Ντουντουνάκη – επειδή μεγάλος μέρος των κυνηγετικών σκύλων παραμένουν απροστάτευτα – να συνδέσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. την άδεια θήρας με το αντιλυσσικό εμβόλιο, ώστε να προστατεύουν τα σκυλιά  και εφ’ εξής να γίνονται εντατικοί έλεγχοι και στους κυνηγετικούς και στους ποιμενικούς σκύλους.

Όταν σου φταίνε οι εθελοντές κτηνίατροι

Αφορμή για να επιτεθεί για πολλοστή φορά στους εθελοντές κτηνιάτρους, που έρχονται από το εξωτερικό για να βοηθήσουν πραγματοποιώντας στειρώσεις είτε δωρεάν είτε χαμηλού κόστους εξαπέλυσε στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Θεόδωρος Χιωτάκης πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής και ταμίας του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε.

Ο κ. Χιωτάκης αρχικά κατηγόρησε τα φιλοζωικά σωματεία, που του έστελναν email, όπως είπε, διαμαρτυρόμενα για τους κτηνιάτρους, οι οποίοι επέμεναν στους αντιλυσσικούς εμβολιασμούς αδέσποτων και τους κατηγορούσαν για κερδοσκοπία. Στη συνέχεια βέβαια - κατά την πάγια τακτική του - μίλησε για ζώα που εξαφανίζονται και δεν εντοπίζονται επειδή στειρώθηκαν σε προγράμματα και σε δημόσια κτηνιατρεία αλλά από ξένους, παράνομους κτηνιάτρους!

Ο κ. Χιωτάκης σημείωσε συν τοις άλλοις ότι οι ξένοι γιατροί με τα άγνωστα πτυχία δεν προχωρούν και σε αντιλυσσικούς εμβολιασμούς ταυτόχρονα με τη στείρωση, ενώ αυτό το πράττουν οι Έλληνες νόμιμοι κτηνίατροι, που είναι «μάχιμοι» και φροντίζουν συνολικά τα ζώα που αναλαμβάνουν…

Πολλά «θα»…

Δυστυχώς για πολλοστή φορά, επειδή οι συναρμόδιοι αδιαφόρησαν και δεν ασχολήθηκαν, όταν μπορούσαν οικονομικά να ανταπεξέλθουν, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες μιας θανατηφόρας ασθένειας, που κυρίως θα πλήξει τα ζώα της άγριας και ήμερης πανίδας του τόπου και δευτερευόντως τους ανθρώπους.

Η κατάλληλη αφορμή

Δυστυχώς πρόκειται για μια πολύ καλή αφορμή, την οποία  ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν «καταλλήλως» οι Δήμοι – που φέρουν βαρέως την ευθύνη της διαχείρισης των αδέσποτων – ώστε να εξαπολύσουν πογκρόμ και να οδηγήσουν στον θάνατο τα ανεπιθύμητα, ακάθαρτα γι’ αυτούς ζώα. Μακάρι η πραγματικότητα να μας διαψεύσει όμως οι καταγγελίες που γίνονται και σε μας αποδεικνύουν το αντίθετο... Κάποιοι έψαχναν μια αφορμή την οποία τη βαφτίζουν ενίοτε καλααζάρ, ενίοτε λεϊσμάνια, ίσως ψώρα τώρα λύσσα.

Οι Δήμοι αρμόδιοι

Όταν μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών συζητήσαμε με τους παρευρισκόμενους καθηγητές και ειδικούς επιστήμονες και τους εκθέσαμε το μέγεθος των καταγγελιών, τις οποίες λαμβάνουμε καθημερινά σχετικά με την κακομεταχείριση των ζώων και την αδιαφορία των δήμων της χώρας μας επί του θέματος, μας είπαν - με συγκατάβαση - ότι εκείνοι όφειλαν να ενημερώσουν για τη λύσσα, ώστε να μην προκληθεί πανικός.

