Της Ελένης Ηλιοπούλου
Επικοινωνιακά προεκλογικά τρικ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
Με επικοινωνιακά τρικ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι αποφασισμένη να επιβάλλει το μέτρο της αποστολής DNA ζώων συντροφιάς για όσους ιδιοκτήτες σκυλιών και γατιών δεν τα στειρώνουν, αν και πρόκειται όχι μόνο για αναποτελεσματικό μέτρο το οποίο κοστίζει περισσότερα από 2.000.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, στον ελληνικό λαό, αλλά φροντίζει παράλληλα να μην εισπράξει – μερικές μέρες πριν τις εκλογές – τη δυσαρέσκεια όσων ενοχλούνται και έχουν δικαίωμα ψήφου (π.χ. κυνηγοί).
Προεκλογικές υποσχέσεις και σε όσους συμφωνούν και σε όσους διαφωνούν με τον νόμο...
Ο Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, πριν από μερικές μέρες (συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου 2023) υπέγραψε την υπουργική απόφαση για να λειτουργήσει το άρθρο του 46 του νόμου 4830/2021 που ορίζει τι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν όσοι δεν στειρώσουν τα δικά τους, τα ιδιόκτητα σκυλιά και γάτες, και πολλοί νόμισαν ότι πλέον είναι υποχρεωτικό και ήδη ισχύει.
Όμως δεν είναι έτσι και το είχαμε επισημάνει εξ αρχής καθώς ακόμα δεν λειτουργεί το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (Ε.Φ.Α.Γ.Υ.Ζ.Σ.) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο και θα παραλαμβάνει τα δείγματα γεννητικού υλικού μέσω των οποίων η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους αφελείς ότι θα γίνεται ταυτοποίηση ζώων και ιδιοκτητών, συγκεκριμένα εκείνων οι οποίοι πετούν στα σκουπίδια ανεπιθύμητα νεογέννητα γατάκια και σκυλάκια.
Ένα μεγάλο ΘΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών
Σχετικά με τον καθορισμό των λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς το Υπουργείο Εσωτερικών στις 4 Μαΐου επισημαίνει τα εξής: «Στις 02.05.2023, εκδόθηκε η με αρ. πρωτ. 38013/02.05.2023 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία όλες οι αρμόδιες αρχές και φορείς ενημερώθηκαν για την έκδοση της με αρ. 31932/10-04-2023 (B ́2572/20-04-2023) υπουργικής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, με θέμα: «Καθορισμός των λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα σκύλων και γατών στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με το ν. 4830/2021 (Α’ 169), καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα» (ΑΔΑ: 9ΕΩΧ46ΜΤΛ6-Κ50).
Με την εν λόγω Εγκύκλιο υπενθυμίστηκε ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 46 του ν. 4830/2021 (Α ́169), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA), σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 9, εκκινεί μετά την παρέλευση ενός (1) μηνός από την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΕΦΑΓΥΖΣ). Η εν λόγω έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ δεν έχει λάβει χώρα ακόμη.
Για την ακριβή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση κατόπιν έκδοσης σχετικής διαπιστωτικής απόφασης του αρμόδιου Υπουργού.».
Τεράστιο κόστος παρά τη δεδομένη αποτυχία του εγχειρήματος στον περιορισμό των αδέσποτων
Το θέμα που προκύπτει δεν είναι μόνο το πότε θα λειτουργήσει το αμφιβόλου αποτελεσματικότητας Ε.Φ.Α.Γ.Υ.Ζ.Σ. και αν αυτή η βάση δεδομένων θα έχει τελικά θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Θεωρούμε πως θα αποτύχει. Γιατί ποιος θα κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους για να διαπιστωθεί ποιος έχει αστείρωτο ζώο ή αδήλωτο για DNA ή μη καταχωρημένο με μικροτσίπ; Ποιο θα ελέγξει αν το ζώο το θηλυκό έχει γεννήσει μια φορά με άδεια της Πενταμελούς Επιτροπής του αρμόδιου δήμου και που δόθηκαν τα κουτάβια ή τα γατάκια;
Ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν έχουν βάλει στα σκυλιά και στα γατιά τους μικροτσίπ, δηλαδή δεν έχουν κάνει την απαιτούμενη ηλεκτρονική σήμανση. Παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτικό από το 2012. Πάρα πολλοί κτηνίατροι τσιπάρουν ζώα συντροφιάς και όμως δεν καταχωρούν στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους αριθμούς των μικροτσίπ, ώστε να γίνεται ταυτοποίηση των ιδιοκτητών τους και παρά το γεγονός ότι και αυτό είναι υποχρεωτικό και η μη καταχώρηση διώκεται ποινικά. Παράλληλα πολλοί παράνομοι και «νόμιμοι» εκτροφείς βάζουν μόνοι τους μικροτσίπ στα ζώα που εμπορεύονται, τα οποία για ευνόητους λόγους αφήνουν αδήλωτα.
