Τα ζώα δεν είναι χριστουγεννιάτικα δώρα!
Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε.) τονίζει τι θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε η προσφορά ενός κατοικίδιου ζώου ως δώρο, να μην γίνεται ελαφρά τη καρδία.
Αίσθηση και ανησυχία προκάλεσε η ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης πριν από μερικές μέρες σχετικά με τον εντοπισμό αλεπούς, η οποία εμφάνισε συμπτώματα λύσσας και θανατώθηκε από τους κατοίκους του χωριού Παλαιόκαστρο Κοζάνης στις 15 Οκτωβρίου 2012.
Το www.zoosos.gr αποκαλύπτει μετά από ρεπορτάζ, ότι η αλεπού που νόσησε και θανατώθηκε με βάναυσο τρόπο από τους κατοίκους δεν εμφανίστηκε κοντά στον οικισμό ξαφνικά, ούτε δάγκωσε κάποιον σκύλο που ζούσε εκεί, εκείνη την ώρα, όπως λανθασμένα δημοσιεύτηκε.
Η αλεπού (Vulpes vulpes) – όπως μας πληροφόρησαν κάτοικοι του Παλαιόκαστρου – ζούσε για καιρό στο χωριό μαζί τους, είχε κατά κάποιο τρόπο εξοικειωθεί με τους ανθρώπους, επειδή εκεί έβρισκε τροφή. Μάλιστα συνήθιζε να κάνει «παρέα» με έναν σκύλο, που ανήκε σε μια κάτοικο του χωριού, στον οποίο ποτέ δεν επιτέθηκε.
Όταν στις 15 Οκτωβρίου οι κάτοικοι διαπίστωσαν πως η αλεπού εμφάνιζε επιθετική συμπεριφορά και είχε γεμίσει σάλια τη θανάτωσαν χτυπώντας την με ξύλα. Υπέθεσαν, ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν πήραν κανένα μέτρο προφύλαξης τους προφανώς λόγω άγνοιας. Με γυμνά χέρια πήραν τον πτώμα του ζώου και το πέταξαν σε κοντινό ρέμα προκαλώντας έτσι ενδεχόμενη διασπορά της λύσσας.
Τελικά μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης, που έμαθαν για το περιστατικό, και υποψιάστηκαν τη σοβαρότητα του θέματος εντόπισαν το πτώμα της αλεπούς και επικοινώνησαν με τον κτηνίατρο Άγγελο Μάρκου, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε την Κτηνιατρική Υπηρεσία Κοζάνης και πήρε το σώμα του ζώου καθώς από τους ιστούς του εγκεφάλου γίνεται η εξέταση για τη λύσσα.
Αυτές οι διασταυρωμένες πληροφορίες δημιουργούν βέβαια μεγαλύτερη ανησυχία, γιατί το ότι το ζώο αρρώστησε ενώ ζούσε μέσα και κοντά στον οικισμό σημαίνει, ότι δεν εμφανίστηκε ξαφνικά διανύοντας πολλά χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα μας.
Σημαίνει ότι η διασπορά της λύσσας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που αρχικά νομίζαμε. Το νεκρό πια ζώο δεν γνωρίζουμε, αν έχει αποκτήσει μικρά και που βρίσκονται αυτά, δεν γνωρίζουμε αν το ταίρι του έχει νοσήσει, δεν ξέρουμε που έφαγε, που κόπρισε, πόσες είναι οι εστίες μόλυνσης.
Αυτό το διαπιστωμένο κρούσμα έχει εξαναγκάσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. να προωθήσει τις διαδικασίες για τη λήψη μέτρων, που όμως δεν είναι εύκολο να περιορίσουν τη διασπορά της ασθένειας μεταξύ των ζώων της άγριας πανίδας και φυσικά στη συνέχεια μεταξύ των κατοικίδιων (αδέσποτων, κυνηγόσκυλων κ.ά.), παραγωγικών, κτηνοτροφικών κ.ά., ώστε αυτή να μη φτάσει στον άνθρωπο.
Το ΥΠ.Α.Α.Τ. έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να εκδοθεί το κονδύλι από την Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση εμβολιασμών στ’ αδέσποτα (τα οποία κανείς δήμος στα βόρεια σύνορα μας δεν φρόντισε εγκαίρως να εμβολιάσει) και στη συνέχεια για τη ρήψη δολωμάτων με φάρμακο από αέρος για τα άγρια ζώα, που όμως θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη!
Στη συνέχεια και όταν ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί με τυχαία θανάτωση άγριων ζώων θα επιχειρηθεί να διαπιστωθεί αν η λήψη του φαρμάκου μέσω των δολωμάτων ήταν επιτυχής. Σε όλο αυτό το διάστημα θα εξετάζονται τα δείγματα των ιστών των εγκεφάλων των ζώων που θα εντοπίζονται νεκρά.
Μέτρα επιτήρησης και καταστολής της λύσσας
Αμέσως μετά την κοινοποίηση του αποτελέσματος του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τη Λύσσα του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου Αθηνών στις 19 Οκτωβρίου ενημερώθηκαν άμεσα - όπως τονίζει το ΥΠ.Α.Α.Τ. - η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων.
Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου, προς την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής δόθηκαν οδηγίες για να εφαρμοστεί ότι προβλέπεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Επιτήρησης της λύσσας.
Τι προβλέπεται
Αρχικά – όπως μας πληροφορεί το σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠ.Α.Α.Τ. – υπήρξε άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Νομού Κοζάνης προκειμένου να συλλεχθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το περιστατικό και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για την άμεση λήψη όλων των μέτρων.
Στη συνέχεια ενημερώθηκαν όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών.
Ζητήθηκε να γίνει και ενημέρωση της Κυνηγητικής Συνομοσπονδίας για άμεση εφαρμογή από τα μέλη της των οδηγιών του προγράμματος για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.
Ενημερώθηκε η αρμόδιας Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών - Δρυμών και Θήρας.
Ενημερώθηκε για το περιστατικό η Διεύθυνση Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και φυσικά έγινε υπενθύμιση για την ανάγκη άμεσου εφοδιασμό των Υπηρεσιών Υγείας των Περιφερειών με επαρκείς ποσότητες αντιλυσσικού ορού και αντιλυσσικού εμβολίου σε περίπτωση προσβολής των ανθρώπων.
Έγινε ενημέρωση των υπηρεσιών των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου που εδρεύουν στα σύνορα της χώρας σχετικά με την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σαρκοφάγα που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα.
Επίσης η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών του ΥΠ.Α.Α.Τ. έδωσε οδηγίες για την κατά προτεραιότητα περισυλλογή και εμβολιασμό κατά της λύσσας των αδέσποτων σκύλων και γατιών ιδίως στην περιοχή της Κοζάνης, που εμφανίσθηκε το κρούσμα, και στους γειτονικούς νομούς.
Επιπροσθέτως, δόθηκε εντολή στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠ.Α.Α.Τ. να προβεί άμεσα στη τροποποίηση του προγράμματος λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων με ενωσιακή συγχρηματοδότηση.
Συνέντευξη Τύπου για τη λύσσα
Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία με αφορμή το κρούσμα λύσσας πραγματοποιεί αύριο συνέντευξη Τύπου στις 12:00 στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών με θέμα αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη και θανατηφόρα κυρίως για τον άνθρωπο αρρώστια.
Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαβάστε επίσης:
Υπαρκτό πρόβλημα η λύσσα και είμαστε ουσιαστικά απροετοίμαστοι!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
και θελετε να μου πειτε οτι ξαφνικα εμφανιστηκε και αλεπου και καιρο στον οικισμο(αρα πως νοσησε;) και πρεπει να παθουμε ολοι πανικο,οι μεν να αρχισουν να εξοντωνουν τα αδεσποτα και οι δε να δωσουμε ενα καρο λεφτα στους κτηνιατρους για τα αντιλυσσικα;Ο ερευνητης που καταφερε να δημηιουργησει το πρωτο εμβολιο κατα της λυσσας για το ινστιντουτο παστερ γυρω στα '50,δυσκολευτηκε παρα πολυ να βρει σκυλο που να νοσει ωστε να απομονωσει απο τον εγκεφαλο του το μικροβιο...Το 50...οχι εν ετη 2012....
Εγω παλι πιστευω πως ολο αυτο με τη λυσσα ειναι μια ευκαιρια για το κρατος και την κτηνιατρικη υπηρεσια να λυσουν τα προβληματα τους.Οι φιλοζωικες στισ μερες μασ ειναι οργανωμενες και οι νομοι τους δεσμευουν ετσι για τους πρωτους ειναι ευκαιρια να καθαρισουν απο το αιωνιο προβλημα των αδεσποτων με το νομο με το μερος τους και οι δε να βγαλουν φραγκα ξανα απο τα εμβολια.Ποσος καιρος ειναι που λενε επιστημονες πως ο αντιλυσσικος εμβολιασμος δεν ειναι απαραιτητος καθε χρονο;40 χρονια και βαλε ειχαμε να δουμε κρουσμα στην ελλαδα
Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι η αλεπού ήταν pet και κάθησε να την σκοτώσουν με τα ξυλα !!Ούτε στα έργα παιδιά!! Μην γράφετε τέτοια γιατί δεν θα μείναι αλεπού και σκύλος στην επαρχία!!! Στην Ελλάδα είμαστε !!