Για όλα τα άλλα, εξήγησαν, αρμόδιοι είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Φυσικά δεν μας είπαν κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε, όμως καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: οι Δήμοι οφείλουν βάσει της νομοθεσίας – για να μην κατηγορηθούν και για παράβαση καθήκοντος – να κάνουν ό,τι ορίζει ο νόμος 4039/2012. Όμως εν μέσω κρίσης οι καλλικρατικοί Δήμοι είναι ήδη φαλιρισμένοι. Απευθύνονται στο ΥΠ.Α.Α.Τ. (σχετικά δημοσιεύματα θα βρείτε στο τέλος του ρεπορτάζ) το οποίο αρκείται στα καλά λόγια αν και λεφτά δεν εκταμιεύει… Δυστυχώς, όπως έχουμε ξαναγράψει εδώ στο www.zoosos.gr αν στην Ελλάδα είσαι αδέσποτο (ή ζώο γενικώς) ή άνθρωπος που νοιάζεται θα υποφέρεις… Θα υποφέρεις μέσα στον φαύλο κύκλο μιας κατάστασης που δείχνει την ανυπαρξία του πολιτισμού μας και την έλλειψη φιλοζωικής κουλτούρας.

Γιατί ανησυχούμε τόσο για τ' αδέσποτα;

Ο καθηγητής Ιολογίας και Ιογενών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης τόνισε: «Τουλάχιστον το 90% των κρουσμάτων λύσσας στον άνθρωπο οφείλεται σε δήγμα από λυσσασμένο οικόσιτο ή αδέσποτο ζώο συντροφιάς (σκύλο ή γάτα)».

Διαβάστε επίσης:

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

  1. deva

    ο κυρ χιωτακης ειναι θρασυτατος.απο που κι ωσπου ειναι υποχρεωμενοι οι εθελοντες κτηνιατροι να εμβολιαζουν ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ???
    ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ???ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ!!!ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΠΟΣΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΝ +ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ???
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ελενη ηλιοπουλου ειναι τραγικο λαθος να βγαινεις με τη ντουντουκα να φωναζεις:ΝΑΤΗ Η ΛΥΣΣΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑΤΗ ΝΑΤΗ.ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΑΜΟΙΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ????ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ.ΧΑΛΟΟΥΥΥΥΥΥ!!!

  2. Green

    Ο εμβολιασμος κατα της λυσσας πάντα ήταν υποχρεωτικός, απλώς πολλοί κτηνίατρος επειδή θεωρούσαν πως είμαστε για πολλά χρόνια ελεύθεροι λυσσας, έλεγαν "δε βαριέσαι μωρε ας μην το κάνουμε το εμβόλιο δεν υπάρχει λόγος"...

  3. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    αυτό μας έλειπε να γίνει σάλος με την λύσσα τώρα!!Φανταστείτε τι έχει να γίνει !!Δεν θα μείνει γάτα και σκύλος ζωντανός στην Ελλάδα!! Εδώ σκοτώνουν σκυλιά επειδή ουρλιάζουν !!!Για τους ξένους κτηνίατρους συμφωνώ!!Δεν λεει τίποτα αν κάνεις 50ή 100 στειρώσεις σε μια εβδομάδα. Το πρόβλημα υπάρχει συνεχώς και η επιλυσή του είναι αδύνατον να βασιστεί σε γρήγορες-fast-food- λύσεις!!
    Το εμβόλιο της λύσσας δεν ήταν υποχρεωτικό πρίν το κρούσμα και γι αυτόν τον λόγο δεν το έκαναν οι κτηνίατροι.
    H Διαδικασία με τους δήμους είναι επίπονη και μακροχρόνια. Θέλει πολυ γραφειοκρατεία και βουδιστική υπομονή .Είναι αδύνατο οι Δήμοι να λειτουργήσουν γρήγορα ,οπως και το ίδιο το κρα΄τος άλλωστε ,λόγο της δομής του .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.