Παράλληλα τεράστιος αριθμός ζώων εισάγεται στη χώρα με μικροτσίπ που δεν είναι καταχωρημένα πουθενά. Κουτάβια και γατάκια συχνά πωλούνται (νόμιμα ή παράνομα) χωρίς η ηλεκτρονική τους σήμανση να είναι δηλωμένη, χωρίς να δηλώνονται τα στοιχεία του φυσικού προσώπου που τα αγοράζει.
Οι εκτροφείς της πίσω αυλής κάνουν ό,τι θέλουν (με τις ευλογίες της Νέας Δημοκρατίας που άφησε χωρίς έλεγχο τους συλλόγους εκτροφέων και άφησε ανεξέλεγκτη την ερασιτεχνική εκτροφή). Κυνηγοί βάζουν ανεξέλεγκτα τα σκυλιά τους να ζευγαρώνουν και το διαδίκτυο είναι γεμάτο αγγελίες για μωρά σκυλάκια που θα γίνουν «κυνηγιάρικα». Μια αναζήτηση στο facebook και σε δεκάδες σχετικές ομάδες θα σας πείσει. Γι’ αυτό άλλωστε και το σύνολο των κυνηγετικών φορέων ενοχλείται από την πιθανότητα οποιουδήποτε περιορισμού στις γεννήσεις ιδιόκτητων σκυλιών ή ελέγχου.
Ποιος θα τους ελέγξει όλους αυτούς;
Και το ερώτημα παραμένει. Ποιος θα κάνει όλους αυτούς τους ελέγχους; Οι αστυνομικοί; Γνωρίζουμε καλά ότι συχνά αυτόπτες μάρτυρες εγκληματικών πράξεων - σε βάρος ζώων - καλούν στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα ή στο 100 και δεν υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό, ή περιπολικό που να έχει βενζίνη, ή αστυνομικός που μπορεί να πάει επί τόπου ακόμα και όταν συμβαίνουν κακουργηματικές πράξεις.
Η Δημοτική Αστυνομία στους περισσότερους δήμους της χώρας είναι ανύπαρκτη ή αποδυναμωμένη ή χωρίς αρμοδιότητα και τα προς έλεγχο οικόσιτα ζώα είναι κυριολεκτικά εκατομμύρια. Πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο (βλέπε Δασαρχεία) και λιγοστούς υπαλλήλους. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνουμε το ερώτημα. Ποιος θα ελέγχει συστηματικά τα εκατομμύρια οικόσιτα σκυλιά και γάτες;
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει (τους αφελείς και τους ψηφοφόρους της) πως σε βάθος χρόνου όποιος βρίσκει πεταμένα κουτάβια ή γατάκια θα μπορεί μέσω της βάσης δεδομένων του DNA να βρει και ποιος τα πέταξε. Αυτό προϋποθέτει πως όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων θα έχουν δηλώσει όλα τα ζώα τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Και αυτό δεν ισχύει εκ των πραγμάτων ούτε μπορεί να ισχύει.
Τι επισημαίνει ο νομικός σύμβουλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Ο Χρήστος Ηλίου, νομικός σύμβουλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ο οποίος εμπλέκεται στη διαδικασία καθώς οι κτηνίατροι θα στέλνουν τα δείγματα γενετικού υλικού στον αρμόδιο φορέα, σε ανακοίνωση του τονίζει πως το συγκεκριμένο εργαστήριο ακόμα δεν λειτουργεί συνεπώς δείγματα DNA δεν μπορούν να σταλούν.
Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής: «Ενημέρωση του νομικού συμβούλου, κ. Ηλιού, σχετικά τη νέα Υ.Α. περί καθορισμού λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς στο ΙΙΒΕΑΑ
Αθήνα, 02/05/23
Θέμα: Έκδοση Υπουργικής Απόφασης Υπουργού Εσωτερικών περί καθορισμού λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς στο ΙΙΒΕΑΑ
Δημοσιεύτηκε στο τεύχος ΄β της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αριθμ. φύλλου 2572/20.04.2023, η υπ. αριθμ. 31932 απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών που αφορά τον καθορισμό λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα σκύλων και γατών στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του.
Προϋπόθεση για την έκδοση της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης είναι η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ.
Μόλις λάβαμε γνώση της Υ.Α. επικοινώνησα ως νομικός σύμβουλος του Π.Κ.Σ. με τις υπηρεσίες του ΙΙΒΕΑΑ για να ρωτήσω αν λειτουργεί το ΕΦΑΓΥΖΣ, αν έχει οριστεί αρμόδιος υπάλληλος, καθώς και διαδικασία παραλαβής και ανάλυσης του γενετικού υλικού.
Δυστυχώς, διαπίστωσα ότι δεν είχαν λάβει καν γνώση της Υ.Α.
Όπως γίνεται αντιληπτό απαιτούνται περαιτέρω λεπτομέρειες για τη διαδικασία αποστολής γενετικού υλικού στο ΕΦΑΓΥΖΣ, καθώς και για τα παράβολο που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ζώων.
Όταν θα λειτουργήσει το ΕΦΑΓΥΖΣ και θα έχει την υλικοτεχνική υποδομή να δεχθεί γενετικό υλικό ζώων συντροφιάς ευελπιστώ να ενημερωθούμε ώστε να ξεκινήσει η αποστολή δειγμάτων.
