Η υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με την ιχνηλάτηση και την ηλεκτρονική σήμανση των ιπποειδών (άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια, πόνυ) με πολύμηνη καθυστέρηση τελικά υπογράφτηκε, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Αυτή η απόφαση θα βοηθήσει ώστε να βλέπουμε λιγότερα ιπποειδή παρατημένα οπουδήποτε, εξαθλιωμένα, πεταμένα και οι φιλοζωικοί φορείς θα μπορούν να αναγκάζουν τους αρμόδιους να βεβαιώσουν πρόστιμα ή να αναζητήσουν τους ιδιοκτήτες που τα πέταξαν για να ξεφορτωθούν το κόστος περίθαλψης, σίτισης, καθώς όλα αυτά τα πλάσματα μέχρι σήμερα δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση, δηλαδή ταυτότητα ιδιοκτησίας.
Τι επισημαίνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.
«Υπογράφηκε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμο Κεδίκογλου η Υπουργική Απόφαση με την οποία ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα που αφορούν στη δημιουργία συστήματος για την ταυτοποίηση και ιχνηλάτηση των δεσποζόμενων ιπποειδών.
Ειδικότερα, με την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, θεσπίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα, σχετικά με την καταχώριση των εγκαταστάσεων ιπποειδών και των υπευθύνων επιχειρήσεων ιπποειδών και τη διαχείριση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών.
Σύμφωνα με την Υ.Α. δημιουργείται και τηρείται στο ΥπΑΑΤ ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με την ονομασία «Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποεδών» (ΚΗΒΔΙ) στο οποίο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών καταχωρίζουν τα στοιχεία ταυτοποίησης των ιπποειδών, τις εγκαταστάσεις και τα στοιχεία ταυτοποίησης των υπεύθυνων επιχειρήσεων ιπποειδών. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων οφείλουν να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες:
1. Το είδος του ιπποειδούς
2. Τον μοναδικό κωδικό του
3. Τον κωδικό του μέσου ταυτοποίησης που φέρει
4. Την ημερομηνία γέννησης στην εγκατάσταση
5. Την ημερομηνία θανάτου, θανάτωσης ή απώλειας (συμπεριλαμβανομένης και της κλοπής)
6. Τον τόπο προορισμού ή προέλευσης
Όπως ορίζεται, τα δεσποζόμενα ιπποειδή που γεννιούνται στη χώρα ταυτοποιούνται ατομικά με ένα μοναδικό κωδικό, ένα ενιαίο έγγραφο ταυτοποίησης και με ένα μέσο ταυτοποίησης (ενέσιμο πομποδέκτη). Αναφορικά με τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή, οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρησή τους. Στην Υ.Α. περιλαμβάνεται η αίτηση για χορήγηση έγκρισης ενέσιμων πομποδεκτών και το έντυπο ταυτοποίησης.
Η απόφαση θα δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».
Τι έχει επισημάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις»
Την πολυετή καθυστέρηση στην εφαρμογή ενωσιακής νομοθεσίας έχει επισημάνει πάρα πολλές φορές τόσο προς τους αρμοδίους όσο και προς την κοινή γνώμη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» που στις 21 Μαρτίου τόνιζε τα εξής: «Απαιτήστε την προστασία των ιπποειδών στην Ελλάδα
Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας για να εφαρμόσει ΤΩΡΑ η Ελλάδα τον Ευρωπαϊκό κανονισμό για την ταυτοποίηση και την καταγραφή των ιπποειδών.
Υπογράψτε και κοινοποιήστε το ψήφισμα μας https://chng.it/5sprJJCG
Κανείς δεν γνωρίζει πόσα άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια υπάρχουν στην Ελλάδα, που ζουν, πως ζουν, πότε και πως αλλάζουν χέρια και που καταλήγουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τον Ενωσιακό Κανονισμό που απαιτεί να είναι τα ιπποειδή ταυτοποιημένα και καταγεγραμμένα, και είναι υποχρεωτικός σε όλη την Ευρώπη από το 2008. Χωρίς ταυτοποίηση και καταγραφή σε μητρώα, τα ιπποειδή παραμένουν όλη τους τη ζωή ανώνυμα, εκτεθειμένα σε ακραία κακομεταχείριση και την άνευ ορίων εκμετάλλευση (παράνομη εμπόρια και διακίνηση, παράνομες χρήσεις και σφαγές). Παράλληλα, η ανωνυμία καθιστά αδύνατον τον έλεγχο των μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων.
Χρησιμοποιώντας τη μια δικαιολογία μετά την άλλη, η Ελλάδα αποφεύγει εδώ και 14 χρόνια να συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ιπποειδή, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των ιπποειδών.
Ως οργάνωση προστασίας των ιπποειδών, είμαστε εξαιρετικά προβληματισμένοι με το γεγονός ότι η Ελλάδα ούτε εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα ιπποειδή, ούτε διαθέτει δική της εθνική νομοθεσία για την προστασία τους. Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς που ψηφίστηκε το 2021 αφαιρεί τη δυνατότητα να θεωρηθούν τα ιπποειδή ζώα συντροφιάς, αφήνοντάς τα ακόμα πιο απροστάτευτα στην κακοποίηση και την εγκατάλειψη.
Σε κάθε περίπτωση η σήμανση και καταγραφή των ιπποειδών αποτελεί υποχρέωση της Χώρας από το 2008 και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην εφαρμόζεται στη Ελλάδα.
Βάλε τέλος στην ασυδοσία που περιβάλλει τη μεταχείριση των ιπποειδών. Πες στον Έλληνα Πρωθυπουργό να προχωρήσει την σήμανση και καταγραφή των ιπποειδών ΤΩΡΑ.
Το αίτημα θα παραδοθεί στους:
Πρωθυπουργό
Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων».
Διαβάστε επίσης:
Θα απαντήσει ο νέος υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γιατί δεν εφαρμόζεται σήμανση και καταγραφή ιπποειδών;
Λοιμώδης Αναιμία Ιπποειδών, μια ανίατη ασθένεια που αφήνει αδιάφορο το ελληνικό κράτος
Υποχρεωτική η καταγραφή και σήμανση των ιπποειδών στην Ελλάδα – Νόμος του κράτους ο Κοινοτικός Κανονισμός
Ιππόθεσις: Απροστάτευτα αφήνει τα ιπποειδή η κυβέρνηση – Μόνο στις θριαμβευτικές ανακοινώσεις έμεινε το ΥΠ.Α.Α.Τ.
Υπογράφτηκε επιτέλους ο κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών που προστατεύει άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια
Μετά από πολυετή καθυστέρηση θεσπίζεται διαβατήριο για τα ιπποειδή από το ΥΠ.Α.Α.Τ.
O σύλλογος «Ιππόθεσις» κατήγγειλε στην Κομισιόν το ΥΠ.Α.Α.Τ. για την απουσία νομοθεσίας για την προστασία ιπποειδών
Ιππόθεσις: Απολύτως απροστάτευτα τα ιπποειδή ζώα εργασίας στη χώρα μας
«Ιππόθεσις»: Θετικό στο νομοσχέδιο Βορίδη η απαγόρευση σφαγής ιπποειδών
Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;
Ξαναδεσμεύεται το ΥΠ.Α.Α.Τ. - μέσω Βορίδη - για την προστασία των γαϊδουριών που κακοποιούνται στη Σαντορίνη (βίντεο)
Ιππόθεσις: Και τα άλογα, τα μουλάρια και τα γαϊδούρια υποφέρουν από το κρύο
Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)
Σε διαβούλευση τα μέτρα για καταγραφή/σήμανση ώστε να περιοριστεί παράνομο εμπόριο η κακοποίηση/εγκατάλειψη αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών
Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)
Πολίτες & οργανώσεις ζητούν την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) που στη χώρα μας υποφέρουν
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr