Στηρίξτε μας

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να σωθεί Ζιφιός που βγήκε στα ρηχά στο Φάληρο Αττικής καθώς το κήτος είναι τραυματισμένο (βίντεο)

28 Ιανουαρίου 2022 12:00 | Επικαιρότητα
Συνεχίζονται οι προσπάθειες να σωθεί Ζιφιός που βγήκε στα ρηχά στο Φάληρο Αττικής καθώς το κήτος είναι τραυματισμένο (βίντεο)

Από χθες επιστήμονες, εθελοντές διασώστες και Λιμενικό προσπαθούν να βοηθήσουν ένα κήτος, μια ραμφοφάλαινα του είδους Ziphius cavirostris, καθώς ο Ζιφιός, εντοπίστηκε αρχικά στα ρηχά σε ακτή της Βουλιαγμένης Αττικής στα Λιμανάκια. Η πρώτη προσπάθεια ώστε να οδηγηθεί το ζώο στην ανοιχτή θάλασσα στον Σαρωνικό Κόλπο ήταν επιτυχής, εντούτοις σήμερα το θηλαστικό εντοπίστηκε σε ρηχά νερά κοντά στην ακτή στον Φλοίσβο, στο Φάληρο και όπως είδαν οι επιστήμονες είναι και τραυματισμένο στο ρύγχος.

 

Το μέγεθος του θηλαστικού δεν επιτρέπει τη μεταφορά του σε άλλο σημείο για περίθαλψη και επί τόπου ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν να το βοηθήσουν. Σήμερα του πήραν και αίμα ώστε να εξεταστεί αν έχει κάποια μόλυνση, πάθηση και έχει τέτοια αδυναμία με αποτέλεσμα να βγει στην ακτή.

Μην πλησιάζετε την περιοχή και μην ενοχλείτε το θαλάσσιο θηλαστικό

Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ» ζητάει από τους πολίτες να μην πλησιάζουν την περιοχή καθώς η περιέργεια τους είναι ιδιαιτέρως ενοχλητική για το ζώο που υποφέρει.
Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής: «H ομάδα κτηνιάτρων της Αθήνας του ARION (Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών) (Δρ.Ευγενία Σκούντζου και Δρ.Παντελής Σαρρής) και ο ειδικευμένος βιολόγος Νικήτας Βογιατζής μαζί με την ομάδα εθελοντών δυτών (Save Life Lifeguard Hella SAR Volunteer/Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης) και το αρμόδιο Λιμεναρχείο βρίσκονται στην τοποθεσία για να εξετάσει ιατρικά και να υποστηρίξει τον νεαρό Ζιφιό (Ziphius cavirostris) που έχει επαναπροσαράξει. Ο συντονισμός γίνεται από την Δρ. Αναστασία Κομνηνού, Πρόεδρο του ΑΡΙΩΝ και Καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Ακολουθούνται πρωτόκολλα ιατρικών εξετάσεων και διάσωσης. Το θηλαστικό φέρει τραυματισμό στο ρύγχος του γιαυτό και χρήζει τη φροντίδα των ειδικών.
Παρακαλούμε βοηθήστε με το να μην πλησιάζετε και δημιουργείται άγχος στο θηλαστικό.
Πληροφορίες στα τηλ. 6945531850 και 6945644994.
Σας ευχαριστούμε.

 

 

Ο Ζιφιός που έχει εκθαλασσωθεί στον Φλοίσβο Αττικής σήμερα το πρωί παρακολουθείται ιατρικά από την Ομάδα Κτηνιάτρων και Βιολόγων του ΑΡΙΩΝ στο φυσικό του περιβάλλον. Η κατάσταση του είναι στάσιμη και δυστυχώς επώδυνη για το ζώο. Έχουν παρθεί δείγματα για περαιτέρω ανάλυση καθώς επίσης και έχει χορηγηθεί ιατροφαρμακευτική αγωγή από τους ειδικούς. Δεν μεταφέρεται αυτό το θηλαστικό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενήμερες για το περιστατικό. Παρακαλούμε πολύ να βοηθήσετε και να μη παρενοχλείτε το ζιφιό που αυτή τη στιγμή παλεύει για τη ζωή του.».

Στη φροντίδα του ζώου και χθες και σήμερα μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος συμμετέχει και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, στελέχη του Λιμεναρχείου και των καταδυτικών κέντρων Aqua Tec και Athens Divers Club.

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο οδηγούν στον θάνατο τα κήτη 

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Φραντζή, επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» που είναι βιολόγος και ωκεανογράφος μίλησε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ γι' αυτό το ζώο, το οποίο ζει χρόνια στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Όπως αποκάλυψε εδώ και οκτώ ημέρες γίνονται εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί αυτό το είδος, στο πλαίσιο των ερευνών για υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο.

 

«Κάθε χρόνο εκβράζονται δεκάδες κήτη εξαιτίας των δικών μας ενεργειών. Μπορεί ο κόσμος να συγκινείται που το βλέπει ζωντανό στον Άλιμο, αλλά η ελληνική Πολιτεία αδιαφορεί για το είδος αυτό. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, στο κέντρο του σπιτιού των Ζιφιών η Ελληνική Πολιτεία κάνει έρευνες για πετρέλαιο. Συγκινούμαστε σήμερα που το γεγονός είναι αυτό που βλέπουμε, αλλά δεν συγκινούμαστε 365 ημέρες το χρόνο όταν οι επιστήμονες επισημαίνουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος», επισήμανε.

Για το συγκεκριμένο κήτος που από χθες έχει κάνει την εμφάνισή του στον Σαρωνικό ο κ. Φραντζής εξέφρασε την άποψη πως μπορεί στο στομάχι του να έχει πλαστικές σακούλες εξαιτίας της ανθρώπινης αδιαφορίας. «Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του πλανήτη. Καταδύεται σε βάθος 3.000 μ. Είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να ζήσει γιατί όταν βγαίνει στην ακτή είναι συνήθως πολύ αργά», δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

Διαβάστε επίσης:

Πτώμα φάλαινας βρέθηκε στον Πειραιά (βίντεο)

Κρήτη: Έσωσαν τα δελφίνια που βγήκαν στην ακτή στον Κερατόκαμπο Ηρακλείου

Πόσο κινδυνεύουν τα κήτη στις ελληνικές θάλασσες από τα σόναρ; (Βίντεο)

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό αιτία των εκβρασμών φαλαινών στην Κέρκυρα;

Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών στην Κέρκυρα

Μοιραία τα σόναρ για τα κητοειδή! Το παραδέχονται και οι Η.Π.Α. (βίντεο)

Σοβαρές οι επιπτώσεις στις φάλαινες εξαιτίας των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.