Σε κάθε περίπτωση η παράγραφος 9 του άρθρου 46 του ν.4830/2021 ορίζει ότι το γενετικό υλικό θα αποσταλεί μετά την παρέλευση ενός μηνός από την έναρξη του ΕΦΑΓΥΖΣ και τα σχετικά πρόστιμα θα επιβάλλονται μετά παρέλευσης 3 μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ.
Εν κατακλείδι είναι προφανές ότι εκδόθηκε Υ.Α. χωρίς να είναι έτοιμες οι αρμόδιες υπηρεσίες να παραλάβουν γενετικό υλικό.
Εντωμεταξύ θα αποστείλουμε ερώτημα στο ΥΠ.ΕΣ. και στο ΙΙΒΕΑΑ ώστε να μας πληροφορήσουν την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ.
Μέχρι την παρέλευση ενός μήνα από τη λειτουργία έναρξης του ΕΦΑΓΥΖ ουδεμία υποχρέωση υφίσταται από τα μέλη του συλλόγου για την αποστολή γενετικού υλικού. Αν βεβαίως κάποιο εκ των μελών του Π.Κ.Σ. νιώθει ανασφάλεια ας αποστείλει τα δείγματα, υπό την προϋπόθεση ο ιδιοκτήτης να κατορθώσει να πληρώσει παράβολο, στο γραφείο του Προέδρου του ΙΙΒΕΑΑ.
Η θέση μου μού επιβάλλει να στηρίζομαι σε γεγονότα και να μην προβαίνω σε περαιτέρω κρίσεις.
Ο Νομικός Σύμβουλος του Π.Κ.Σ.
Ηλιού Χρήστος».
2.000.000 ευρώ για ένα «πείραμα» με λεφτά του Δημοσίου
Ουσιαστικά δεν είναι μόνο όνειρο θερινής νυκτός. Άλλωστε δεν μας ενοχλούν όσοι ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο. Είναι κυρίως διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καθώς το κόστος όλου αυτού του εγχειρήματος ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ. Άραγε ποιες εταιρίες και με ποιες διαδικασίες ανέλαβαν το κόστος για τη δημιουργία όλων αυτών που απαιτούνται; Και γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έκανε υποχρεωτική την ίδρυση Δημοτικών Κτηνιατρείων σε κάθε δήμο ώστε εκεί να γίνονται χαμηλού κόστους στειρώσεις υποχρεωτικά σε όλα οικόσιτα και αδέσποτα χωρίς εξαιρέσεις και με εισοδηματικά κριτήρια;
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαφημίζει ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας θα στειρώνουν (θα βάζουν μικροτσίπ κ.ά.) δωρεάν τα ζώα ευπαθών κοινωνικών ομάδων (σκυλιά και γατιά ανέργων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, μονογονεϊκών οικογενειών, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.) αν και οι περισσότερες δημοτικές αρχές δεν κάνουν στειρώσεις ούτε σε αδέσποτα και δεν διαθέτουν συμβάσεις με κτηνιάτρους για περίθαλψη άρρωστων ζώων.
Συνεπώς όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος από τα οποία ωφελούνται εκλεκτοί. Γιατί όφελος για την κοινωνία δεν υπάρχει. Η υποχρέωση στείρωσης όλων των ιδιόκτητων ζώων, σκυλιών και γατιών, είναι αναγκαία για τον περιορισμό των αδέσποτων. Η Νέα Δημοκρατία έμεινε στα ωραία λόγια. Η πλατφόρμα με το γενετικό υλικό είναι δεδομένο πως θα είναι τελείως αναποτελεσματική και ουσιαστικά πεταμένα λεφτά. Κερδισμένοι βγαίνουν μόνο όσοι εμπλέκονται στη δημιουργία ενός μη απαραίτητου φορέα και θα αμειφθούν για τις υπηρεσίες του. Παράλληλα το «παράθυρο» στον νόμο που ορίζει ότι επιτρέπεται η μια γέννα ανά ιδιόκτητο ζώο με άδεια της κάθε δημοτικής Πενταμελούς Επιτροπής τελικά δεν βοηθάει στον περιορισμό των αδέσποτων.
Άλλωστε κανένα μέτρο - πόσο μάλλον αυτό που θα κοστίζει πάνω από 150 ευρώ ανά αστείρωτο ιδιόκτητο ζώο - το οποίο δεν συνοδεύεται από ελεγκτικό μηχανισμό δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
Διαβάστε επίσης:
Αναγκαία η υποχρεωτική στείρωση οικόσιτων σκυλιών και γατιών που ούτε η Νέα Δημοκρατία εφάρμοσε πάρα τα όσα διαφημίζει
Πάει περίπατο η «υποχρεωτική» στείρωση - Άρθρα του πολυδιαφημισμένου «φιλοζωικού» νόμου 4830/2021 της Ν.Δ. τροποποιεί ο Πέτσας
Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στο Υπ. Εσωτερικών την ώρα που ο Πέτσας δεν εφαρμόζει τον νόμο