Περπάτησε ξανά με το καροτσάκι ο παράλυτος σκύλος που υιοθέτησε η Μ. Πυργιώτη (βίντεο)
Τα πρώτα του βήματα με καροτσάκι έκανε στις 28 Απριλίου ο ανάπηρος σκυλάκος που έμεινε παράλυτος – καθώς χτυπήθηκε από όχημα – στη Σαλαμίνα πριν…
Ένα θαύμα της φύσης που επαναλαμβάνεται επί χιλιετίες
Τα ξημερώματα της Κυριακής 19 Μαΐου εντοπίστηκε από τους εθελοντές του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στη θέση μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας. Δύο μέρες αργότερα, την Τρίτη 21 Μαΐου, εντοπίστηκε και δεύτερη φωλιά, αυτή την φορά κοντά στη θέση Βουνάκι.
Από τα μέσα Μαΐου νέοι επιστήμονες, εθελοντές - όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου - περιπολούν στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων πεδίου του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Ειδικά στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο αναμένεται ότι περισσότερα από 100 άτομα θα συμβάλλουν και φέτος στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής.
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί, φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του κόλπου στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.
Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμολόφων. Λόγω της φωλεοποίησης του απειλούμενου είδους αλλά και της ύπαρξης του εκτεταμένου οικοσυστήματος θινών η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας» (κωδικός: GR 2550005) και από την 1/9/2006 έχει αναγνωριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας.
Δυστυχώς η έλλειψη νομικού πλαισίου προστασίας και σχεδίου διαχείρισης στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο «τρέφει» έντονα τα γνωστά συμπτώματα της απρογραμμάτιστης και ανεξέλεγκτης «ανάπτυξης - αξιοποίησης» που υποβαθμίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή. Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται οικόπεδα, χτίζονται βίλες πάνω στους αμμόλοφους. Καταστρέφεται η παράκτια βλάστηση και διανοίγονται παράνομα δρόμοι πρόσβασης στη θάλασσα. Είναι το γνωστό «σενάριο καταστροφής» μιας οικολογικά ευαίσθητης περιοχής αφού η πολιτεία δεν κατάφερε να θέσει έγκαιρα περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η όποια ανάπτυξη να γίνει σωστά και να ωφελήσει την περιοχή ουσιαστικά και όχι ευκαιριακά.
Χαρακτηριστικό της υπάρχουσας κατάστασης είναι ότι η πρώτη φωλιά για την φετινή σεζόν απέχει λίγα μόλις μέτρα από μια αυθαίρετα διανοιχθείσα προς την θάλασσα δίοδο. Αυτή ακριβώς η έλλειψη θεσμικού πλαισίου προστασίας του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου έχει φέρει τη χώρα μας ένα βήμα πριν από μια ακόμα καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Με αφορμή την έναρξη της φωλεοποίησης για την φετινή σεζόν ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί εκπροσώπους τοπικών φορέων, μέλη συλλόγων και φυσικά πολίτες της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου να παρακολουθήσουν από κοντά την καταγραφή και προστασία των φωλιών του προστατευόμενου είδους και μας προτρέπει μαζί με τους εθελοντές του να παρακολουθήσουμε ένα πραγματικό θαύμα της φύσης που επαναλαμβάνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Σχεδιάζουν την καταστροφή του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τις ευλογίες του Υ.ΠΕ.Κ.Α.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την μη προστασία της καρέτα - καρέτα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr