Στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, απευθύνθηκαν με επιστολή τους την 1η Σεπτεμβρίου 2011 εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 110 Φιλοζωικών Συλλόγων και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Στην επιστολή τους κάνουν λόγο για τις κακοποιήσεις των ζώων που συμβαίνουν παντού στην ελληνική επικράτεια, πολλές εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα απεχθείς (ομαδικές δηλητηριάσεις, ζώα κρεμασμένα, πυροβολημένα, καμένα κ.τ.λ.).
Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων ζητούν από τον εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου να παρέμβει και να εφιστήσει την προσοχή των δικαστών και των εισαγγελέων που δικάζουν υποθέσεις οι οποίες αφορούν κακοποιήσεις ζώων. Επίσης ζητούν και την εφαρμογή όχι μόνο των νόμων αλλά και τον κανόνων, που υπάρχουν σχετικά με την αυτεπάγγελτη δίωξη των δραστών. Η τήρηση των διαδικασιών σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, οδηγεί σε αποτελέσματα που τελικά προστατεύουν τα ζώα και τιμωρούν εκείνους που τα κακοποιούν.
Χαρακτηριστικά στην επιστολή προς τον κ. Τέντε αναφέρουν ότι: «Ενδεχομένως και παλαιότερα να υπήρχαν αντίστοιχα φαινόμενα μικρότερης έκτασης πλην όμως, χάρη στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της διαδικτυακής επικοινωνίας, την ραγδαία οργάνωση του φιλοζωικού κινήματος και την ευαισθητοποίηση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, οι ειδήσεις για κακοποιημένα ζώα συνοδευόμενες από εικόνες φρίκης, φτάνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας και του εξωτερικού και τυγχάνουν μεγάλης δημοσιότητας.
Η ανάγκη οργάνωσης και σε άλλες χώρες (Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία, Η.Π.Α. κλπ ) φιλοζωικών οργανώσεων, ειδικά για την υποστήριξη και προστασία των ζώων της Ελλάδος, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και την επακόλουθη δυσφήμηση που υφίσταται δικαίως η χώρα μας.
Η ελληνική πολιτεία με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 προέβη σε μια καινοτόμα για τα δεδομένα της εποχής νομοθετική ρύθμιση (ν. 3170/2003), κυρίως για την αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων ζώων. Δυστυχώς, στο θέμα των κακοποιήσεων δεν δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα και η τιμωρία των δραστών αποτρόπαιων εγκλημάτων σε βάρος των ζώων εξακολουθεί να ρυθμίζεται από τον παρωχημένο νόμο 1197/81, με ανώτερη απειλούμενη ποινή φυλάκισης τους 6 μήνες!
Η όξυνση του προβλήματος των κακοποιήσεων και η έντονη κοινωνική αντίδραση, σε συνδυασμό με την αδιαφορία των αστυνομικών διωκτικών αρχών, οι οποίες αντιμετώπιζαν όλως προχείρως τις ανάλογες καταγγελίες, οδήγησε πρόσφατα την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην έκδοση δύο εγκυκλίων προς τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, με τις οποίες εφιστούσαν την προσοχή στην ανάγκη ορθής εφαρμογής του νόμου και σοβαρής αντιμετώπισης των καταγγελιών περί κακοποιήσεων ζώων.
Η ενέργεια αυτή ήταν πράγματι αποτελεσματική και οδήγησε σε εντυπωσιακή αλλαγή της στάσης της Αστυνομίας και στην συνακόλουθη σύλληψη και τιμωρία πολλών δραστών. Οι αστυνομικές αρχές όμως αποτελούν τον ένα πυλώνα της δίωξης των εγκλημάτων, ο άλλος και πιο σημαντικός είναι οι εισαγγελικές αρχές, για τις οποίες δυστυχώς δεχόμαστε καταγγελίες και παράπονα από πολλές περιοχές της Ελλάδος, περί ανοχής και ολιγωρίας απέναντι σε περιστατικά κακοποίησης (μη άσκηση αυτόφωρης διαδικασίας, καθυστέρηση ανακριτικών πράξεων, απροθυμία άσκησης ποινικής δίωξης για παράβαση των διατάξεων περί ευζωίας των ζώων κ.τ.λ.) με συνέπεια την ατιμωρησία των δραστών.
Ένας τομέας, όπου επίσης συντελείται μια άνευ προηγουμένου κακοποίηση ζώων με διαστάσεις γενοκτονίας, είναι οι δημοτικοί κατά κανόνα χώροι κράτησης σκύλων (κυνοκομεία), στους οποίους παραβιάζονται όλοι οι κανόνες αναφορικά με την ευημερία των ζώων, γεγονός που συνιστά, πέρα από προσβολή του πολιτισμού και απαράδεκτη συμπεριφορά, και ποινικό αδίκημα. Δυστυχώς, σε κατά τόπους εισαγγελικά γραφεία έχουν «ξεχαστεί» στα συρτάρια και «λιμνάζουν» οι καταγγελίες των φιλοζωικών σωματείων για την κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων από μέρους των Δήμων.
Η ανοχή απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία απέναντι στην εφαρμογή του νόμου.
Η νομολογία επίσης των ποινικών δικαστηρίων σε σχέση με τις ποινές, δείχνει μια ατολμία επιβολής αυστηρών ποινών και σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες δεν τιμωρούνται με την δέουσα αυστηρότητα.
Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο χρήζει άμεσης διευκρίνησης από μέρους σας, είναι το φαινόμενο - που παρατηρείται σε κάποιες κατά τόπους εισαγγελικές αρχές - να ζητείται δηλαδή το παράβολο των 100 ευρώ σε ένορκη κατάθεση για κακοποίηση ζώου, αδίκημα το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα.
Επειδή είναι προφανής η αδυναμία του νομικού μας συστήματος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα βίας απέναντι στα ζώα και υφίσταται άμεση η ανάγκη να παταχθεί αυτή η εγκληματική συμπεριφορά, που προσβάλλει τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Σας απευθύνουμε με την παρούσα έκκληση να ενεργήσετε, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, προς τις υφιστάμενές σας αρχές, δίνοντας τις δέουσες παραγγελίες για πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων περί προστασίας των ζώων.
Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να επιστήσουμε την προσοχή σας στην ανάγκη τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας όταν διαπιστώνεται παραβίαση των διατάξεων περί προστασίας των ζώων, οι οποίες συνιστούν ποινικό αδίκημα. Οι διατάξεις αυτές, όπως ειδικότερα αναφέρονται στο ν. 1197/81, συνθέτουν ένα «πρωτόκολλο ευζωίας» το οποίο σας αποστέλλουμε συνημμένα με την παρούσα επιστολή μας.
Συνημμένα σας αποστέλλουμε επίσης και την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα Κύπρου σε αντίστοιχο αίτημα των εκεί φιλοζωικών συλλόγων. Γνωρίζοντας την προσήλωση των δικαστικών λειτουργών στην τήρηση των νόμων, αλλά και την ευαισθητοποίησή τους στα διάφορα κοινωνικά προβλήματα, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα προβείτε στις προσήκουσες ενέργειες, όσον αφορά τα ανωτέρω αναφερόμενα.
Ιδιαίτερα θα σας παρακαλούσαμε όπως ενημερωθούν οι δικαστικοί λειτουργοί για τα παραπάνω αναφερόμενα θέματα, εφόσον εσείς τα κρίνετε ότι είναι σωστά και ότι πράγματι εκπορεύονται από την νομοθεσία μας, όπως εμείς πιστεύουμε. Επίσης παρακαλούμε θερμά για την ενημέρωσή μας επί των ενεργειών σας».
Διαβάστε επίσης:
Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία στην Αστυνομία για κακοποίηση ζώου
Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την κακοποίηση ζώων
Νέες εντολές και σαφείς οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ. για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων
Δύο χρόνια μετά η ΕΛ.ΑΣ. δημοσίευσε τη σωστή νομοθεσία για τα κατοικίδια
Τι κάνουμε όταν εντοπίζουμε ζώο να ζει μονίμως σε μπαλκόνι
Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων
Τι ακριβώς διευκρινίζει η εγκύκλιος που εστάλη στις Εισαγγελίες
Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!
Είναι νόμιμο να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα
Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα
Νόμος 4235/2014: Ιππικοί αγώνες σε ενυδρεία και pet shop!
Στην ΕΛ.ΑΣ. οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και για τα ζώα συντροφιάς
Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος νόμος 4039 για την προστασία των ζώων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr