Στη Μαυροπηγή της Κοζάνης, που είναι ένας οικισμός ο οποίος έχει απαλλοτριωθεί από τη Δ.Ε.Η. ώστε να γίνει ορυχείο, ζουν περίπου 60 σκυλιά. Αυτά τα ζώα είναι άμεση ανάγκη να μεταφερθούν αλλού, να φιλοξενηθούν, να υιοθετηθούν καθώς οι διαδικασίες γκρεμίσματος των οικημάτων του οικισμού προχωρούν γοργά.
Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής πήραν αποζημιώσεις για να πουλήσουν τα σπίτια τους στη Δ.Ε.Η. εντούτοις φεύγοντας πολλοί άφησαν πίσω τα σκυλιά, οικόσιτα και αδέσποτα, ενώ το ακατοίκητο χωριό έγινε η περιοχή εγκατάλειψης όλων των ανεπιθύμητων σκυλιών των γύρω περιοχών με αποτέλεσμα παρά τις στειρώσεις ο πληθυσμός τους να μην μειώνεται.
Μια εξαιρετικά μικρή ομάδα ανθρώπων τα τελευταία χρόνια μεταφέρει συστηματικά τροφή και νερό στα ζώα που έμειναν στο έρημο από ανθρώπους χωριό για να τα κρατήσει ζωντανά. Εντούτοις σε μερικές ημέρες χωριό δεν θα υπάρχει και ο χώρος του ορυχείου είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και για τα ζώα, συν τοις άλλοις γιατί δεν θα υπάρχει κανένα σημείο για να βρουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες.
Αν μπορείτε να βοηθήστε με τη φροντίδα αυτών των ζώων επικοινωνήστε μέσω facebook με τη σελίδα «Βοηθήστε τα αδέσποτα Μαυροπηγής / Strays Mavropigi» με την Αλεξία και τον Πάρη καθώς τα ζώα που θα υιοθετηθούν θα δοθούν στειρωμένα και εμβολιασμένα. O Δήμος Εορδαίας είναι αδιάφορος για ό,τι συμβαίνει εκεί και οι λιγοστοί ευαισθητοποιημένοι φιλόζωοι έχουν κυριολεκτικά γονατίσει εξαιτίας της αδιαφορίας των αρχών και των συνανθρώπων τους.
Στον δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, απευθύνθηκε αυτή τη φορά η Αναστασία Μπομπολάκη, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας θέτοντας υπ’ όψιν του, την αναγκαιότητα της διοργάνωσης παγκρήτιας υπηρεσιακής σύσκεψης μεταξύ των αρμόδιων αρχών για το θέμα της κακοποίησης των ζώων.
Μέσα σε μια κούτα έξω από το καταφύγιο της Φιλοζωικής Κομοτηνής άγνωστος εγκατέλειψε μια κούτα με εφτά νεογέννητα κουτάβια. Τα μωρά όταν τα βρήκαν οι εθελοντές του συλλόγου, που φροντίζουν καθημερινά τα ζώα το πρωί της Κυριακής, ήταν πια νεκρά.
Στην περιοχή Ψιλή Άμμος στον Μαραθόκαμπο της Σάμου κάτοικος της περιοχής εντόπισε στις 15 Μαρτίου το τσακάλι που βλέπετε νεκρό, προφανώς χτυπημένο από διερχόμενο όχημα. Η Σάμος είναι το μοναδικό νησί στη Μεσόγειο όπου εντοπίζεται το πιο σπάνιο σαρκοφάγο της Ελλάδας, το ευρωπαϊκό «χρυσό» τσακάλι. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μοναδικής βιοποικιλότητας της Σάμου, καθώς κοσμεί με την παρουσία του το νησί για χιλιάδες χρόνια.