Στηρίξτε μας

Υπέρ του περιορισμού των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων για την προστασία των μελισσών ψήφισε η χώρα μας

27 Απριλίου 2018 19:00 | Περιβάλλον
Υπέρ του περιορισμού των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων για την προστασία των μελισσών ψήφισε η χώρα μας

Υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προβλέπει τον περαιτέρω περιορισμό της χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων/εντομοκτόνων, ψήφισε η χώρα μας κατά τη σημερινή ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. και η απαγόρευση αφορά τρία βασικά νεονικοτινοειδή (ιµιδακλοπρίδη, κλοθειανιδίνη και θειαμεθοξάμη) η χρήση των οποίων αποδεδειγμένα σκοτώνει τους πληθυσμούς των μελισσών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Έτσι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα νεονικοτινοειδή έχει ως εξής:

16 κ-μ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για περιορισμό στη χρήση των δραστικών ουσιών, αντιπροσωπεύοντας το 76,1% του πληθυσμού της Ένωσης.

8 κ-μ δήλωσαν αποχή αντιπροσωπεύοντας το 14,9% του πληθυσμού της Ένωσης.

4 κ-μ ψήφισαν κατά της πρότασης αντιπροσωπεύοντας το 9% του πληθυσμού.

Η ψηφοφορία ήταν ίδια και για τους τρεις εκτελεστικούς κανονισμούς και κατά συνέπεια υιοθετήθηκαν και οι τρεις με ειδική πλειοψηφία.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής: "Η έντονη κοινωνική ανησυχία που είχε προκληθεί εδώ και καιρό για τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς των μελισσών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Οφείλαμε να προφυλάξουμε τους καταναλωτές κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι τα γεωργικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι τους είναι ασφαλή.

Έτσι, σε συνέχεια της προσπάθειας μας μαζί με άλλα 5 κράτη μέλη της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2017 όπου επισημαίναμε ότι δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, καθώς και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα γεωργικά φάρμακα, ήταν προφανές ότι δεν θα μπορούσαμε παρά να υπερψηφίσουμε την πρόταση της Επιτροπής.

Επειδή ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να παράγουν χρησιμοποιώντας ασφαλή σκευάσματα τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται"» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Ποια είναι αυτά τα εντομοκτόνα και τα φυτοφάρμακα

Νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα: Συνθετικά παράγωγα της νικοτίνης, νευροτοξικές ουσίες για έντομα, κυρίως τις μέλισσες με χαμηλότερη άμεση τοξικότητα για τα θηλαστικά.

Imidacloprid: Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εντομοκτόνο παγκοσμίως. Βλάπτει σοβαρά τις μέλισσες. Στον άνθρωπο είναι ερεθιστικό για το δέρμα, μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι. Χρήσεις: Ροδακινιές, εσπεριδοειδή, βαμβάκι, καπνός.

Clothianidin: Ιδιαίτερα τοξικό για τις μέλισσες και πολλούς υδρόβιους οργανισμούς. Προκαλεί δερματικό ερεθισμό. Χρήσεις: Αχλαδιές, πατάτες, ροδακινιές, μηλιές, φοίνικες.

Τhiamethoxam: Ιδιαίτερα τοξικό για τις μέλισσες. Σε τρωκτικά προκαλεί μείωση σωματικού βάρους. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ιδιαίτερη τοξικότητα στον άνθρωπο. Χρήσεις: Μηλιές, αχλαδιές, λαχανικά, καπνός, πατάτες, αμπέλια, κερασιές, πεπόνια, καρπούζια.

Διαβάστε επίσης:

Επιτρέπονται στην Ελλάδα τα φυτοφάρμακα που εξοντώνουν τις μέλισσες

Ε.Ε.: Απαγόρευση τριών εντομοκτόνων για τη σωτηρία των μελισσών

Από παρασιτοκτόνα δηλητηριάστηκαν μέσα σε 3 μήνες εκατοντάδες άγρια & σπάνια πτηνά στη λίμνη Κάρλα (βίντεο)

Η Κομισιόν προσφεύγει κατά της Ελλάδας για τη νιτρορύπανση

Ηλεκτρονική καταγραφή λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.