Της Ελένης Ηλιοπούλου
Τον βασανισμό ιπποειδών, αλόγων και μουλαριών, στο Βαλτεσινικό Αρκαδίας στο πλαίσιο του εθίμου «Το αλώνι της Παναγίας» που διοργανώνει ο Δήμος Γορτυνίας και πραγματοποιείται εδώ και 20 χρόνια κοντά στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου καταγγέλλει ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης ο οποίες δημοσίευσε στις 17 Αυγούστου βίντεο στο οποίο φαίνεται ότι άνδρας χτυπάει ξανά και ξανά τα ζώα που εξαναγκάζονται συμμετέχουν στην αναπαράσταση του αλωνίσματος, ώστε να τρέξουν.
Μεταξύ άλλων εργαλειών αλωνίσματος είναι και η βίτσα το λεγόμενο καμουτσί. Ήταν ουσιαστικά ένα ξύλινο ραβδί που στην άκρη του ήταν προσαρμοσμένο ένα λουρί (ψιλός ιμάντας), με τον οποίο, αυτός που γύριζε τα μουλάρια, τα χτυπούσε, για να τρέχουν και επισπεύδουν το τρίψιμο του σιταριού...
Ο φιλοζωικός φορέας στην ανακοίνωση του μέσω facebook για όσα έγιναν στις 16 Αυγούστου επισημαίνει τα εξής:
«ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ ..
Κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού με μηνύματα εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες πως θα πρέπει να σταματήσει αυτή η παράδοση με τα Ζώα .
Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες εικόνες που είδαν στην αναπαράσταση αλωνίσματος στο χωριό Βαλτεσινίκο Αρκαδίας. Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι σ' αυτόν τον πλανήτη είμαστε φιλοξενούμενοι δεν μας ανήκει.... κάθε πλάσμα έχει δικαίωμα στη ζωή, κακώς κάνουμε κατάχρηση της οποίας δύναμης μας και έχουμε επιβληθεί παντού... κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό!
Ένα από τα δεκάδες μηνύματα.
-Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται μια εκδήλωση στην οποία βασανίζονται ζώα;;;
Μαστίγωναν τα άλογα τα οποία τα είχαν μέσα στη ζέστη να σέρνει το ένα το άλλο και γελούσαν! Το αλώνισμα είναι το δέσιμο των αλόγων μεταξύ τους και ενός στύλου και τα δέρνουν για να πηγαίνουν στην ίδια κατεύθυνση.
Ταράχτηκα πάρα πολύ με το θέαμα είχα και τον γιο μου μαζί και έφυγα γιατί δεν ήθελα να βλέπει τι γινόταν! Ταυτόχρονα. όµως δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο θέαμα να µην εγείρει µέσα µας θυµό και ενοχές.
Δεν θα πρέπει να σταματήσει αυτή η παράδοση;;;».
Η περιγραφή της κακοποίησης των ιπποειδών...
Με νοσταλγικό ύφος οι διοργανωτές εξηγούν πως τα ζώα κακοποιούνται καθώς βρισκόμαστε πια στον 21ο αιώνα...
Γύρω από το στοιχερό αφηνόταν ένας χώρος διαμέτρου 1-1,5 μέτρων, για να περιφέρεται ο αγωγιάτης (η αλωνιστής), δηλαδή ο άνθρωπος που καθοδηγούσε τα ζώα στην περιφορά τους. Ο αγωγιάτης κατά το αλώνισμα «βίτσιαζε» τα ζώα, κουνώντας τη βίτσα στον αέρα και φωνάζοντας ρυθμικά, δίνοντάς τους έτσι κουράγιο και ρυθμό. Τα μουλάρια γύριζαν γύρω – γύρω από το στύλο.
Το ίδιο έκανε και ο αγωγιάτης. Τα στάχια κάτω από τις καλοπεταλωμένες οπλές των μουλαριών έσπαζαν και απελευθέρωναν τον καρπό. Το ίδιο και οι καλαμιές γινόντουσαν σκόνη. Όταν τυλίγονταν τα μουλάρια στο στοιχερό, χρειαζόταν η επέμβαση του αγωγιάτη για να αλλάξουν θέση και πορεία (αντίθετη κατεύθυνση). Με αυτόν τον τρόπο, έπαιρναν τα μουλάρια μια ανάσα και συνεχιζότανε το αλώνισμα χωρίς διακοπή.
H νέα ανακοίνωση του φιλοζωικού φορέα στις 18 Αυγούστου
«Αναφερόμενοι στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο χωριό Βαλτεσινίκο της Αρκαδίας, η θέση του Φιλοζωικού Πολιτιστικού Σύλλογου Τρίπολης είναι η εξής:
Αρχικά πρωτίστως ως πολιτιστικό σωματείο, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε πολιτιστική- λαογραφική αναβίωση εθίμου αρκεί φυσικά αυτή να μην εμπεριέχει κανενός είδους κακοποίηση. Κάλλιστα μπορεί να γίνει η αναβίωση της πρακτικής, με έναν ανθρωπο , δίπλα σε ένα ιπποειδές ώστε τύποις να γίνεται αναπαράσταση του αλωνίσματος. Το δημόσιο μαστίγωμα, και κακοποίηση των ιπποειδών αποτελεί καθαρά υποκουλτούρα , πράξη διωκόμενη από το νόμο, αλλά και δυσφήμηση του τόπου μας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες αναπαραστάσεις συναντώνται σε τριτοκοσμικές χώρες και έχουν εγείρει την αγανάκτηση της παγκόσμιας κοινότητας. Το ότι κάτι μπορεί να γινόταν στο παρελθόν δεν δίνει σήμερα άφεση αμαρτιών στο να πραγματοποιούνται σήμερα κακοποιητικές συμπεριφορές. Ως πολιτιστικός φιλοζωικός σύλλογος Τρίπολης είμαστε σε διεργασίες προκειμένου να καταθέσουμε στην εισαγγελία σχετική με το συμβάν καταγγελία. Ο άνθρωπος και τα ζώα, προαιώνια συμπορεύονται στον αγώνα για τη ζωή, οφείλουμε όμως στους συμπαραστάτες μας για την επιβίωση να δείχνουμε τον πρέποντα σεβασμό.».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr